„Ošvenčia“ su liaudies daina per gyvenimą keliauja jau 20 metų

Spalio 29 dieną Ašmintos laisvalaikio salėje skambėjo liaudies daina, mat čia vyko rajoninis folkloro kolektyvų sambūris „Keliaujam su daina“. Renginys skirtas Sūduvos metams paminėti, kuriais Seimas pažymėjo Sūduvos krašto įtaką lietuvių kalbos, kultūros bei tapatybės formavimosi ir stiprinimo procesui. Tačiau suvalkietiškoje Prienų rajono teritorijoje gyvuojančiam Ašmintos folkloro kolektyvui „Ošvenčia“ šventė buvo dviguba, mat šiemet ansamblis mini ir kūrybinės veiklos jubiliejinę sukaktį.

Kaip renginio metu sakė „Ošvenčia“ kolektyvo narė, žmogaus gyvenime liaudies daina turi ypatingas tradicijas – ji skamba ne tik švenčių proga, bet ir darbymečiu ar laisvomis atokvėpio valandomis, o Ašmintos laisvalaikio salės folkloro kolektyvas „Ošvenčia“ su liaudies dainomis gyvena ir keliauja jau 20 metų.
Žmogaus gyvenime 20 metų – tai pati jaunystė, o kolektyvui – tai branda ir patirtis. Kaip „Gyvenimo“ skaitytojams pasakojo kolektyvo vadovė Rima Vilkienė, du dešimtmečiai kolektyvui buvo gražūs, įspūdingi, kupini įvairių renginių, išvykų į svečius, todėl ir įsimintini. „Kokių švenčių tik nebuvo per tuos 20 metų: adventinės vakaronės, velykinės popietės, užgavėnės, gavėnios… Ir visos jos pradedamos liaudies daina“, – prisiminimais su susirinkusiaisiais dalijosi „Ošvenčia“ kolektyvo narės. Visus tuos įvykius kolektyvas gražiai įprasmino savo programoje, kurioje prisiminė ir pačius pirmuosius pasirodymus.
Beje, kolektyvas folkloro tradicijas puoselėja ne tik Ašmintoje: Sūduvos krašto žodinį paveldą ansamblis skleidžia dalyvaudamas įvairiuose renginiuose visame Prienų rajone ir Lietuvos dainų šventėse.
Anot kolektyvo vadovės, puoselėdama folkloro žanrą savo krašte, „Ošvenčia“ ne tik prisideda prie lietuviškų tradicijų tęstinumo, bet ir prie savo krašto autentiškumo išlaikymo. Todėl R. Vilkienė džiaugiasi, kad per tuos du dešimtmečius kolektyvas nesumažėjo, bet paaugo. Paklausta, ko jubiliejaus proga ansambliečiams norėtų palinkėti, ansamblio vadovė, dėkodama kolektyvui už aktyvų dalyvavimą „Ošvenčia“ veikloje, rūpestį ir palaikymą, palinkėjo, kad visus juos lydėtų sėkmė, o Ašmintos krašte toliau skambėtų liaudies daina.
Toliau puoselėti lietuviškas tradicijas bei gyvuoti dar ilgus metus ansambliui linkėjo ir pasveikinti atvykę Prienų rajono savivaldybės atstovai, Pakuonio seniūnijos seniūnas Antanas Keturakis, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktorė Virginija Naudžiūtė ir, žinoma, sambūrio dalyviai: Prienų KLC folkloro grupė „Gija“, Šilavoto laisvalaikio salės folkloro grupė „Akacija“ bei Pakuonio – „Obelėlė“.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Uncategorized. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *