Išrinko gražiausius jurginų žiedus

Šiemetinės parodos jurginą – karalių išaugino Valė Petkevičienė.

Šių metų vasara negalėjo pasigirti palankiu oru, tačiau jurginai Birštono savivaldybės sodybose pražydo – šios nuo seno populiarios gėlės augintojai į rugsėjo 15 dieną Birštono kultūros centre surengtą parodą sunešė pačius gražiausius jų žiedus. Šią parodą galima apžiūrėti iki pirmadienio.
Renginio globėja merė Nijolė Dirginčienė pasidžiaugė tuo, kad jurginų auginimo tradicija Savivaldybėje gyva, ir paragino toliau ją puoselėti, dalintis jurginų auginimo paslaptimis, rengti parodas. „Jūs visi čia esate laukiami, ir visai nesvarbu, ar atsinešite vieną žiedelį, ar puokštę, – sakė merė,

Birštono vienkiemio bendruomenės atstovus merė N. Dirginčienė apdovanojo už pačią gražiausią jurginų kolekciją.

pridurdama, kad jurginai – karališka gėlė, ir Birštonui labai tinka.
Jurginų gausa, veislių įvairovė, žiedų spalvos bei dydis ir džiugino, ir stebino, kai kurie parodos lankytojai sakė, kad buvo sunku apsispręsti, už kurias puokštes, kompozicijas ir kolekcijas balsuoti Jurginų jurgino rinkimuose.
Metų jurginu, parodos karaliumi, lankytojai išrinko sniego baltumo jurginą, kurio puokštę parodai suskynė jurginų augintoja, Birštono savivaldybės tarybos narė Valė Petkevičienė.
Birštono vienkiemio bendruomenės jurginų augintojų kolekcija pripažinta pačia gražiausia. Joje – ne tik Birutės Vokietaitienės, Alinos Džervienės, Janinos Simanaitienės,

Škėvonių bendruomenės nariai ir jurginų augintoja Ž.Pivarauskienė ir šiemet parodos lankytojus nustebino originalia kompozicija – laikrodžiu su jurginų žiedais.

Janės Kederienės ir kitų įspūdingo grožio žiedų puokštės, bet ir Mildos Mardosienės kompozicija – iš jurginų žiedų sukurtas bendruomenės logotipas. Sekdama mamos pavyzdžiu mažoji Agota iš žiedlapių sukūrė floristinį darbelį.
Metų jurgino ir jurginų kolekcijos augintojams padėkas ir dovanas įteikė merė N.Dirginčienė.
Ankstesnių jurginų parodų Birštone nugalėtoja Žydruolė Pivarauskienė ir šiai parodai pateikė daugybę rinktinių, daugiausia stambiažiedžių, jurginų žiedų. Visi mielai fotografavosi prie Škėvonių bendruomenės ir jos narės Žydruolės pastangomis sukurtos originalios kompozicijos – laikrodžio, puošto jurginų žiedais.
Žinomiausios jurginų augintojos, kolekcininkės ir populiarintojos Ž.Pivarauskienės darbas ir kūrybiškumas neliko nepastebėti – jai įteikta merės padėka ir dovana.
Augintoja sodyboje kasmet augina po tris tūkstančius jurginų kerų, pasak jos, didžiausias darbas – jurginus pasodinti ir iškasti, pavasarį ir rudenį tam skiria po savaitę, tačiau pražydę žiedai savo grožiu atperka visus sunkumus. Kitiems skundžiantis, kad pamerkti jurginų žiedai greitai nuvysta, Žydruolė pataria vandenį vazose keisti kasdien, kaskart į jį įpilti po šaukštelį acto.
Dalė Lazauskienė
Autorės nuotraukos

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *