Prienuose paminėta Ukrainos Nepriklausomybės diena

Rugpjūčio 24-ąją Ukraina mini Nepriklausomybės dieną. Deja, šiemet milijonai ukrainiečių šią dieną pasitiko svečiose šalyse. Solidarizuojantis su nuo karo kenčiančia Ukraina, Lietuvos miestuose ir miesteliuose vyko Ukrainos Nepriklausomybės dienai skirti renginiai.
Į simbolišką paminėjimą Prienuose gyvenančias šeimas pakvietė ir grupės „Ukraina Prienai“ savanoriai. Nedidelėje bendruomenėje šventė pasitikta jaukiai – be pompastikos ar iškilmingų kalbų. Nuo karo pabėgusios mamos labiausiai džiaugiasi tuo, jog šią dieną buvo laimingi vaikai, mat Prienų savanoriai, sujungę jėgas su Ukrainos žmonėmis, pasistengė, kad mažųjų širdis džiugintų ne tik saldėsiai, bet ir įvairūs užsiėmimai.
Nuo karo pradžios Ukrainos karo pabėgėliams padedanti savanorė Dainora Kuliešienė džiaugiasi, jog prie gerų darbų ir gražių iniciatyvų prisijungia ir tokie nedideli verslai, kaip Beržyno parke įsikūrusi „Lux“ kavinukė, trečiadienio pavakarę vaišinusi ukrainiečius kava ar ledais.
Paklausta, kaip moteris pati nusprendė tapti savanore, Dainora atsako paprastai: „Kai prasidėjo karas, nusprendžiau kažko imtis, nes nedaryti nieko paprasčiausiai buvo per sunku“. Moteris kartu su bendraminčiais iki šiol stengiasi padėti į Prienus atvykusiems karo pabėgėliams ir, kaip pati teigia, nuolat keičiantis aplinkybėms, tos pagalbos vis dar prireikia.
Kaip sekasi kurtis Lietuvoje ir Prienuose, klausėme ir pačių atvykusiųjų. Ukrainietės Valentinos teigimu, Prienuose ji jaučiasi beveik kaip namuose, tačiau vis tiek labai ilgisi tikrųjų savo namų, į kuriuos taip norisi sugrįžti, bet, deja, sugrįžti jau nebėra kur, nes namai Ukrainoje sunaikinti. Be to, į Lietuvą Valentina atvyko kartu su mažamečiais vaikais, kuriems reikia eiti į darželį, mokyklą, kurių Valentinos krašte taip pat nebeliko, o čia, Prienuose, jie turi tokią galimybę, o ir susikalbėti nekyla problemų, mat auklėtojos kalba rusiškai.
Tėvynės ilgisi ir Natalija bei Olga, tačiau užvis labiausiai namų ilgisi jų vaikai, kurie viltingai klausia, kada bus galima važiuoti namo, mainais už tokią kelionę siūlydami atiduoti visus savo žaislus.
Paklaustos, kaip vertina Prienus, moterys tvirtina, jog tai mažas ir jaukus miestelis, tačiau svarbiausia, kad čia gali jaustis ramiai, mat Natalija nuo karo bėga jau antrąjį kartą. Pirmąkart nuo karo Natalija bėgo iš Donecko, tačiau tuomet Tėvynės ji nepaliko, šįkart karo siaubui apėmus didžiąją dalį Ukrainos, moteriai teko priimti kitokį sprendimą.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *