Visų metų darbas apvainikuotas „Rudens kraitės“ apdovanojimais

Lapkričio 25 dieną po kelerių metų pertraukos Birštono kultūros centre surengtoje šventėje „Rudens kraitė“ Savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė pasidžiaugė galimybe padėkoti krašto ūkininkams, gyventojams už kasdienį triūsą, dirbant laukus, auginant žemės ūkio kultūras ir gyvulius, puoselėjant gyvenamąją ir darbinę aplinką, išlaikant sodybų išskirtinumą.
Anot merės, Savivaldybėje apsilankę svečiai atkreipia dėmesį į tvarkingus laukus ir aplinką, išsiveža gerus įspūdžius ir atsiliepimus, kurie garsina Birštono vardą. Merė pabrėžė, kad prie to savo nuopelnais prisideda visi darbštūs Savivaldybės gyventojai, ir kas labai džiugina, ne viena ūkininkų dinastija.
Įvairių nominacijų laureatams merė Nijolė Dirginčienė įteikė padėkas ir Savivaldybės dovanas.
Arvydui Grigoniui padėkota už ūkininkavimo tradicijų tęsimą ir puoselėjimą gimtajame Birštono krašte.
Renata ir Edmundas Valatkos paskatinti už sėkmingą verslo pavyzdį, įvairių ūkio šakų vystymą ir prasmingas edukacijas Birštono savivaldybėje.
Marija ir Vytautas Smolskai įvertinti už sklandų Birštono įstaigų aprūpinimą savo ūkyje užaugintomis daržovėmis ir gėlininkystės vystymą.
Diana ir Sigitas Radvilos apdovanoti už pienininkystės plėtojimą, naujovių taikymą ir bendruomeniškumo skatinimą.
Merės padėkos ženklai – šventiniai šimtalapiai – skirti ūkininkams, kurių dėka tęsiamos žemdirbystės tradicijos, palaikomas kaimo gyvybingumas ir savitumas. Savo ūkiuose jie sukūrė darbo vietų ir kitiems savivaldybės gyventojams. Aktyviai naudojasi Europos Sąjungos ir nacionaline paramomis, diegia ūkyje naujausias technologijas.
Pasidžiaugta ūkininkais Jonu ir Justinu Gradeckais, kurie įkūrę atskirus ūkius, dirba 496,23 ha žemės, augina grūdines ir ankštines kultūras.
Padėkota Radvilų šeimai, kuri įkūrusi keturis ūkius ir dirba beveik 2000 ha žemės. Violetos Marytės ūkis, užimantis 99,91 ha, yra ekologinis. Didžiausias ūkis priklauso Pauliui, jis dirba beveik 1200 ha. Augina vasarinius ir žieminius javus, rapsus, pupas, garstyčias ir kitas žemės ūkio kultūras. Visi šeimos nariai sukūrę daugiau nei 30 darbo vietų.
Įvertinta pridėtinę vertę žemės ūkyje kurianti Vilmos ir Vytauto Lėckų šeima – jie yra įsteigę atskirus ūkius, dirba 338,30 ha žemės, laiko 100 melžiamų karvių ir 70 prieauglio, augina vasarinius ir žieminius javus, ankštines kultūras, sukūrę 6 darbo vietas.
Pasveikinti Virginija ir Jurgis Rukai – su sūnumi Mykolu jie yra įkūrę atskirus ūkius. Iš viso dirba apie 400 ha žemės, augina grūdines ir ankštines kultūras, turi didžiausią savivaldybėje kiaulininkystės ūkį – apie 70 kiaulių.
Simbolinė dovana įteikta ir jaunam ūkininkui Ričardui Liuizai. Savo ūkyje jis augina grūdines ir ankštines kultūras, ruošia pašarus, augina per 50 mėsinių galvijų, kartu su motina laiko pienines karves, kurių pieną parduoda tiesiogiai gyventojams.
Pagerbti Eugenija ir Jonas Rukai, kurie daugelį metų tęsia ūkininkavimo tradicijas savo gimtajame kaime, čia augina grūdines ir ankštines kultūras, taip pat – Asta ir Valdas Mockevičiai, ūkininkavimo tradicijas perdavę sūnui Tomui, kuris yra įkūręs atskirą augalininkystės ūkį. Mockevičių ūkis – vienintelis savivaldybėje, kuriame auginami linai. Iš jų sėklų spaudžiamas aliejus parduodamas turguje arba tiesiogiai vartotojams.
Tarp merės pagerbtų ūkininkų – ir Albina bei Albinas Mickevičiai. Šie Birštono krašto žmonės, nesinaudodami jokiomis paramomis, kultivuoja kelias žemės ūkio šakas: augina įvairias kultūras, mėsinius, pieninius galvijus, kiaules, taip pat užsiima bitininkyste, uogininkyste.
Birštono savivaldybės architektūros ir kraštotyros skyrius tradiciškai organizuoja apžiūrą-konkursą „Gražiausia sodyba“. Ir šiais metais pagal nustatytus kriterijus buvo vertinamos sodybos, kurorto erdvės, sėkmingi projektai. Jų šeimininkams ir puoselėtojams įteiktos merės N.Dirginčienės padėkos, valstybinės vėliavos ir nominacijų lentelės.
Nominacija „Autentiškiausia sodyba“ skirta Irenos ir Vytauto Vaitkevičių šeimai; „Jaukiausia sodyba“ – Rimutės ir Vytauto Navickų šeimai; „Kūrybiškiausia aplinka“– Rimos ir Jono Uzelman šeimai; „Tvariausia sodyba“ – Nomedai ir Alfonsui Šulniams; „Kultūrinis savitumas“ – Marijonai Janinai Galinienei; „Stilingiausia aplinka“ – „Tulpės“ sanatorijai.
Nominaciją „Originaliausia terasa“ pelnė „Namų restoranas“ (Roberta ir Andrius Blekaičiai); už „Draugiškiausią pramogą“ gamtai paskatintas įmonės „Pramogų kalnas“ direktorius Domas Galbuogis; nominacija „Inovatyvi aplinka“ už apleisto pastato pertvarkymą skirta UAB „Tobulas Projektas“ (direktorius Giedrius Kiškionis).
Prie sveikinimų žemdirbiams, žmonėms ir bendruomenėms, savo kraštą gražinantiems prasmingais darbais, iniciatyvomis ir projektais, prisidėjo ir svečiai.
„Gyvenimo“ laikraščio redakcija džiaugiasi galėjusi šventėje padėkoti birštoniečiams už prasmingas aplinkos puoselėjimo, atminimo vietų tvarkymo iniciatyvas. „Gyvenimo“ laikraščio redaktorė Ramutė Šimukauskaitė įteikė nominacijas 2021 metais geriausiais pripažintų Birštono savivaldybės projektų iniciatoriams, kuriuos balsavimo metu išrinko laikraščio skaitytojai.
„Dešimtmečio“ projekto nominacija įteikta veikliai „Bočių“ bendrijos bendruomenei, nuo 2006 metų tvarkančiai apleistas Panemunio ir Gudakalnio kapinaites. 2021 metų projekto nominacija už birštoniečius ir svečius uždegusią iniciatyvą „Mano dovana Birštonui“ skirta jos autorei Birštono savivaldybės merei Nijolei Dirginčienei. Nominacijoms skirtus prizus sukūrė tautodailininkas Andrius Lik.
Padėkos vakarą nuotaikingu koncertu pratęsė Vilkaviškio kultūros centro jaunimo pučiamųjų instrumentų orkestras ir šokėjos (vadovas Saulius Mickevičius). Vėliau pasimėgauta paruoštomis vaišėmis, bendravimo akimirkomis ir klausytasi grupės „Kava“.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *