Biržų padangėje triumfavo Gvidas, Bosnijos ir Hercogovinos – Gintas

Praėjusį sekmadienį Pociūnuose gyvybės netrūko: nuo ankstaus ryto dangaus žydrynėje skleidėsi parašiutų kupolai, kilo – leidosi lėktuvai, sklandytuvai, o iš varžybų grįžę pilotai dalinosi įspūdžiais. Sekėsi įvairiai, bet jei kuriam nepavyko užlipti ant nugalėtojų pakylos, tai neblogai paskraidė, įgijo patirties.

Autorės nuotraukoje – Gvidas Sabeckis.

Štai Biržuose vykusiose Lietuvos klubinės sklandytuvų klasės varžybose nuo pirmos skrydžio dienos į priekį išsiveržęs prieniškis Gvidas Sabeckis neužleido lyderio pozicijų ir tapo čempionu. Sidabro medaliu pasipuošė kaunietis Darius Liaugaudas, bronzos – telšiškis Ringaudas Kikalas. Dėl nugalėtojo vardo kovojo 20 sklandytojų. Varžybos vyko dvi savaites, įvykdytos aštuonios užduotys, net penkiose Gvidas buvo pirmas. Čempionato pabaiga sutapo su aerodrome organizuota Biržų miesto švente, tad sportininkams buvo puiki proga susipažinti ir su šio krašto tradicijomis.
Vengrijoje vykusiame 37-ajame Pasaulio sklandymo čempionate Lietuvos sklandytojai pasirodė kukliau. Tarp 42 dalyvių 18 metrų sklandytuvų klasėje startavęs vilnietis Joris Vainius liko 25-tas, kaunietis Viktoras Kukčikaitis – 39-tas. Nugalėjo prancūzas, antra ir trečia vietos atiteko italams. Dviviečių sklandytuvų klasėje Lietuvos garbę gynę vilnietis Igoris Volkovas ir kaunietis Vladas Motūza liko šešiolikti. Nugalėjo čekai, lenkai ir britai.
Čempionatas pasižymėjo puikiais orais. Per dvi savaites pilotai įvykdė dešimt pratimų: trumpiausias buvo 307 km, ilgiausias – 755 km!
– Pirmą kartą gyvenime tiek daug skraidžiau, pirmą kartą įveikiau ir 755 km! Pasirodžiau nekaip, bet varžybomis patenkintas, finišavau visas dienas, ore išbuvau per 60 valandų, – pasakojo Viktoras.
Beje, vieną dieną Joris ir Igoris su Vladu finišavo antri!
Savaitę kalnuotoje Bosnijoje ir Hercegovinoje vykusiose SGP atrankinėse sklandymo varžybose puikiai pasirodė klaipėdietis Gintas Zubė. 18 metrų klasės sklandytuvu skraidęs lietuvis buvo nepralenkiamas ir pateko į kitų metų finalines varžybas Italijoje. Jose skraidys dar vienas lietuvis – Linas Miežlaiškis. Jis tokio rango varžybose nugalėjo gegužės mėnesį Paluknyje.
Šiemet sklandytojų laukia dar vienerios varžybos: rugpjūčio 13–21 dienomis Šeduvos aerodrome vyks Žemaitijos taurė.

Onutė Valkauskienė

Rubrikoje Pasaulis iš arti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *