Prienų ir Birštono diabeto bendruomenė paminėjo tris svarbias sukaktis

Palyginti visiškai neseniai, prieš 100 metų, buvo atrastas insulinas, pakeitęs milijonų žmonių gyvenimą. Apie tai pasauliui buvo paskelbta 1921 m. lapkričio 14 -ąją, ir ši diena nuo 1991 m. įteisinta kaip Pasaulinė diabeto diena – tradiciškai ją švenčia ir gausi Prienų rajono ir Birštono savivaldybių diabeto bendruomenė, susibūrusi į diabeto klubą „Versmė“, kuriam šiemet sukanka trisdešimt metų. Šios trys visai diabeto bendruomenei ir klubui „Versmė“ svarbios sukaktys paminėtos lapkričio 12 dieną Birštone vykusio renginio metu ir įvairiomis iniciatyvomis.

Diabeto bendruomenę sveikina merė N.Dirginčienė ir Socialinės paramos skyriaus vedėjos pavaduotoja Vilma Burbienė.

Birštono sanatorijos „Versmė“ gydytojo endokrinologo Antano Šato iniciatyva įkurtas diabeto klubas per dešimtmečius nemažai prisidėjo prie cukrinio diabeto ligos kontrolės sėkmės ir pacientų tinkamų gyvenimo būdo pokyčių. Nuo pat klubo veiklos pradžios pacientai ir jų artimieji nebuvo palikti vieni su klastinga liga. Specialistai skaitė paskaitas apie cukrinį diabetą, jo pasekmes, komplikacijas, pacientai buvo aprūpinami savikontrolės priemonėmis ir mokomi jomis naudotis, supažindinami su naujais gydymo būdais ir medikamentais. Šiuo mokymų ir saviugdos keliu pacientai žengia iki šiol, lydimi gydytojų endokrinologų ir slaugytojų, patariami farmacijos firmų atstovų, sveikos gyvensenos

Prie Diabeto klubo veiklos sukakčiai Vytauto parke pasodinto ąžuoliuko.

specialistų, remiami politikų ir vietos valdžios. Nemažai jų atstovų dalyvavo ir Birštono Carito bendruomenės namuose surengtoje šventėje, už paramą klubui buvo apdovanoti simboliniais gerumo obuoliais. Susirinkusius narius ir svečius klubo „Versmė“ pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė nustebino ir netikėta staigmena – nuotaikingu operos solisto pasirodymu.
Į šventę atvykusi VšĮ Prienų ligoninės direktorė, gydytoja endokrinologė Jūratė Milaknienė pasinaudojo proga motyvuoti savo pacientus labiau domėtis savo liga ir kontrolės būdais. Savo pranešime ji apžvelgė diabeto istoriją, papasakojo, koks proveržis šios ligos gydyme įvyko atradus insuliną.
Gydytojos teigimu, šiandien Lietuvoje sergantiesiems cukriniu diabetu prieinamas pats geriausias gydymas pasaulyje. J.Milaknienė pasidžiaugė nuo šių metų sausio įsigaliojusiu

Beveik visa Prienų ligoninės diabeto priežiūros kabineto gydytojų ir slaugytojų komanda atvyko pasveikinti klubo narius ir jų pirmininkę B.Bartkevičiūtę.

nauju cukrinio diabeto diagnostikos ir gydymo vaistais tvarkos aprašu, kuris „atrišo“ rankas gydytojams ir išplėtė pacientų gydymo galimybes. Gydytoja pakvietė pacientus, ypač tuos, kurie šiemet dar nesilankė, turint šeimos gydytojo siuntimą užsukti į diabeto kabinetą gydytojo endokrinologo konsultacijai, nes būtina peržiūrėti ir pakoreguoti jų gydymą pagal naujai patvirtintas schemas. Pasak specialistės, kiekvienam cukriniu diabetu sergančiam pacientui turės būti nustatytas tikslinis glikozilintas hemoglobinas, o gydymas skiriamas atsižvelgiant į paciento turimas rizikas sirgti širdies ir kraujagyslių, lėtinėmis inkstų ir kitomis ligomis. Gydytoja pabrėžė, kad, skiriant pažangius medikamentus, įmanoma sumažinti ir širdies kraujagyslių ligų riziką bei svorį.
J.Milaknienė apgailestavo, kad nėra žinoma, kiek Prienų ir Birštono savivaldybių gyventojų serga šia klastinga liga, nes duomenys nerenkami. Gydytojai gali vadovautis tik jų kabinetuose besilankančių pacientų skaičiumi, kuris siekia 1600 asmenų. Kasmet diagnozuojama po 60–80 naujų ligos atvejų, tačiau realiai skaičiai gali būti nepalyginamai

Sveikina monsinjoras dekanas J.Dalinevičius.

didesni, nes žmonės vis dar nepakankamai rūpinasi savo sveikata. Tik 34 proc. visų sergančiųjų apsilanko pas gydytoją endokrinologą metų eigoje ir tik 30 proc. žmonių atliekamas glikuoto hemoglobino tyrimas taip, kaip priklauso – keturis kartus per metus, nors tyrimas pacientams yra nemokamas.
Prienų ligoninėje dirba trys gydytojos endokrinologės (viena jų – su vaikais), dvi slaugytojos.
Net ir nedarbo dieną beveik visa diabeto kabineto komanda – gydytojos Jūratė Milaknienė, Eimantė Raišienė, diabetinės pėdos specialistė Vilija Kučinskienė ir diabeto mokytoja Rita Petrauskienė – atvyko į renginį pabūti su pacientais. Jų surengta mini viktorina padėjo klubo nariams įtvirtinti ligos valdymo žinias. Klubo pirmininkė Birutė Bartkevičiūtė padėkojo specialistėms už glaudų bendravimą su pacientais ir nuolatinę pagalbą klubui.
Pažanga, įvykusia diabeto gydyme, diabeto klubo narių aktyvumu, sveikos gyvensenos iniciatyvomis pasidžiaugė ir renginyje dalyvavęs LR Seimo narys Andrius Palionis, kuris linkėjo ir toliau vykdyti švietėjišką veiklą. Gražių padėkos žodžių klubo „Versmė“ pirmininkei Birutei Bartkevičiūtei ir jos pirmtakei Almai Sinkevičienei, kurios dirba iš visuomeninių paskatų, negailėjo ir Birštono savivaldybės merė Nijolė Dirginčienė, patikinusi, kad savivaldybė ir toliau finansiškai rems klubo iniciatyvas. Merė su klubo nariais pasidalino ir ketinimais vieninteliame Lietuvoje sveikatą stiprinančiame Kauno regione sukurti vieningą „sveikatos taksi“, kuris teiktų pavėžėjimo į gydymo įstaigas paslaugas gyventojams ir būtų finansuojamas iš europinių lėšų.
Su pasiektu įdirbiu klubo narius pasveikino Savivaldybės administracijos Socialinės paramos skyriaus vedėjos pavaduotoja Vilma Burbienė, bendrystės tiltu, nutiestu tarp

Insulino atradimo 100-mečio, Tarptautinės diabeto dienos ir diabeto klubo „Versmė“ 30-mečio progomis Birštono parapijos Carito namuose buvo surengtas minėjimas.

dviejų savivaldybių pacientų pasidžiaugė Tarybos narys Juozas Aleksandravičius. Visų Birštono nevyriausybinių organizacijų vardu diabeto bendruomenę pasveikino Aldona Milda Valatkienė. Prie sveikinimų prisijungė ir Carito bendruomenės namų šeimininkas, klebonas dekanas Jonas Dalinevičius, padovanojęs klubui dvasinį kelionių vadovą ir palinkėjęs dažniau keliauti bendruomenėms skirtu autobusu.
Prienų visuomenės sveikatos biuro specialistės ir farmacijos kompanijos atstovė renginio dalyviams patarė sveikatos stiprinimo klausimais, o sveikos gyvensenos specialistė Ieva pakvietė į nemokamus šiaurietiško ėjimo užsiėmimus. Jiems reikalingos lazdos įsigytos iš Prienų rajono savivaldybės sveikatos programai skirtų lėšų.
B.Bartkevičiūtė įteikė simbolines dovanėles klubo nariams, šventusiems jubiliejinius gimtadienius.
Po renginio, minint klubo „Versmė“ 30-ties metų veiklos sukaktį, Vytauto parke, prie Kurhauzo, klubo nariai ir jų bičiuliai pasodino ąžuoliuką. Kitą medelį žadama pasodinti kitą pavasarį Prienuose, Revuonos parke.
Sekmadienį Birštono Šv. A.Paduviečio bažnyčioje, o pirmadienį – Prienų Kristaus Apsireiškimo bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už gyvuosius ir mirusius klubo narius, buvo uždegtos žvakutės pirmosios klubo pirmininkės Danguolės Mickiūtės ir kitų šviesaus atminimo narių amžinojo poilsio vietose.
O lapkričio 14-ąją, minint Tarptautinę diabeto dieną, diabeto klubas „Versmė“ prisijungė prie Tarptautinės diabeto federacijos iniciatyvos ir, padedant partneriams, mėlyna spalva apšvietė Birštono parapijos „Carito“ bendruomenės namus bei filosofo Antano Maceinos paminklą prie Prienų kultūros ir laisvalaikio centro. Tokiu būdu atkreiptas visuomenės ir valdžios dėmesys į cukrinį diabetą, šios ligos komplikacijas, prevenciją ir kontrolę.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *