Birštono TAU studentai sužinojo ilgaamžiškumo paslaptis

2022-11-18 Birštono TAU studentams paskaitą „Ką man nori pasakyti mano kūnas“ vedė diplomuota mitybos specialistė, sertifikuota autoimuninės-paleo mitybos specialistė, sertifikuota onkologinės mitybos konsultantė Ingrida Kuprevičiūtė.

Birštono TAU vadovė N. Jakimonienė dėkoja lektorei I.Kuprevičiūtei už paskaitą ir patarimus.

Ingridos nuomone, siekiant išvengti lėtinių ligų, svarbiausia užtikrinti, kad organizme nevyktų lėtinis uždegimas. Būdų, kaip tą padaryti, yra daug. Pavyzdžiui, užtikrinti optimalų maistinių medžiagų kiekį savo mitybos racione, t.y. valgyti daug kokybiško, termiškai neapdoroto maisto, vengti pridėtinio cukraus, transriebalų ir pan. Taip pat daugiau judėti, nes sėdimo gyvenimo būdo žala yra prilyginama rūkymo daromai žalai. Mūsų širdis yra raumuo ir jai reikia darbo, kad nesunyktų. Būtina kiekvieną dieną pajudėti bent 30 minučių. Šiuolaikinis gyvenimo būdas, tempas sukuria daug streso, todėl kiekvienas iš mūsų turėtume atrasti būdus, kaip suvaldyti tą stresą savo gyvenime, rasti nusiraminimo būdus (meditacija, pasivaikščiojimas parke, apsipirkimas parduotuvėje).
Vienas iš svarbiausių dalykų – tai mūsų santykiai ir pozityvus požiūris į gyvenimą. Žmonėms būtinas bendravimas, geri santykiai, bendruomeniškumo jausmas. Ingrida pasakoja, kad mokslininkai ištyrė žmonių ilgaamžiškumo paslaptis:
. Nors jie nėra vegetarai ar veganai, bet jų mitybos didžiąją dalį sudaro augalinis maistas, kurį dažniausiai patys ir užsiaugina, bei šiek tiek gyvūninių baltymų.
. Praktiškai nėra apdoroto, pramoniniu būdu pagaminto maisto. Jų mityboje yra labai mažai cukraus ir įvairių dirbtinių maisto priedų, pesticidų. Šių žmonių desertas – vaisius ar vietinių gyventojų pagamintas sūris, medus.
. Jų gyvenimo būdas yra labai aktyvus. Jie nesilanko sporto klubuose. Tiesiog jų kasdienis gyvenimas yra labai aktyvus: jie vaikšto visur pėsčiomis, namų ruošoje nesinaudoja mašinomis, o naudoja savo rankas J Jie yra aktyvūs užsiimdami tokia veikla, kuri teikia jiems daug džiaugsmo, pavyzdžiui, joga, tai či ar tiesiog žaisdami įvairius žaidimus su draugais.
. Jų kultūroje yra įprasta palaikyti labai glaudžius ryšius su savo šeimos nariais ar artimais draugais. Įvairiausio amžiaus žmonės yra įtraukiami į bendruomenės gyvenimą ir yra fiziškai aktyvūs. O tai yra puikus būdas mažinti stresą ir pagerinti gyvenimo kokybę.
. Šeima jiems yra didžiausia vertybė, todėl jie stengiasi kuo daugiau laiko praleisti drauge.
. Atrodo, visiškai paprasti dalykai, bet jie žmonių sveikatai, kaip matome, turi didžiulę reikšmę. 
I. Kuprevičiūtė noriai atsakė į užduotus klausimus, kalbėjo apie tai, ką valgyti vieno ar kito susirgimo atveju. Paskaita visiems pasirodė įdomi, tik gaila, kad dar pritrūkome laiko išsikalbėti, nors susitikimas truko gerokai ilgiau, nei buvome susitarę. Esame dėkingi už mums skirtą laiką ir naudingą informaciją.
Asta Ferevičienė
Birštono TAU dekanė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *