Dalia ir Nerijus Kisieliai: mums gera gamtoje ir tarp žmonių…

Tamsų lapkričio 11-osios vakarą Jiezno kultūros ir laisvalaikio centre buvo labai šviesu. Šviesą skleidė gražiai pasitikta Stakliškių seniūnijoje, Lepelionių kaime gyvenimą kuriančių menininkų Dalios ir Nerijaus Kisielių darbų paroda. Dalia pristato tapybos, o Nerijus – skulptūros darbus. Jie – iš įvairių laiko tarpsnių sukurti nuo 2002 iki 2022 metų.

Dalios ir Nerijaus kūrybos kelias kupinas ieškojimų, įvairių patirčių ir džiaugsmingų atradimų.

Vilnietis Nerijus ir Širvintose augusi Dalia „Napaleono kepurės“ kaimynystėje įsikūrė dar studijuodami Vilniaus dailės akademijoje, po vienerių atostogų Prancūzijos kalnuose supratę, kad nori gyventi kaime. Šviesios atminties dėstytojas Audrius Mickevičius, jau turėjęs sau mielą vietą taip pat Stakliškių seniūnijoje prie Guostos ežero, jiems užrodė netoliese esančią negyvenamą sodybą, kuri iš karto studentams „prilipo“, nors ir laukė dideli remontai. Beje, tėvai nepritarė Dalios ir Nerijaus minčiai, tad pinigėlius sodybai pirkti metė ir draugai. 
Taip prieš dvidešimt dvejus metus prasidėjo Kisielių gyvenimas Lepelionyse. Tuo, kad pasielgė teisingai, pora įsitikino pusantrų metų pagyvenusi Norvegijoje. Ten jie nesijautė tokie savi, kaip lietuviškame kaime, kur kvepia pievos, kurkia varlės, dūzgia bitės, kur pro namus vingiuoja kelias, diktuojantis gyvenimo tempą ir padedantis jausti nuolatinį judėjimą.

Žinodami Dalios meilę dailei ir muzikai, Jiezno muzikos mokyklos mokiniai ir Kultūros centro mišrus vokalinis ansamblis dovanojo muzikinius kūrinius.

– Kelias mūsų gyvenime ir kūryboje – labai svarbus. Mes beveik kiekvieną dieną juo einame pirmyn ir atgal. Pasikalbame su sutiktais kaimynais, pasisveikiname su žvėreliais, pasidžiaugiame besikeičiančiomis paukščių melodijomis. Tai – vis nauji impulsai, – sako Dalia.
Abu kūrėjai tvirtina, jog būtent gamta, paukščiai bei gyvūnai ir yra jų kūrybos inspiracijų šaltinis. Parodos pristatyme Dalia ir Nerijus rašo, kad nebuvo viskas taip paprasta ir lengva „…Reikėjo suderinti ūkio gyvenimą su kūrybiniu gyvenimu, todėl praėjo nemažai laiko, kol tie du poliai pradėjo derėti. Įsigijome avių ir vilna tapo mūsų kūrybinio kelio pradžia. Avių priežiūra, ganymas ir kirpimas buvo tai,ką mes matėme nuolat. Vilnos prisikaupė tiek daug, kad neturėjome kur jos padėti – taip gimė veltos skulptūros iš vilnos. Vėliau šalia vilnos atsirado tapyba ir skulptūra iš bronzos, tačiau inspiracijos šaltiniu liko tas pat – avys, paukščiai, gamtos grožis – visa Dievo kūrinija. Jos stebėjimas, prisilietimas prie tikrų gamtos reiškinių nejučia persikelia ir į mūsų kūrinius.“
Parodoje eksponuojama laisva ekspresionistinė Dalios tapyba, atlikta mentele aliejiniais dažais. Tapyba Daliai – didysis jos džiaugsmas tarp kantrybės ir didelio kruopštumo, reikalaujančio vėlimo. Nerijaus skulptūrai būdinga paprasta, minimalistinė forma, atspindinti tikrumą ir išnešiotas idėjas.

Parodos atidaryme dalyvavo ir būrelis Birštono foto studijos „Varpas“ narių. Šiemet Dalia ir Nerijus įsijungė į „Varpo“ šeimą.

Jų abiejų kūryboje daug bendrų formų. Jie mėgsta kurti kartu, tai, pasak Dalios ir Nerijaus, jų gyvenimas, besiremiantis į tolyn juos vedančią aplinką. Menininkai džiaugiasi tuo, kad Dievas leido jų kūrybinėms inspiracijoms neužgesti, vystytis toliau ir padėjo kūrybai tapti jų pagrindine veikla. Šiuo metu Kisieliai daug dirba su vilnos medžiaga, kuria skluptūras ir paveikslus.Taip pat ir tapo aliejiniais dažais, akvarele, kuria dirbinius iš metalo interjerui bei eksterjerui. Šiandien jiems jau nereikia užsiimti papildomais darbais, jie gali išgyventi iš kūrybos. Kaip tik todėl parodoje nematome darbų iš vilnos, visi jie iškeliauja pagal užsakymus ir puošia įvairias erdves. Tai Daliai ir Nerijui taip pat labai svarbu. Smagu, kad tai, kas gimsta jų mintyse, džiugina ir kitus.
Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Kultūra: mumyse ir šalia mūsų. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *