Lietuva ir jos kalba sujungė jaunimo lyderius iš lituanistinių mokyklų

Vardan tos…

XIX a. romantizmo stiliaus Daukšiagirės dvaro rūmai Pakuonio seniūnijoje, Prienų rajone, praėjusią savaitę tapo jaunųjų Pasaulio lietuvių susibūrimo vieta. Verslininko Petro Rito Ūselio iniciatyva ir lėšomis prikelta bei išpuoselėta dvaro sodyba liepos 25–31 d. svetingai atvėrė vartus Rygos lietuvių vidurinės mokyklos, vadovaujamos direktorės Jolantos Nagles, ir užsienio lietuvių bendrojo ugdymo mokyklų projektui – vasaros stovyklai „Mus vienija Lietuva“.

Vasaros stovyklos „Mus vienija Lietuva“ dalyviai šiais metais poilsiavo ir dirbo Prienų rajone.

 

– Į stovyklą susirinko 37 trylikos – devyniolikos metų jaunuoliai iš penkių formalių ugdymo įstaigų Latvijoje, Lenkijoje ir Belgijoje. Ne tik lietuvaičiai ar turintys lietuviškų šaknų, bet ir tie, kurie myli Lietuvą ir jos kalbą, – pasakojo Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas, Rygos lietuvių vidurinės mokyklos direktoriaus pavaduotojas Rolandas Žalnierius, kuris yra šio projekto ir stovyklos vadovas. Todėl, pasak jo, prasminga, kad jaunimas vykdys švietėjiškas, kultūrines ir projektines veiklas, gilins lietuvių kalbos įgūdžius, galės prisiliesti prie Lietuvos istorijos ir tradicijų autentiškame dvare, kuriame tarpukariu lankėsi Lietuvos Respublikos prezidentas Antanas Smetona su žmona, ministrai ir kiti visuomenės veikėjai. 

Pakuonio pagrindinės mokyklos muziejuje.

– Kita vertus, šiemet Kaunas yra paskelbtas Europos kultūros sostine, todėl norėjome apsigyventi netoliese, stovyklautojams pristatyti apskrities miestus, kultūrą ir istoriją. Džiaugiamės, kad suradome šią vietą, dėkojame dvaro šeimininkams Giedrei Ūselytei-Bagdonavičienei ir jos vyrui Erikui už tai, kad stovyklautojus priėmė, suteikė patogias ir ištaigingas gyvenimo sąlygas, taip pat surengė teatralizuotą edukacinę programą apie dvarą, jį valdžiusius dvarininkus ir tarpukario Lietuvą, – šeimininkų rūpestingumu ir aplinka, tinkama poilsiui ir veikloms, pasidžiaugė R.Žalnierius.
Jo teigimu, į ketvirtą kartą Lietuvoje surengtus jaunųjų lyderių mokymus buvo pakviesti aktyvūs ir pasižymėję jaunuoliai iš Rygos lietuvių vidurinės mokyklos, Briuselio II Europos mokyklos, Seinų lietuvių „Žiburio“ mokyklos, Punsko Dariaus ir Girėno mokyklos bei   Punsko Kovo 11-osios bendrojo lavinimo licėjaus. Su jais aptarti būsimi projektai, kuriuos kartu vykdys lituanistinės mokyklos, buvo sukurtas virtualiam bendradarbiavimui ir keitimuisi informacija skirtas tinklalapis. Ankstesnėse stovyklose yra dalyvavę ir Vokietijoje veikiančios Vasario 16-osios gimnazijos atstovai bei Baltarusijoje gyvenantys lietuviukai, tačiau šiemet jie negalėjo atvykti.
– Svarbu tai, kad projekto partnerė yra Pasaulio lietuvių bendruomenė, stovyklą pilnai remia Lietuvos Švietimo, mokslo ir sporto ministerija. Ministerijos atstovės – Užsienio lietuvių skyriaus vyr. specialistės Daiva Žemgulienė ir Rūta Ramanauskienė – aplankė stovyklautojus, bendravo su jais, domėjosi, kaip sekasi, o jaunimas viešnias nustebino išradingais teatro pasirodymais, – kalbėjo Rolandas.
Jis pristatė ir kitus vadovus, su jaunimu dirbančius stovykloje. Tai, pasak jo, jauni, kūrybingi, energingi žmonės – Lietuvos nacionalinio kultūros centro Pasaulio lietuvių bendruomenių kultūros specialistė Jurga Gailiūtė ir Rygos Technikos universiteto studentas Rytis Chodosevičius.
Jurgos, kuri stovykloje buvo atsakinga už kultūrinę programą, kvietimu Daukšiagirės dvare lankėsi folkloro kolektyvo „Nalšia“ nariai, kurie stovyklautojams surengė smagią vakaronę. Joje žiūrovų neliko: visi jaunuoliai įsitraukė į ratelius, šoko liaudies šokius, žaidė žaidimus, netgi griežė kartu su muzikantais, ir tai jiems puikiai sekėsi, nes daugelis su tautinės kultūros tradicijomis susipažino lankydami lietuviškus kolektyvus.
Rytis kitiems jauniems žmonėms gali tapti lyderystės pavyzdžiu. Per keletą metų iš aktyvaus stovyklos dalyvio jis išaugo iki jos vadovo. Pasak jo, vienas iš dalyvavimo stovykloje privalumų tas, kad iš skirtingų šalių susibūrę moksleiviai turi neįkainojamą patirtį bendrauti tarpusavyje lietuviškai. Nors R.Chodosevičius gyvena Latvijoje, bet lietuvių kalbą vartoja itin dažnai – ne tik šeimoje, bet ir darbe, tarptautinėje kompanijoje, kur reikalingi kalbėjimo užsienio kalbomis įgūdžiai.
R.Žalnierius pabrėžia, kad tarp stovyklautojų yra ir absolventų iš lietuvių etninių žemių Lenkijoje, kurie ketina studijuoti Lietuvos aukštosiose mokyklose ir rimtai nusiteikę dirbti dėl Lietuvos.
Anot jo, stovykla orientuota ne tik į lietuvių kalbos puoselėjimą, bet ir į meninę raišką, lietuvybės bei patriotizmo skatinimą. Veiklų buvo tiek daug, kad stovyklai skirtas laikas tarsi ištirpo, o patirtų įspūdžių pakaks ilgam… Pabuvota Kaune, VDU Karo istorijos muziejuje, M.K.Čiurlionio galerijoje susipažinta su išskirtinio kūrėjo darbais, apžiūrėtos Rumšiškių etnografinio muziejaus ekspozicijos, sužinota apie senąją skirtingų regionų architektūrą, papročius, buityje naudotus daiktus.
Stovyklautojai viešėjo Pakuonio pagrindinėje mokykloje, aplankė mokyklos muziejų, kurio muziejininkė Ona Zmejauskienė pristatė surinktą austinių rankšluosčių kolekciją. Jaunuoliai taip pat surengė krepšinio rungtynes mokyklos sporto aikštelėje.
Stovykloje apsilankė Gedimino legiono atstovai, kurie jaunimui skaitė paskaitą apie kibernetinėje erdvėje slypinčius pavojus – įsilaužimus, melagingas naujienas, skambučių perėmimą, sintetinę realybę ir kt., papasakojo apie duomenų apsaugą internete. Jie taip pat tiesiai iš Ukrainos atvežė per karą sugriauto Irpinės miesto kultūros centro sienos dalelę. Daukšiagirės dvare jis liks kaip Lietuvos ir Ukrainos draugystės simbolis.
Vienos dienos išvyka buvo skirta susipažinimui su Prienais ir Nemuno kilpų apjuostu Birštonu, jų gamta ir įžymybėmis – šiose geografinėse vietovėse nė vienas iš stovyklos dalyvių nėra anksčiau lankęsis. Ir, žinoma, stovykloje pakako laiko geriau pažinti vieniems kitus, pasilinksminti diskotekoje.
Kitame laikraščio numeryje Latvijos lietuvių bendruomenės pirmininkas, buvęs ilgametis Pasaulio lietuvių bendruomenės vicepirmininkas, nuo šių metų – Pasaulio lietuvių bendruomenės asociacijos vadovas R.Žalnierius papasakos, kaip kaimyninėje šalyje sekasi išlaikyti lietuvybę, pristatys lietuviškų organizacijų veiklą ir tradicijas.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *