Prie Ringio ir Peršėkės: Balbieriškis atšventė 520-ąsias miestelio metines

Liepos 15-17 dienomis gyvenimas Balbieriškyje virte virė – 520-ojo jubiliejaus proga gyventojus ir miestelio svečius džiugino įvairūs renginiai. 

Konferencija „Balbieriškiui 520“
Šeštadienį Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centre vyko konferencija „Balbieriškiui 520“. Ji prasidėjo naujausios kraštiečio žurnalisto ir politikos apžvalgininko Česlovo Iškausko knygos „Lietuviais esame mes gimę“ pristatymu. Knygoje aprašomos 26 vienaip ar kitaip su Lietuva susijusių ir ją garsinusių žmonių istorijos. Tiesa, kaip pristatyme sakė pats autorius, ne visi knygoje aprašyti žmonės yra lietuviai, dauguma jų žydų tautybės, taip pat lenkai, rusai ar totoriai. „Kai kurie tie žmonės yra gyvenę Lietuvoje, kai kurių tiktai protėviai yra kilę iš Lietuvos, kiti pabėgę, sakykim, daugelis žydų“, – kalbėjo Č. Iškauskas. 
Knygoje aprašyti tokie žmonės, kaip – litvakiškas šaknis turintis JAV atlikėjas Bobas Dilanas, sėkmingai Salvadore gaminantis kavą ir romą LDK didikų giminės palikuonis Alfredas Pacas, taip pat pirmasis mokytas lietuvis Amerikoje – Aleksandras Karolis Kuršius. Vis dėlto knygos tikslas nebuvo sukurti įvaizdį, kad pasaulyje pagarsėję su Lietuva susiję žmonės buvo tik moraliai gerbtinos, teigiamos asmenybės. Tarp 26 žmonių istorijų rasime ir tų, kurie tarnavo Trečiajam reichui. „Vienas iš jų – Martinas Kurmis, kurį Hitlerio žvalgyba siuntė nužudyti Irano šachą, arba Alfredas Helmutas Naujokas, vadovavęs Gleivico operacijai pradėjusiai Antrąjį pasaulinį karą“, – komentavo knygos autorius. Č. Iškauskas teigė, jog medžiagą knygai rinko mažiausiai trejus metus ir stengėsi parinkti nestandartinius faktus, kurie nėra labai plačiai žinomi. 

Česlovas Iškauskas sakė, jog medžiagą knygai rinko mažiausiai trejus metus.

Po knygos pristatymo Balbieriškio tolerancijos centro vadovas, istorikas Vitas Rymantas Sidaravičius glaustai pristatė šimtmečius skaičiuojančią Balbieriškio istoriją – nuo Hanuso Sudormano, kuriam Lietuvos didysis kunigaikštis ir Lenkijos karalius Aleksandras padovanojo šią žemę, iki šių dienų. Apie šiandienos miestelio gyvenimą išsamiau kalbėjo Balbieriškio seniūnė Sigita Ražanskienė ir Balbieriškio pagrindinės mokyklos direktorius Stasys Valančius.
Džiugias naujienas, apie miesteliui svarbių žmonių įprasminimą, paskelbė Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorės pavaduotojas Algis Marcinkevičius. 
„Balbieriškio kraštas, kaip ir visas Prienų rajonas, yra turtingas žymiais, Lietuvą garsinančiais žmonėmis, istorinėmis asmenybėmis. Būrelis bendraminčių – Algis

Penktadienį Balbieriškio kultūros ir laisvalaikio centre buvo atidaryta Vilijos Čiapaitės akvarelės darbų paroda „Pakalbintoji…“, o centro prieigose – Jurgitos Vaičiūnaitės darbų paroda „Žiedo trapumas“.
Krašto vitrinos nuotrauka

Marcinkevičius, Česlovas Iškauskas, Justinas Adomaitis, Vitas Rymantas Sidaravičius, Stasys Valančius ir Sigita Ražanskienė inicijuoja knygos išleidimą apie Balbieriškio krašto žmones, jų pasiekimus, nuveiktus darbus. Prašome siūlyti žmones, kurie knygoje galėtų būti pristatomi visuomenei. Manome, kad tai galėtų būti įvairių profesijų, įvairaus laikmečio ir amžiaus žmonės: pedagogai, gydytojai, dvasininkai, teisininkai, kovotojai už laisvę, išeiviai, politikai, verslininkai, menininkai ir t.t.“, – apie iniciatyvą išleisti knygą kalbėjo A. Marcinkevičius.

Šaltas akmuo paverstas šiltu simboliu
Pavakare gausus žmonių būrys susirinko prie Balbieriškio pradinės mokyklos, kur vyko naujai pastatyto simbolio, skirto miestelio jubiliejui paminėti, atidengimas.
Anot renginio vedėjos, Prienų kultūros ir laisvalaikio centro direktoriaus pavaduotojos kultūrinei veiklai Ligitos Gediminienės, paminklinis akmuo yra puiki dovana miestelio bendruomenei, sugrįžtantiems kraštiečiams ir, žinoma, atvykstantiems svečiams. „Sakoma, jog akmenys sugeria vietos, kurioje guli, energiją, tad labai džiugu, jog šis didelis riedulys, šiandieną tapęs paminkliniu akmeniu, ant kurio puikuojasi užrašas „Balbieriškis“ bei miestelio simbolis laivas, parkeliavo iš miestelio žemių“, – sakė L. Gediminienė.
Paminklinį akmenį atidengė idėjos iniciatorius Balbieriškio seniūnijos bendruomenės „Balbieriškis“ pirmininkas Saulius Narūnas bei UAB „Unipuras“, pagaminusios laivelį akmeniui, vadovas Remigijus Kapčiūnas. Akmens projektą rengė Prienų kultūros ir laisvalaikio centro dailininkas Dainius Jurevičius, sukurti erdvę akmeniui pastatyti padėjo architektė Rima Sodaitienė.
„Įgyvendintas projektas „Link Balbieriškio su laiveliu“, tai – projektas, finansuojamas LR žemės ūkio ministerijos lėšomis bei iš dalies Prienų rajono savivaldybės lėšomis. Bet kas yra finansavimas? Finansavimas yra tik pinigai ir pinigai liktų pinigais, jeigu ne šaunios komandos darbas, kuris apjungė bendrai veiklai, bendram projektui“, – atidengus akmenį kalbėjo S. Narūnas.
Savo kalboje idėjos autorius taip padėkojo komandai, kurios dėka naujas miestelio simbolis išvydo dienos šviesą. „Ačiū visiems už kolektyvinį darbą, kuris šaltą akmenį pavertė šiltu simboliu, skirtu Balbieriškio miestelio 520 m. jubiliejui paminėti“, – nuoširdžiai dėkojo S. Narūnas.  
Laivelį paminkliniam akmeniui pagaminusios UAB „Unipuras“ vadovas R. Kapčiūnas teigė, kad buvo malonu prisidėti prie šio projekto, ir kilus naujoms, dar gražesnėms idėjoms įmonė pasirengus jas įgyvendinti.

Atminti, pamiršti negalima
Atidengus naują miesto simbolį – paminklinį akmenį, šventės svečiai patraukė miestelio skvero link, kur buvo atidengtas stogastulpis, skirtas tremtiniams ir politiniams kaliniams atminti.
„Šis paminklas kalbės šių dienų žmonėms ir ateities kartoms apie istorinius įvykius, kurie privertė mūsų tautą kentėti. Tai – paminklas žmonėms, kurie nepasidavė aplinkos įvykiams, išliko drąsūs ir teisingi. Jie atliko iškiliausią tautinę pareigą, jie buvo tikroji tautos sąžinė, tautos dorovės žiedas, tautos dvasios didikai“, – taip pagarbiai apie tremtį patyrusius žmones kalbėjo L. Gediminienė
Paminklą atidengė Balbieriškio seniūnijos seniūnė Sigita Ražanskienė ir Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė, pašventino Balbieriškio klebonas Remigijus Veprauskas. Stogastulpio autorius medžio skulptorius, Prienų krašto garbės pilietis – Algimantas Sakalauskas. 
Vakarą dauguma susirinkusiųjų patraukė leisti Balbieriškio „Dvaro“ parke, kur šventės svečių laukė atlikėjo Vytauto Šiškausko ir grupės „DAR“ koncertai, Dj’ėjų – Dj xchiobrys ir Dj Nezzo programos, fakyrų „Hefaistas“ ugnies šou. 
Miglė Kalinauskaitė
Autorės nuotraukos

Rubrikoje Seniūnijose. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *