Prienų „Žiburio“ gimnazijos šimtukininko skatinti mokytis nereikėjo…

Lietuvai ir pasauliui

Prienų rajone, nuaidėjus abiturientų išleistuvių atgarsiams, į naują gyvenimo etapą palydėta beveik pusantro šimto jaunuolių. Nors mokykla baigta, jaudulys niekur nedingo, mat dabar jau buvę gimnazistai laukia naujų – stojamųjų – rezultatų, parodysiančių ir tolimesnį gyvenimo kelią. „Esu laimingas, kad pirmasis gyvenimo etapas jau įveiktas ir su nekantrumu laukiu vasaros pabaigos, kai prasidės naujasis“, – džiaugsmo neslepia Prienų „Žiburio“ gimnazijos absolventas.
Aleksas Balčiukynas vasaros pabaigos laukia ramiai, mat tris šimtukus iš keturių valstybinių egzaminų uždirbęs jaunuolis gali būti užtikrintas savo pasirinkimo sėkme.
Vos paskelbus pagrindinės egzaminų sesijos rezultatus, neigiamo vertinimo sulaukė moksleivių matematikos žinios, mat Nacionalinės švietimo agentūros duomenimis, iš 14490 egzaminą laikiusių kandidatų jo neišlaikė net 35,4 proc., o šimto balų įvertinimą pelnė tik 0,8 proc. Tarp nedidelio skaičiaus laimingųjų – ir Aleksas Balčiukynas. Aukščiausiu balu taip pat įvertintos abituriento anglų k. ir informacinių technologijų (trečia programavimo kalba) žinios. Kalbėdamas apie egzaminų rezultatus, Aleksas atviras – šiemet matematikos egzaminas buvo sudėtingesnis nei praėjusiais metais, o norintieji gauti aukščiausią įvertinimą turėjo pagvildenti ir „suktas“ užduotis. Anot šimtukininko, pasiruošimą egzaminams apsunkino ir pandemija, kurios metu buvo daug chaoso, trūko motyvacijos, dėl apribotų galimybių bendrauti su draugais, visuomenės susiskaldymo suprastėjo emocinė sveikata.

Žiburio“ gimnazijos šimtukininkas Aleksas Balčiukynas.

Nepaisant to, vaikinas neslepia tikėjęsis aukštų įvertinimų, tačiau, nenorėdamas nusivilti, morališkai ruošėsi ir kitokiam „scenarijui“. „Gyslelę“ tiksliesiems mokslams rodo ir jaunuolio pasiekimai rajoninėse olimpiadose – 9 klasėje Aleksas pirmą vietą užėmė fizikos olimpiadoje, 11-oje klasėje moksleivis sužibėjo matematikos, dar po metų – informatikos olimpiadose. Gabus devyniolikmetis prisipažįsta papildomai egzaminams daug laiko neskyręs, mat tam ruošėsi visus dvylika metų – visuomet kruopščiai atlikdavo namų darbų užduotis, daugiau dėmesio skirdavo pasiruošimui kontroliniams.
Paprašytas pasidalinti savo sėkmės receptu, Aleksas sako: „Mano sėkmė susideda iš kelių dalykų. Visų pirma, sveikas gyvenimo būdas, padedantis dirbti smegenims. Kitas svarbus aspektas – susikaupimas pamokų metų (stengiausi mokytis mokykloje, o ne namuose). Ir paskutinis – pozityvus požiūris į mokymosi procesą, padėjęs neprarasti motyvacijos“.
Dar atsisveikinimo kalboje išleistuvių dieną abiturientas atkreipė dėmesį į tai, koks svarbus ir sudėtingas mokytojo darbas, kurio indėlis į gerus rezultatus dažniausiai taip ir lieka nepastebėtas. Todėl už žinias ir pagalbą šimtukininkas taip pat dėkingas pedagogams, o ypač – matematikos mokytojai Aušrai Menkevičienei, kuri, jaunuolio teigimu, puikiai prisitaikė prie pandemijos padiktuotų sąlygų.
„Manau, kad labiausiai iš šio gyvenimo etapo atmintyje išliks prisiminimai apie mokytojus, pasižymėjusius skirtingomis charakterio savybėmis – vieni iš jų buvo griežtoki, kiti – atlaidūs, vieni mėgo pajuokauti, kiti – nelabai. Žinoma, nepamiršiu ir bendraklasių, draugų…“, – pasakoja „žiburietis“.
Tačiau labiausiai už viską Aleksas dėkingas savo tėveliams Jolantai ir Sauliui Balčiukynams, sudariusiems palankias sąlygas mokytis. „Aš visuomet mokiausi sau ir dėl savęs. Tėvai manęs niekada to nevertė daryti. Galbūt todėl ir neturėjau priešiškumo mokslui, juk dažnai jauniems žmonėms norisi daryti atvirkščiai nei jiems liepiama…“, – mintimis dalijosi Aleksas.
Vaikinas atskleidžia, jog ateityje sieks tapti programuotoju, todėl artimiausiuose planuose – programų sistemų studijos Kauno technologijos universitete. O visiems būsimiems abiturientams tris šimtukus pelnęs jaunuolis linki turėti tikslą, dėl kurio būtų verta stengtis. „Kai nežinai, ką nori veikti ateityje, sunku ko nors siekti“, – sako Aleksas Balčiukynas.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Jaunimo skveras. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *