Ruošiamės mirusiųjų minėjimo dienai – kaip skoningai papuošti kapus?

Gėlininkams dabar pats darbymetis – gausėja pirkėjų, kurie užsuka ieškodami augalų kapų puošybai. Nuo gėlių spalvų turgeliuose, kitose prekybos vietose raibsta akys, esant didelei pasiūlai, išsirinkti pakankamai sunku. Juolab kad tenka atsižvelgti ir į oro sąlygas, apsilankymų dažnumą – norisi, kad artimųjų kapas, nepriklausomai nuo aplinkybių, kuo ilgiau atrodytų tvarkingas.
Keletu patarimų, kaip prieš Vėlines gražiai, skoningai ir tvariai papuošti kapus, kokius pasirinkti augalus, su „Gyvenimo“ skaitytojais pasidalino beveik dešimtmetį Prienų rajono Veiverių seniūnijoje veikiančio ūkio „Juodbūdžio gėlės“ savininkė Vaida Pranaitytė. Šeimos ūkis specializuojasi įvairių vienmečių bei daugiamečių gėlių auginime, kiekvienais metais prekybos asortimentą papildo naujomis augalų rūšimis, jais prekiauja mugėse, yra išplėtojęs elektroninę prekybą.
Pasak Vaidos, ji nėra profesionali gėlininkė ar floristė, tačiau savo žinių bagažą gilina dalyvaudama įvairiose konferencijose ir parodose, skaitydama specializuotą literatūrą, domėdamasi apželdinimo tendencijomis, juolab kad dažnas pirkėjas prašo pasidalinti aplinkos puošimo idėjomis, sukurti gėlių kompozicijas, teiraujasi, kaip prižiūrėti įsigytus augalus.
Remdamasi ilgamete gėlių auginimo patirtimi, V.Pranaitytė susiruošusiems tvarkyti kapus pataria nepamiršti, jog kapinės – ramybės ir amžinybės vieta, todėl puošimas turėtų būti skoningas, „ne dėl akių“, apmąstant, kiek laiko pasirinktos gėlės žydės, ar bus kam nuvytusias nurinkti.
„Nebūtina ant kapo dėti dirbtines gėles, kai galima pasodinti visžalių augalų, – įsitikinusi Vaida. – Asmeniškai labai mėgstu viržius, juos ir rekomenduoju sodinti prieš žiemą, jie dekoratyvūs išliks iki pat pavasario. Jau yra rūšių, kurios puikiai peržiemoja, pavasarį pakanka tik žiedus nukirpti ir augalas vėl atsprogs. Gražiai atrodo, nenunyksta žiemą ir alūnių lapai.
Anot gėlininkės, chrizantemas žmonės paprastai perka paskutinę dieną – tai geras pasirinkimas tiems, kurie lankys kapines Visų Šventųjų ar Vėlinių dieną. Chrizantemos gana ilgai žydės esant pliusinei temperatūrai, o kai kurios jų rūšys nenugeibsta ir paspaudus iki 4 laipsnių šalčiui. Lietingu oru balti žiedai greičiau sutyžta, tad labiau pasiteisins, ilgiau nepajuoduos smulkiažiedės, tamsesnių spalvų chrizantemos ar įvairiaspalviai jų miksai. Žydintys vazonai, skintų gėlių puokštės tiks tuomet, jeigu į kapines ketinama užsukti ir žiemą, nurinkti išvaizdą praradusias puošmenas.
Paklausta, kokių spalvų gėlės kapuose labiausiai dera, pašnekovė teigia, kad kiekvienas spalvų gamas renkamės pagal savo skonį, o „skonis draugų neturi“. „Nėra nieko blogo, jei žmogus mėgsta ryškumą, juk vasarą ant kapų sodiname raudonas begonijas. Viržiai taip pat būna ne tik ramių, pastelinių spalvų, spalvingi augalai itin gražiai atrodo niūriu metu, kai gamta apmiršta. Daug blogiau, kai rudenį pasodinus viržių vazonėlius, juos pamirštama laistyti, o ši gėlė mėgsta atsigerti,“ – pastebi gėlininkė.
Visgi, anot V.Pranaitytės, kapas atrodys daug tvarkingesnis, jeigu jam papuošti bus pasirinkta pagrindinė spalva arba dviejų – trijų derinys. Harmoningus derinius žiemai galima sukurti iš šliaužiančių viržių, erikų ir sidabriškai pilkų Calocephalus krūmelių. Pastarasis augalas ažūrinėmis šakelėmis dekoratyvus išlieka visą žiemą.
Internete dalinamasi ir paprastesniais kapų puošybos būdais, kai spygliuočių šakelės bei žiedai susmaigstomi tiesiai į dirvą, taip suformuojant kompozicijas. „Man ši idėja ne prie širdies, juolab kad tokia puošyba trumpalaikė. Mėgstu augalus sodinti į žemę, tuomet jų neišplaiksto vėjas. Tačiau kūrybiški žmonės gali pasitelkti vaizduotę ir susikurti vainikus bei kompozicijas iš šiaudų, kėnio, eglės, pušies šakelių, jas papuošti žiedais, kankorėžiais, medžio gabaliukais, žieve ar kita gamtine medžiaga, įkomponuoti žvakę. Ir gražiai atrodys, ir bus nuoširdu, ir neužteršime gamtos plastiku,“ – sako Vaida.
Jos teigimu, nėra svarbu skaičiuoti augalus ir gėles – eidami pagerbti mirusįjį, galime nunešti ir neporinį skaičių gėlių, o kapui papuošti – rinktis tiek augalų, kiek atrodo būtina.
Kapų priežiūros mados keičiasi, dabartinė karta nebeturi laiko puoselėti „rūtų darželius“, jaunimas išvykęs į užsienį, todėl pasirenkami funkcionalūs sprendimai: daugėja šeimos kapaviečių, uždengtų granito plokštėmis, užpiltų skaldele.
„Nesant galimybės po Vėlinių apsilankyti kapinėse, reikėtų nepersistengti puošiant tokius kapus – pakaks pastatyti vieną dekoratyvinę žvakidę, kuri išliks visus metus,“ – pataria gėlininkė.
Dabar pats metas pagalvoti, kaip kapai atrodys pavasarį. Vaida rekomenduoja spalį ir lapkritį tvarkant kapus, į purenamą žemę nepatingėti prikaišioti krokų svogūnėlių: susodinti grupėmis po kelis jie pradžiugins ankstyviausiais žiedais. Taip pat galima pasodinti ir žemaūgių (iki 30 cm aukščio tulpių), jos pražys kiek vėliau. Svogūnėlius iškasus bus galima rinktis vienmetes gėles.
Spalio pabaiga šeimos ūkio „Juodbūdžio gėlės“ šeimininkei Vaidai Pranaitytei yra darbinga. Per 200 rūšių daugiamečių gėlių auginanti gėlininkė šiuo metu aplinkos puošybai gali pasiūlyti įvairių spalvų viržių, chrizantemų, dekoratyvinių kopūstų, norintieji vis dar gali įsigyti ir hortenzijų, alūnių bei varpinių augalų. Kiekvieną dieną ūkio augalais prekiaujama Veiverių centre esančiame turgelyje.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *