„Kaimą reikia mylėti…“

Žukauskų vaikai jau žino, kad iš šių, ką tik iškultų grūdų, vėliau juos sumalus, bus galima iškepti daug pyragų.

Išlaužo seniūnijos Gražučių kaimo ūkininkas Tautvydas Žukauskas yra iš tų šių metų „Metų ūkio“ konkurso dalyvių, kurie jau nuo ankstyvos vaikystės gulė ir kėlė kartu su ūkio darbais.
Po Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo pradėję ūkininkauti Tautvydo tėvai Kristina ir Vidas Žukauskai augino ne tik javus, bet ir laikė gyvulius. Tad jau nuo mažumės Tautvydas padėjo tėčiui šerti gyvulius, grėbė šieną, dirbo kitus darbus. Dirbo ir mokėsi iš tėvų, kaip svarbu būti nuoširdžiam, padėti bėdoje kaimynui, visada eiti kartu ir būti su šeima.
Vienoje Lietuvos televizijos laidoje apie Išlaužo parapijos bendruomenę vedėjos Zitos Kelmickaitės paklaustas apie kaimą, Tautvydas Žukauskas sakė, kad gyvenimas kaime jam tiesiog įaugęs į kraują. Ir dar pridūrė, kad kaimą reikia mylėti.
Jis jį ir myli. Kaimą myli ir jo žmona Kristina (mamos

Trijų kartų Žukauskų ūkininkai: Vidas, Tautvydas ir Jonukas.

– bendravardė), taip pat vietinė, nuo mažens nesibaidžiusi juodo darbo ir labai mėgusi krapštytis prie technikos. Jai didžiausias džiaugsmas būdavo, kai tėvelis pasiimdavo kartu į garažą eidamas remontuoti technikos.

Abu – ir Tautvydas, ir Kristina iš tėvų pavyzdžio supratę, kad didžiausia atrama yra šeima, taip stengiasi tvarkytis ir savo šeimoje. Jų vaikai – taip pat visada kartu.
Anksčiau kartu su tėvais bendrai dirbę per 100 ha ūkyje, dabar jaunieji Žukauskai jau tvarkosi savarankiškai savo arti 30 ha ūkyje. Dalis žemės – sava, dalis nuomojama. Jų ūkis – augalininkystės, didžiausi plotai jame atiduoti kviečiams ir rapsams.
Žinoma, kai reikia, padeda ir tėvams, tebešeimininkaujantiems karvių fermoje ir auginantiems galvijus, neskirsto darbų ir per darbymečius. Kuriam lauke pirmiausia reikia kulti, ten ir važiuoja, kur pirmiausia reikia sėti, ten ir sėja, kokios technikos reikia, tą

Dažnos šventės metu Tautvydas pradžiugina savo pagaminta įdomia konstrukcija iš metalo ar šviesų instaliacija. 2021 m. liepos 6-oji.

pirmiausia ir tvarko.
Tarp darbų ūkyje Tautvydas dar spėjo baigti ugniagesių kursus ir dabar turi ir valdišką tarnybą. Ar spėja? Spėja. Ir ne tik tvarkytis ūkio darbuose, bet ir padėti kaimynams, tiesiog džiaugtis gyvenimu.
– Kiekviena mūsų diena – tarsi kelionė, minėtoje televizijos laidoje kalbėjo Kristina Žukauskienė, nuo šių metų rugsėjo vėl pradėjusi dirbti mokytoja.
Kelionė, kurioje, matyt, yra ir nerimo dėl augančių kuro, elektros, trąšų kainų, įvairių išbandymų bei kitų rūpesčių, kaip ir minčių apie ūkio plėtrą, pažangesnes technologijas, vaikų ateitį ir gražią bendrystę.
Tautvydui Žukauskui, kaip seniūnaičiui, tai – taip pat labai svarbu. Išlaužo seniūnas Tomas Skrupskas sako, kad viena yra būti renginio dalyviu ir rėmėju, ir visai kas kita būti idėjos autoriumi bei jos įgyvendintoju. Būtent toks ir yra Tautvydas Žukauskas. Iniciatyvus, draugiškas – tiesiog mylintis žmones ir gyvenimą kaime.

Kristina ir Tautvydas Žukauskai – aktyvūs Išlaužo parapijos bendruomenės nariai. Prie Dievo stalo keliauja jų išaugintos gėrybės.

Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Žemės ūkis. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *