Apie aktualijas, lūkesčius ir Savivaldybės projektus…

Praėjusį trečiadienį į Prienų rajono savivaldybės mero Alvydo Vaicekausko kvietimą dalyvauti tradiciniuose verslo pusryčiuose atsiliepė dauguma Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Prienų atstovybės narių, kitoms šakinėms verslo organizacijom priklausančių bei pavienių verslininkų. Tarp jų buvo ir naujus verslus kuriančių įmonių atstovų.
Susitikimą pradėjęs meras Alvydas Vaicekauskas pasidžiaugė tuo, kad Prienų krašte pastaraisiais metais akivaizdžiai juntamas verslo pagyvėjimas, kad kuriasi naujos įmonės, vienas po kito duris atveria daugiabučiai namai, pastebima turizmo ir įvairių paslaugų teikimo gyventojams plėtra. Pasak mero ir Savivaldybės administracijos direktorės Jūratės Zailskienės, Prienai tampa patrauklūs vystyti verslą ir gyventi. Administracijos direktorės teigimu, vienas iš tai iliustruojančių požymių – gyventojų gausėjimas. Pernai, po daugelio metų pirmą kartą gyvenamąją vietą Prienų rajone deklaravo 900 gyventojų daugiau nei ankstesniais metais.
Bet ar dauguma jų įsijungė į vietos darbo rinką, ar padaugėjo naujų darbo vietų? Po Užimtumo tarnybos Prienų padalinio vadovės Jūratės Radzevičienės pateiktos informacijos apie nedarbo situaciją Prienų rajone, kuri yra mažiausia Kauno regione – tik 5,4 proc., – kai kuriems susitikimo dalyviams kilo abejonių, ar statistika tiksli. Ne vienas jų susidūrė su situacija, kai iš Užimtumo tarnybos atsiųstas įsidarbinti žmogus visai nenorėjo būti įdarbintas. Kilo pamąstymų ir dėl to, ar teisingas pasirinktas statistikos modelis nedarbo lygį skaičiuoti nuo rajone registruotų darbingų žmonių skaičiaus.
Jūratės Radzevičienės teigimu, šiuo metu Prienų rajone registruota 900 bedarbių: ieškančių darbo ir besirengiančių darbo rinkai. Tarnybos vadovė kvietė verslininkus išbandyti ir uždaras atrankas, pasinaudoti subsidijuojamų darbo vietų galimybe. Čia prioritetas teikiamas žmonėms su negalia – jų darbo vietos gali būti subsidijuotos numatytą darbo laiką apie 50 proc. Įdarbinus ukrainiečius, subsidija yra skiriama 3 mėnesius, vėliau ją galima dar kartą pratęsti.
Apie galimybę pasinaudoti Savivaldybės verslo rėmimo fondo lėšomis verslo planams rengti, naujoms darbo vietoms kurti ir kitoms reikmėms priminė mero pavaduotojas Loreta Jakinevičienė.
Vertindami kolegų investicijas į daugiabučių statybą, o savivaldybės – į infrastruktūros gerinimą, – verslininkai pastebėjo, kad būsto problema Prienuose tebėra aktuali. Kaip ir dar didesniu galvos skausmu virtusi kelio Kaunas–Prienai–Alytus rekonstrukcija. Savivaldybės vadovai ir specialistai viliasi, kad didelių savivaldybių ir Seimo narių pastangų dėka į Vyriausybės programą įrašytas objektas visgi bus įgyvendintas, kaip planuojama, 2026-aisiais metais ir prisidės prie Prienų krašto patrauklumo didinimo. Ir tam, savivaldybės vadovų ir specialistų teigimu, ruošiamasi – laisvuose žemės plotuose formuojami sklypai ir daugiabučių, ir gamybinių, ir paslaugų paskirties pastatų statybai, viliamasi, kad Prienai turi visas galimybes siekti ir kurortinės teritorijos statuso. Žinoma, jeigu prie to prisidės ir verslas.
Tačiau verslas taip pat turi savų lūkesčių dėl Savivaldybės paramos, kuriant darbo vietas bei formuojant įvaizdį. Dabar gi atsivertus Prienus reprezentuojantį puslapį apie verslą tesužinai tik tiek, kad čia yra sklandytuvų gamykla. O kur kitos, taip pat į užsienį savo gaminius eksportuojančios, ir tegul ir smulkios, vidutinės, bet pridėtinę vertę kuriančios ir ne mažiau svarbios įmonės ir verslai.
Pritardamas Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Prienų atstovybės Linos Dužinskienės išsakytoms mintims, meras pažadėjo komunikacijai skirti daugiau dėmesio. Jis taip pat kvietė verslininkus teikti savo pasiūlymus, daugiau bendrauti su savivaldybės Turizmo ir verslo informacijos centru bei palaikyti „Prieniečio kortelės“ idėją ir tapti nuolaidų tiekėjais. Šiuo metu jau įsijungė 11 verslų, o „Prieniečio kortelės“ turėtojais tapo per 300 gyventojų.
Praėjusiais metais tarp Kauno prekybos, pramonės ir amatų rūmų Prienų atstovybės narių gimė mintis Prienuose, Laisvės aikštėje, pastatyti laikrodį. Šiandien idėja jau yra įgavusi konkrečių bruožų. Susitikime buvo parodytas laikrodžio projektas. Telieka nuspręsti, ar maketas priimtinas, ar dar reikia jį koreguoti, atsisakant kai kurių detalių, ir paskleisti žinią norintiems prisidėti. Planuojama, kad lėkštelės su prisidėjusių įmonių pavadinimais bus pritvirtintos ant laikrodžio pamato.
Prieš kelerius metus gimė ir bendras Prienų atstovybės ir Savivaldybės projektas „Sukurta Prienų krašte“. Tai – konkursas, skatinantis plačiau skleisti žinią apie Prienų krašte veikiančias įmones ir jų gaminius, geriau pažinti vieniems kitus. Konkursas vyks ir šiemet. Organizatoriai tikisi, kad verslo bendruomenė bus aktyvi ir nepasikuklins pristatyti savo darbo ir veiklos produktus.
…Laukia naujas finansinis laikotarpis. Regionų verslininkai jame daug šviesių spalvų nemato. Didžiausios investicijos bus skirtos žaliajai energetikai ir pramonės skaitmenizavimui, lemsiančiame ir darbo vietų mažinimą, kurių regionuose ir taip trūksta. Mero A. Vaicekausko teigimu, naujajame finansavimo laikotarpyje Savivaldybė nori maksimaliai išnaudoti galimybę dar pagražinti rajoną ir pagerinti sąlygas. Deja, kaip kalbėjo meras, Savivaldybė ne viską gali įgyvendinti, todėl jis kvietė verslininkus aktyviai jungtis į asociacijas ir per savo struktūras veikti valdžios institucijas.
Įmonių vadovai tikisi, kad darbo vietas kuriantis ir mokesčius mokantis verslas sulauks daugiau dėmesio bei supratimo ir iš Savivaldybės bei vietos politikų.
Ramutė Šimukauskaitė
Romos Sinkevičiūtės nuotraukos

Rubrikoje Verslas ir paslaugos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *