Žemdirbiams aktualūs klausimai aptarti su savivaldybių atstovais

Žemės ūkio ministerijoje (ŽŪM) susirinkę savivaldybių žemės ūkio skyrių vedėjai ir specialistai išgirdo apie aktualijas ir naujoves, diskutavo ir dalijosi patirtimi savivaldybėms ir žemdirbiams svarbiais klausimais.
Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas, sveikindamas susitikimo dalyvius, pasidžiaugė galimybe bendrauti gyvai. „Pasidalinti žiniomis ir patirtimi yra ne mažesnė vertybė nei vienos ar kitos direktyvos supratimas. Todėl pastaruoju metu keliaujame po regionus ir pristatome Žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023-2027 m. strateginį planą, atsakome į ūkininkų klausimus“, – sakė ministras K.Navickas.
Susitikime su savivaldybių žemės ūkio skyrių specialistais itin daug dėmesio skirta melioracijos problemoms. Nemelioruotų žemės plotų derlingumas sumažėja iki 30 proc., itin daug melioracijos įrenginių yra pasenę, prastos būklės. Šiuo metu Lietuvoje turimų melioracijos inžinerinių statinių (MIS) balansinė vertė siekia 2 227 mln. Eur, iš jų: valstybei nuosavybės teise priklauso 1 224 mln. Eur (apie 54 proc.), o ūkio subjektams – 1 003 mln. Eur (apie 46 proc.). Bendras nusidėvėjimas siekia 71,73 proc.
MIS būtina rekonstruoti, tačiau iš valstybės biudžeto daugelį metų tam lėšos nebuvo skiriamos. Apie galimą išeitį – stabilaus finansavimo užtikrinimą – Melioracijos fondo įkūrimą ir alternatyvas kalbėjo viceministras Donatas Dudutis, Žemės ir nekilnojamojo turto politikos departamento Melioracijos ir infrastruktūros skyriaus vyriausieji specialistai Loreta Grigaitienė ir Paulius Kranauskas.
Savivaldybėms deleguotų funkcijų finansavimo perspektyvas pristatė ŽŪM Finansų ir biudžeto departamento direktorė Regina Mininienė. Ji atkreipė dėmesį, kad savivaldybėms priskirtų geodezijos ir kartografijos darbų (savivaldybių erdvinių duomenų rinkinių tvarkymas) organizavimas ir vykdymas  bei savivaldybėms priskirtos valstybinės žemės ir kito valstybės turto valdymas, naudojimas ir disponavimas juo patikėjimo teise – šios dvi funkcijos nuo kitų metų bus finansuojamos Aplinkos ministerijos.
Nacionalinės mokėjimo agentūros prie Žemės ūkio ministerijos Kaimo plėtros, žuvininkystės programų ir nacionalinės paramos departamento vyresnioji patarėja Laura Bružienė savivaldybių atstovams aiškino apie Nacionalinės mokėjimo agentūros projektų vertinimo reikalavimus.
Į klausimus apie medžiojamųjų gyvūnų padaromą žalą atsakė Aplinkos ministerijos bei Valstybinių miškų urėdijos specialistai.

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *