Prieniškio Dominyko Baranausko su bendraminčiais sukurtas serialas „Bleached roads“ kalba apie opias jaunų žmonių problemas

Pakirpti sparnai

Spalio 21 dieną Prienų kultūros ir laisvalaikio centre vyko Dominyko Baranausko ir Pauliaus Kumščio režisuoto serialo „Bleached roads“ premjera, trukusi apie keturias valandas. Ją sudarė dvi dalys: pirmoji – 1–5 serijų seansai, o po pertraukos antrojoje dalyje rodytos likusios 5 serijos. Premjeros pradžioje organizatoriai tarė padėkos žodžius visiems prisidėjusiems ir susirinkusiems.

Serialo prodiuseriai D. Baranauskas (kairėje) ir P. Kumštys (dešinėje).

„Bleached roads“ – tai serialas apie Kirklėnų miesto pogrindinį gyvenimą, kuriame nevaldomas jaunimas kovoja su jų pačių priklausomybėmis ir iškilusiomis problemomis. Seriale vaizduojama, prie ko priveda netinkamas gyvenimo būdas, pilnas narkotikų, neištikimybės, nesuvaldomų ambicijų. Pasak D. Baranausko, visa tai yra kaip ginklas, kuris daro įtaką mūsų gyvenimams ir palieka skaudžias pasekmes.
Iš Prienų kilęs D. Baranauskas yra videografas, filmuojantis muzikinius, reklaminius ir vestuvinius klipus. Visuomenei save jis pristato, kaip režisierių, scenaristą bei prodiuserį, o savo kuriamuose serialuose yra ir aktorius. Idėja kurti videografinį turinį Dominykui kilo dar vaikystėje. D. Baranauskas pasakoja turėjęs „lego“ konstruktorių, su kurio figūrėle vieną dieną nusprendė sukurti „Stop motion“ filmuką. Laikui bėgant, vaikinas norėjo tobulėti ir išmokti daugiau dalykų, tad dešimtoje klasėje kiekvieną sekmadienį pradėjo lankyti kino režisūros bei rašybos kursus, vykusius Vilniuje. Dominykas džiaugiasi, visuomet sulaukdavęs šeimos palaikymo ir atskleidžia, kad po kursų suprato, jog videografija jį tikrai žavi, šiam hobiui skirti visą savo laisvą laiką.
„Bleached roads“ – tai jau antrasis Dominyko kartu su komanda sukurtas serialas. Pirmasis serialas „Neišpirktas“ buvo pristatytas prieš dvejus metus. Videografas teigia, kad „Neišpirktas“ susilaukė ne tik daug kritikos, bet ir palaikymo. Tuomet pirmasis darbas kritikuotas dėl blogo garso (kuriant

Akimirka iš serialo filmavimo užkulisių.

pirmąjį serialą buvo naudota mėgėjiška įranga) bei prastos kai kurių aktorių vaidybos. Visgi D. Baranauskas pabrėžia, kad jo kuriamuose serialuose visi aktoriai yra mėgėjai, neturintys praktikos, arba vos patyrę savanoriai, o pagrindinė kūrėjų idėja ir yra suteikti jaunimui galimybę išbandyti save.
Pirmąjį projektą D. Baranauskas prodiusavo, režisavo ir pusę scenarijaus rašė vienas, antrąjį – kartu su Pauliumi Kumščiu. „Kurti ir įgyvendinti idėjas dviese buvo lengviau, o pirmojo serialo kūrimo metu įgyta praktika, klaidos padėjo daug lengviau įgyvendinti naująjį projektą. Lengviau sekėsi bendrauti, perteikti idėjas, spręsti problemas su kolektyvu, nes didžioji dalis aktorių filmavosi ir pirmame, ir antrame projekte“, – atskleidžia Dominykas. Prieš pradėdami projektą „Bleached roads“, prodiuseriai įsigijo naujas kameras, mikrofonus, stabilizatorius, jų nemažai papildė ir patyręs operatorius Aivaras Mučekas, profesionali grimo dailininkė Emilija Vaitekūnienė ir stilistė Eglė Paliulytė, o pagrindiniu rėmėju tapo Matas Stasiūnas.
Savo kurtus serialus D. Baranauskas priskiria keletui žanrų: veiksmo, kriminalui, dramai, komedijai, nes, jo ir kolegos P. Kumščio manymu, tai įdomiausi žanrai, kuriais jie gali perteikti savo pagrindinę mintį. Paklaustas, kodėl pasirinkta būtent tokia serialų tematika, Dominykas atsakė, kad abu su Pauliumi mano, jog nuo narkotikų priklausomas jaunimas, dažnai pasiduodantis neigiamai draugų įtakai – labai rimta problema visame pasaulyje, todėl šio serialo tikslas – parodyti, kokios būna narkotikų vartojimo pasekmės, kokią įtaką daro bloga aplinka ir perteikti žinutę, kad mus supantys žmonės kartais mūsų gyvenimą gali pastūmėti į bedugnę.
Projekto komanda džiaugiasi, kad į „Bleached roads“ premjerą netikėtai susirinko daug žmonių, o po jos sulaukė ir daug gražių, įkvepiančių žodžių. Ateities planus D. Baranauskas palieka intrigoje, paminėdamas tik tai, kad turi dar daug idėjų: „Daug žmonių palaiko ir tiki mūsų idėja, o svarbiausia – ja tikime mes patys“, – sako kūrėjas.
Gabija Juocevičiūtė
Nuotraukos iš asmeninio Dominyko Baranausko archyvo

Rubrikoje Jaunimo skveras. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *