Kodėl blogėja klausa?

Dažniausiai girdimumo kokybė silpnėja vyresniajame amžiuje. Po 50-ties nebegirdimas šnabždesys, vieni garsai girdimi geriau, kiti – blogiau. Kokie faktoriai silpnina klausą ir kaip ją pagerinti, apie tai pokalbis su Prienų ligoninės gydytoja otorinolaringologe Julija Šneider.
– Dėl kokių priežasčių blogėja klausa?
– Klausos pablogėjimui turi įtakos širdies ir kraujagyslių, inkstų ligos, cukraligė, taip pat kai kurie vaistai (pavyzdžiui, antibiotikai, antidepresantai).
Klausa susilpnėja patyrus ausų traumas, infekcinius susirgimus.
– Koks triukšmas silpnina klausą?

Prienų ligoninės gydytoja otorinolaringologė Julija Šneider atkreipia dėmesį į tai, kad neretai klausa susilpnėja, kai namuose per garsiai įjungtas televizorius ar radijas.

– Dėl nuolatinio triukšmo palaipsniui silpsta klausos nervai. Derėtų vengti triukšmingų susibūrimo vietų, stiprių muzikos garsų, ypač roko koncertų. Akustinę traumą sukelia labai didelio intensyvumo (130 db ir daugiau) trumpalaikis triukšmas: tuomet staigiai apkurstama, skauda ausis, svaigsta galva, galima net apalpti. Tokiu atveju išeikite iš salės, atsigerkite vandens, įkvėpkite gryno oro.
Turint klausos problemų, nepatartina dirbti triukšminguose gamybos cechuose, lėktuvų bazėje. Klausa pažeidžiama itin stipriai, kai triukšmas veikia su vibracija. Pavyzdžiui, dirbant su traktoriais ar sunkiasvorėmis mašinomis.
Klausą silpnina ir trumpas intensyvus, ir ilgai trunkantis silpnesnis triukšmas. Tai priklauso nuo žmogaus individualių savybių.
– Kokie ženklai rodo, kad atsirado klausos sutrikimų?
– Jei dažnokai prašote pakartoti išgirstus žodžius, bandote juos suprasti iš lūpų, dažniau garsinate televizorių ar radiją, dalyvaudami pokalbyje „įtempiate ausis“, kad aiškiai girdėtumėte, – tai ženklai, kad blogėja klausa. Tada kreipkitės į šeimos gydytoją, ir, gavę siuntimą – pas LOR specialistą, kuris atliks audiologinį klausos tyrimą.
Jei klausa blogėja greta gretutinių ligų (pavyzdžiui, dėl cukraligės, aukšto cholesterolio, aukšto spaudimo ir kt.), mažiau šansų, kad ji atsistatys. Deja, klausa blogėja ir su amžiumi, kaip ir regėjimas bei kiti žmogaus organai…
– Kada tikslingas klausos aparatas?
– Vyresnio amžiaus žmonėms derėtų koreguoti ligas, vartoti šeimos gydytojo paskirtus vaistus nuo aukšto cholesterolio ir koreguojančius aukštą kraujospūdį. Kai nepadeda klausos nervo pažeidimo gydymas medikamentais, derėtų pagalvoti apie klausos reabilitaciją – įsigyti klausos aparatą. Jis uždedamas ant ausies ir taip, stimuliuodamas klausos receptorius, sustiprina iš aplinkos sklindančius garsus. Kažkodėl žmonės nebijo nešioti akinių, o klausos aparatų vengia. Yra įvairių šiuolaikinių modelių, kurie atrodo kaip aksesuarai, jie beveik nematomi… Mokslininkų paskaičiavimu, aparatai klausą pagerina net 95 proc. pacientų. Beveik visada galima parinkti tinkamą klausos aparatą.
Gyvenimiški patarimai
. Nevartokite konservų, paštetų, dešrelių, geriau – sūdytų lašinukų.
. Venkite streso, rečiau ir trumpiau būkite triukšmingoje aplinkoje.
. Pirmenybę teikite ramiam poilsiui, jaukiai aplinkai, grynam orui, reguliariai mankštai, vaikščiojimui su lazdomis, meditacijai.
. Atlikite pratimus, mažinančius kaklo bei pečių juostos įtampą.
. Plaukiokite baseine ir būkite pozityviai nusiteikę.
Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *