Šilavoto krašto žmonių susitelkimas keičia viso miestelio veidą

Bendruomenių seklyčia

Tai, jog Šilavoto ir jo apylinkių gyventojams rūpi, kokioje aplinkoje jie gyvena, šio krašto žmonės įrodo ne tik gausiai susirinkdami į kasmetinius ataskaitinius susirinkimus, kuriuose turi progą išsakyti savo nuomonę apie miestelio problemas, bet ir patys inicijuodami idėjas bei projektus, skirtus gyvenamajai aplinkai gražinti. Spalio 22-oji šilavotiškiams buvo ypatinga diena, mat saulėtą šeštadienio popietę Šilavote oficialiai atidarytas kunigo Antano Radušio parkas.

Šilavoto Davatkyno bendruomenės pirmininkė Viktorija Bielevičienė džiaugėsi, jog pirmasis bendruomenės projektas buvo sėkmingas.

Antano Radušio parko atsiradimas – tai Šilavoto Davatkyno bendruomenės iniciatyva. Kaip renginio metu pastebėjo Šilavoto Davatkyno bendruomenės narė, rašytoja Aldona Ruseckaitė, tik tuomet, kai yra kartų grandinė, galima nuveikti didelius darbus, o šią bendruomenę sudaro bent kelios kartos, kurioms tikrai rūpi, kokioje aplinkoje gyvena patys, kaip gyvens jų vaikai ar anūkai, todėl ir darbai čia visuomet vyksta ranka rankon.
Rašytoja taip pat pasidžiaugė, jog parke bus įamžintas būtent Antano Radušio atminimas. Anot A. Ruseckaitės, A. Radušis yra parapijos, bažnyčios statytojas, mokyklos įkūrėjas, knygnešys, todėl ir viso Šilavoto pasididžiavimas. „Laikas A. Radušio vardui vėl iškilti ir gyventi tarp mūsų ir būti pavyzdžiu, nes, prisimenant jį, yra apie ką kalbėti ir, svarbiausia, kuo sekti“, – mintimis su susirinkusiaisiais dalijosi A. Ruseckaitė.
Anot Šilavoto Davatkyno bendruomenės pirmininkės Viktorijos Bielevičienės, tai –

Tradicinėje Šilavoto rudenėlio šventėje bendruomenės pristatė savo kūrybinius darbus iš rudens gėrybių.

pirmasis bendruomenės teiktas projektas ir labai džiugu, jog jis buvo sėkmingas. Iš gautų lėšų jau įsigytas traktoriukas žolei pjauti, vėliavos stiebas bei veimutinės pušys, kurios tęsia ir pačio A. Radušio pradėtą tradiciją Šilavoto apylinkes apsodinti spygliuočiais.
Paklausta, kaip Vilniuje dirbančiai jaunosios Šilavoto krašto kartos atstovei kilo idėja imtis šio projekto, V. Bielevičienė vien tik sau nuopelnų neprisiima, anot jos, tai buvo bendras darbas. Kaip „Gyvenimo“ skaitytojams pasakojo bendruomenės pirmininkė, asociacija „Šilavoto Davatkyno bendruomenė“ matė didelį poreikį laisvalaikio erdvės, kuri būtų pritaikyta ir jaunimui, ir vyresniesiems, jaunoms šeimoms ir turistams, atsiradimui. Taip buvo pradėta svarstyti, kuri erdvė tam būtų tinkamiausia, ir vieningai nuspręsta, jog sklypas šalia mokyklos būtų puiki vieta visiems, tačiau tuomet sklypas priklausė privačiam asmeniui… Beje, parko atidarymo metu Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas prisipažino, jog bendruomenės idėja nupirkti privatų sklypą ir pats abejojo, mat praktikoje tokių atvejų retai pasitaiko. Tačiau Šilavoto Davatkyno bendruomenė įrodė, jog nieko nėra neįmanoma ir sklypą bendruomenei pavyko įsigyti.
Tiesa, V. Bielevičienės teigimu, sklypo įsigijimui reikėjo nemenkos pinigų sumos, kurios bendruomenė tikrai neturėjo. Juk jos pajamas sudaro tik nario mokestis. „Kvietėme paaukoti vietinius žmones, tuos, kam brangus Šilavotas. Šilavoto Davatkyne buvome surengę paramos koncertą ir patys bendruomenės nariai prisidėjo ženklia suma. Taip ir surinkome reikiamą pinigų sumą ir sklypą įsigijome. Visgi vien sklypo įsigijimui, reikalingiems matavimams, dokumentų tvarkymui išleidome visas surinktas lėšas. Taigi,

Tradicinėje Šilavoto rudens šventėje apsilankė ir Prienų kultūros ir laisvalaikio centro mėgėjų teatras „Langas“, atvežęs žiūrovams spektaklį „Meška“ (A. Čechovas).

nors sklypą ir turėjome, jame jokių darbų negalėjome pradėti, nes tiesiog neturėjome finansų. Todėl pradėjome ieškoti kitų galimybių, iš kur gauti papildomų lėšų: teikėme paraišką Nacionalinei mokėjimų agentūrai ir gavome finansavimą, taip pat prie parko įrengimo pradžios finansiškai prisidėjo ir Prienų rajono savivaldybė“, – apie tai, kaip idėja virto kūnu, „Gyvenimui“ pasakojo V. Bielevičienė.
Bendruomenės pirmininkė viliasi, jog nauja erdvė taps susitikimų vieta ir vyresniems, ir jaunimui, juolab jog beveik 1 ha ploto erdvė gražiai susijungia su kitu šios bendruomenės projektu „Žvaigždžių takas“, kuris Prienų rajono savivaldybės inicijuotame dalyvaujamojo biudžeto konkurse surinko daugiausia balsų rajone. Projekto lėšomis ne tik sutvarkyta aplinka, bet ir įrengti treniruokliai, kita infrastrūktūra. V. Bielevičienė įsitikinusi, jog „Žvaigždžių tako“ erdvė puikiai susijungs su parko zona ir viena kitą papildys.
Tai, jog naujasis parkas yra svarbus visai šio krašto bendruomenei, įrodo ir gausus į atidarymo šventę susirinkusių vietinių žmonių bei svečių būrys. Šilavoto Davatkyno bendruomenę ir visus šio krašto gyventojus, linkėdami nenustoti tikėti tuo, ką daro, parko atidarymo metu sveikino Prienų rajono savivaldybės meras Alvydas Vaicekauskas bei Administracijos direktorė Jūratė Zailskienė. Dievo palaimos pradėtiems darbams pabaigti bendruomenės vardu prašė Šilavoto Švč. Jėzaus Širdies parapijos klebonas Remigijus Gaidys.
Savivaldybės vadovai, kun. R. Gaidys kartu su bendruomenės nariais taip pat paliko savo įrašą ateities Šilavoto krašto kartoms simbolinėje laiko kapsulėje, kuri šventės metu buvo užkasta A. Radušio parke.
Pasibaigus iškilmėms, šilavotiškiai skirstytis neskubėjo, nes visai netolies Šilavoto laisvalaikio salėje, vyko tradicinė Šilavoto seniūnijos rudens šventė. Kaip ir kasmet, šventės metu Šilavoto krašte veikiančios bendruomenės demonstravo savo darbštumą ir kūrybiškumą, pristatydami savo kūrybinius darbus ir pačių pagamintas vaišes iš rudens gėrybių.
Šiemet į šventę atvyko ne tik Prienų rajono savivaldybės atstovai, bet ir Prienų kultūros ir laisvalaikio centro mėgėjų teatro „Langas“ kolektyvas, kuris susirinkusiesiems padovanojo spektaklį „Meška“ (A. Čechovas), visus džiugino ir Vytauto Trakymo atliekama muzika.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *