„Kartų kalba“ – bendruomeniškumui skatinti

Savo krašto šeimininkai

Prapliupęs rudeninis lietus ir kiti nesklandumai netapo priežastimi, dėl kurios būtų reikėję atidėti rugsėjo 11 d. Veiveriuose suplanuotą renginį „Kartų kalba“, skirtą apjungti skirtingas kartas, pristatyti šio krašto bendruomenių veiklą ir įgyvendinamus projektus.

Perkirpus įkurtuvių juostelę, suremontuotais bendruomeniniais namais pasidžiaugė Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė, LR Seimo narys Andrius Palionis, Savivaldybės tarybos nariai, Prienų r. VVG pirmininkė Virginija Žliobienė, Veiverių seniūnas Vaclovas Ramanauskas, kiti svečiai.

Dvi svarbios progos paskatino veiveriškius surengti šventę, į ją suburti vietos gyventojus ir pasikviesti garbių svečių. Viena iš jų – minima bendruomenės „Veiverių seniūnijos bendruomenės centras“ (pirmininkė Daiva Venslovienė) 20-ties metų veiklos sukaktis. Todėl buvo prisiminti pirmieji bendruomenės kūrimosi žingsniai, pagerbti jai nusipelnę žmonės, padėkota pirmajai pirmininkei Janinai Venckūnienei ir dabartinei vadovei Daivai Venslovienei, aktyviems bendruomenės nariams.
Kitą pretekstą visiems susirinkti ir pasidžiaugti suteikė aktyvi Veiverių seniūnijos bendruomenės centro ir bendruomenės „Veiverių kraštas“ (pirmininkė Rita Ramanauskienė) projektinė veikla. Šios vietos bendruomenės pristatė sėkmingai įgyvendintus projektus „Veiverių krašto gyventojų užimtumo didinimas, siekiant sumažinti socialinę atskirtį bei tausoti aplinką, dirbant su antrinėmis žaliavomis“ ir „Veiverių krašto užimtumo didinimas, siekiant sveikatingumo propagavimo, bendruomeniškumo skatinimo“ bei pakvietė perkirpti bendruomenių namų įkurtuvių

Bendradarbiaujančių bendruomenių – „Veiverių seniūnijos bendruomenės centras“ ir „Veiverių kraštas“ – pirmininkės Daiva Venslovienė ir Rita Ramanauskienė, kurių parengtų projektų dėka bus skatinamas gyventojų užimtumas ir verslumas.

juostelę, apžiūrėti suremontuotas, narių susibūrimams, edukacijoms ir veiklai pagal pomėgius pritaikytas patalpas.
Kaip pasakojo minėtų bendruomenių pirmininkės, projektai finansuoti Prienų rajono vietos veiklos grupės lėšomis iš Europos žemės ūkio fondo kaimo plėtrai. Jų dėka į Veiverių kraštą pritraukta apie 45 tūkst. eurų. Dalis gautų lėšų buvo panaudota patalpų remontui, kita dalis – įrangos, kuri būtina socialiniam verslui vystyti, įsigijimui.
Veiverių krašto bendruomenė įsigijo maisto produktų apdorojimui ir džiovinimui dideliu šalčiu, aliejaus spaudimui, hidrolatų gamybai, edukacijų vykdymui, dalyvavimui mugėse reikalingą įrangą, o Veiverių seniūnijos bendruomenės centras – siuvimui, siuvinėjimui, mezgimui bei kitoms veikloms reikalingas mašinas, kitas darbo priemones, baldus. Svečiai galėjo apžiūrėti pirmųjų užsiėmimų metu bendruomenės narių

Bendruomenėms įsigijus reikiamą įrangą, Veiveriuose bus rengiamos siuvimo, mezgimo, netradicinio uogų apdirbimo, aliejaus spaudimo ir kt. edukacijos.

numegztus, siuvinėtus gaminius bei paskanauti iš riešutų, saulėgrąžų sėklų spausto aliejaus, liofilizuotų uogų, medaus su uogomis skanėstų, džiovintų vaistažolių arbatos.
„Tikimės, kad projektuose numatytos veiklos prisidės prie Veiverių krašto gyventojų bendruomeniškumo, ypač vaikus auginančių ir nedirbančių mamų, taip pat ukrainiečių moterų užimtumo, verslumo skatinimo, antrinių žaliavų, sodo ir daržo gėrybių įvairesnio panaudojimo. Rengsime edukacijas, kviesime jau mokančias siūti ir megzti veiveriškes savo patirtį perduoti kitoms moterims. Jos galės pasitaisyti drabužius, pasisiūdinti bei nusimegzti norimą gaminį. Uogų liofilizavimas, aliejaus spaudimas – gana netradicinės veiklos, kurias išbandėme ir perpratome, pačių pasigaminti produktai nenuvylė, gaila tik, kad šios veiklos labai imlios elektros energijai, kurią, kylant kainoms, teks taupyti. Šių projektų metu nenumatyta įsteigti naujų darbo vietų, bet manome, kad žmonės pasinaudos suteikta proga išmokti naujų dalykų, galbūt mūsų švietėjiška veikla kažkam taps paskatinimu imtis smulkaus verslo, – apie projektines veiklas pasakojo Daiva Venslovienė ir Rita Ramanauskienė, nepamiršdamos padėkoti Veiverių seniūnijai, kitiems pagalbininkams, kurie geranoriškai padėjo įsikurti naujose patalpose.
Šventėje ne tik pasidalinta bendruomenių ateities planais, bet ir klausytasi muzikinės programos: veiveriškius savo nuoširdumu ir dainomis sušildė populiari dainininkė Vaida Genytė, dainavo Veiverių KLC vokalinis ansamblis „Radasta“ ir jaunieji atlikėjai, pasirodė sporto ir sveikatingumo klubo „Veiva“ gimnastė. Pajudėti skatino sportinės rungtys ir Burbulų dėdė, pasakota apie šiame krašte populiarias jaunųjų šauliukų veiklas. Prie renginio organizavimo prisidėjo Veiverių KLC, kitų Veiverių seniūnijos bendruomenių atstovai, žvarbią dieną pasirūpinę ne tik penu dvasiai, bet ir karšta arbata, plovu ir kitomis vaišėmis. Veikė ir nedidelė mugė, todėl renginio dalyviai galėjo įsigyti ir lauktuvių, jomis pradžiuginti namiškius.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *