Vėlinių tradiciją tęsiame jau 20 metų

Įpusėjo auksaspalvis ruduo./Saulė spalvina medį ir žolę,/Dažo, dabina palaukes, miškus,/Gamta žaliąjį apdarą keičia,/Savo grožiu pralenkia visus./Rytais spindi Aušrinė lyg saulė,/Naktimis Grįžulo ratai rieda dangum./Voratinklių gijos apkaišo pašlaites,/Ruduo draugauja su gamta ir žmogum. (A.M. Valatkienė)
Vėlinių renginį „Papuoškime Birštono senąsias kapines“ organizuoju jau 20 metų. Ir šiemet, ruošiantis šiam renginiui, organizavau tris Vėlinių edukacijas lopšelio-darželio „Vyturėlis“ priešmokyklinio amžiaus ugdytiniams (jų mokytojos: Kristina Mulerčikienė, Edita Bagdonienė, Dženeta Lapinskienė, padėjėjos: Aurelija Drulienė, Marytė Tamošiūnienė). Auklėtiniai sukūrė 82 Vėlinių floristines kompozicijas. Vyko užsiėmimai ir su darželio „Giliukas“ ugdytiniais (mokytoja Joana Kliucevičienė ir jos padėjėja Agnė Mielaikienė). Su jais pagaminome 27 puokštes iš augalų. Jaunieji darželio-lopšelio auklėtiniai ne tik sukūrė floristines kompozicijas, bet ir padeklamavo savo išmoktus eilėraščius. Suklijuoti vaikų kompozicijas padėjo Birštono meno mokyklos Dizaino studijos mokinės Vytė Vaitkevičiūtė ir Mija Drulytė, studijos mokiniai taip pat paruošė 20 kompozicijų iš augalų.
Kai pradėjome šį renginį organizuoti prieš 20 metų, daug konsultavomės su tuometiniu Birštono muziejaus direktoriumi šviesaus atminimo Vidmantu Stanislovu Puskunigiu, muziejaus darbuotojomis Roma Zajančkauskiene ir Irma Kereišiene, kurie suteikė informacijos apie palaidotuosius Birštono senosiose kapinėse, kartu rengėme edukacijas.
Į renginį įsitraukė gausus „Bočių“ senjorų būrys, jie savo pasakojimais praturtina žinias.
Ši Vėlinių akcija subūrė tris kartas: senjorus, suaugusiuosius ir vaikus, kuriuos mes mokome puoselėti senąsias Vėlinių tradicijas.
Renginyje apsilankė merė Nijolė Dirginčienė, kuri pagyrė jaunųjų dizainerių sukurtus darbelius. Pirmą kartą dalyvavo Birštono meno mokyklos direktorė Rasa Norvilienė, kuri šiltai atsiliepė apie mūsų iniciatyvą, taip pat jos pavaduotoja Olga Zubavičienė, kuri įamžino renginio akimirkas.
Aplankėme Birštono senosiose kapinėse palaidotų žymių žmonių kapus, tarp jų – knygnešio K. Sviderskio, Felicijos Nachuitz, bei kitas nelankomas kapavietes. Kapinėse sužibo žvakelių jūra, nušvito dvasinė šviesa širdyse. Šios amžinosios atminties puoselėjimo tradicijos mus budina, žadina kilniems darbams, labdaringoms veikloms, stiprina ir telkia išlikti dvasingiems, nepamiršti savo senolių tradicijų.
Vilma Krasauskienė
Birštono meno mokyklos Dizaino studijos vadovė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *