Pagerbti Pirmajame pasauliniame kare žuvę vokiečių kariai

Rugpjūčio pabaigoje grupė Vokietijos ginkluotųjų pajėgų (Bundesvero) karių nusprendė prasmingai paaukoti savo atostogų laiką tvarkydami Pirmojo pasaulinio karo vokiečių karių kapines, esančias Prienų rajone. Vokiečių karių kapų globos tautinė sąjunga „Volksbund Deutsche Kriegsgraberfursorge“ rūpinasi vokiečių karių kapais visoje Europoje. Organizacija siekia suregistruoti žuvusių vokiečių karių kapus užsienyje, juos išsaugoti ir prižiūrėti. Mūsų krašte besidarbavusiai karių grupei vadovavęs seržantas majoras Marc-Andre Goerke mielai sutiko papasakoti apie organizacijos veiklą.

Seržantas majoras Marc-Andre Goerke vokiečių karių kapines pernai tvarkė Zarasų krašte.

„Mūsų kariai savo atostogų metu savanoriškai vyksta tvarkyti apleistų vokiečių karių kapinių visoje Europoje. Priklausomai nuo sukauptų lėšų ir prioritetų sprendžiama, kurioje šalyje bus tvarkomos kapinės. Dažnai turime keletą pasirinkimų, bet organizacija linkusi rinktis Lietuvą. Tai lemia ankstesnių apsilankymų patirtys ir šilti prisiminimai. Mūsų kariams patiko dirbti kartu su jūsų žmonėmis, todėl netrūksta norinčiųjų vykti savanoriauti būtent į Lietuvą. Šiemet pasirinkome jūsų rajone Mikalinės miške esančias kapines, nes jos buvo labai apleistos. Tvarkant kapines, teko pasidarbuoti pjūklais ir žoliapjovėmis, o kiek karučių šiukšlių išvežėme – net neskaičiavome. Kariai savanoriai dar spėjo sutvarkyti ir vokiečių karių kapinaites Veiverių seniūnijoje.“
Kiekvienos kelionės metu savanoriaujantys kariai stengiasi ne tik sutvarkyti kapavietes, bet ir susipažinti su aplinkiniais miestais. Šį kartą kariams apsistojus Kaune, jie spėjo tik apsižvalgyti Kaune ir, padedant gidui, geriau susipažinti su miestu ir jo istorija. Dėl didelės darbų apimties

Savanoriai restauravo ir nudažė kapinaitėse esantį kryžių.

vokiečiams buvo sunku surasti laiko Prienams, bet po šventinio renginio jie turėjo progos apsilankyti ir papietauti mūsų mieste.
– Apie Lietuvą Vokietijos kariai kol kas žino nedaug, tad savanoriavimas jiems padeda daugiau sužinoti apie šalį. Ir savanoriaujantys, ir NATO priešakinėse pajėgose tarnaujantys Vokietijos ginkluotųjų pajėgų kariai, geriau pažinę kraštą, grįžę į savo šalį, pasidalina ir žiniomis apie Lietuvą. Keletas Šilavoto seniūnijoje savanoriavusių vokiečių neseniai buvo tarnavę priešakinėse NATO pajėgose Lietuvoje. Jiems šis sugrįžimas buvo mielas, – įspūdžiais dalinosi seržantas majoras Marc-Andre Goerke.
Rugpjūčio 31 d. Mikalinės miške, žuvusių vokiečių karių kapinaitėse vykusiame iškilmingame minėjime dalyvavo savanoriavę vokiečių kariai, Prienų rajono savivaldybės, Šilavoto seniūnijos atstovai, Lietuvos Respublikos kultūros ministerijos, Šaulių sąjungos Kauno Vytauto Didžiojo antrosios rinktinės šauliai, VšĮ Kultūros vertybių globos tarnybos ir kitų organizacijų nariai.

Darbai tęsėsi iki pat renginio išvakarių…

Minėjimo metu žuvusieji buvo pagerbti sugiedant Lietuvos ir Vokietijos valstybių himnus, padėkos žodžius už nuoširdų bendradarbiavimą ir pagalbą tvarkant kapines tarė seržantas majoras Marc-Andre Goerke. Šilavoto parapijos klebonas kun. teol. lic. Remigijus Gaidys paragino nepamiršti visų karių kapų ir prisiminti, jog kapinės – ramybės, o ne kivirčų vieta.
Atliktais darbais pasidžiaugė ir Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė. Su mero pavaduotoja vainikus bei gėles padėjo Šilavoto seniūnė Neringa Pikčilingienė ir Prienų rajono savivaldybės Kultūros ir turizmo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis.

Minėjimo Mikalinės miške akimirka.

Minėjimo metu skambėjo ir muzika. Instrumentinius kūrinius atliko Prienų meno mokyklos mokytojas Algirdas Seniūnas. Susirinkusieji su įdomumu klausėsi VšĮ Kultūros vertybių globos tarnybos direktoriaus Lino Kvizikevičiaus pasakojimo apie ilgametį bendradarbiavimą su Vokiečių karių kapų priežiūros tautinės sąjungos „Volksbund Deutsche Kriegsgraberfursorge“ organizacija bei Lietuvoje jos nuveiktus darbus. Lietuvos kultūros ministerijos atstovas Gytis Oržikauskas, atsiprašęs, jog pats kultūros ministras negalėjo atvykti į iškilmes, įteikė vokiečių kariams atminimo dovanas ir padėką grupės vadui seržantui majorui Marc-Andre Goerke.

Daugelį metų žolėse ir krūmynuose pralaukę paminkliniai akmenys vėl pagerbti gėlėmis.

Atskirai buvo padėkota Savivaldybės administracijos Kultūros ir turizmo skyriaus vyriausiajai specialistei Editai Jakimavičiūtei bei Vokiečių karių kapų priežiūros tautinės sąjungos įgaliotiniui Lietuvoje dimisijos majorui Algimantui Kutanovui.
Renginį vedė VšĮ Kultūros vertybių globos tarnybos koordinatorius Gediminas Tiuchta. Kauno Vytauto Didžiojo antrosios rinktinės šaulių rikiuotei vadovavo 212 kuopos vadas Voldemaras Gembeckas.
Kęstutis Bakas
Marc-Andre Goerke ir Rimanto Žiemio nuotraukos

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *