Ant garbės pakylos – du Lietuvos pilotai

13,5 metrų sklandytuvų klasės nugalėtojai.

Dvi savaites Lietuvos padangę raižę Europos 21-ojo klubinės, standartinės, 15 metrų ir 4-ojo Pasaulio 13,5 metrų sklandytuvų klasės čempionatų dalyviai šeštadienį į Pociūnus susirinko uždarymo šventei.

Nenuspėjami ir sudėtingi lietuviški orai siurprizų pateikė net ir mūsų pilotams, bet pavyko įvykdyti devynis, o klubinės klasės pilotams – aštuonis pratimus. Varžybų organizatoriams nemažai rūpesčių kėlė aerodrome sparčiai auganti žolė.

Lietuvos ir Ukrainos komandos – uždarymo iškilmėse.

Smagu pranešti, kad 13,5 m sklandytuvų klasėje Lietuvos garbę gynęs vilnietis Darius Gudžiūnas tapo pasaulio vicečempionu, kaunietis Linas Miežlaiškis liko trečias. Abu pilotai skraidė Pociūnuose įsikūrusios UAB „Sportinė aviacija ir Ko“ pagamintais sklandytuvais: Darius – Mini LAK, Linas – Mini LAK fes (su elektros varikliu). Abiems vyrams tai didžiausias pasiekimas sklandymo sporte. Abu – yra apie 35 metų amžiaus, abu jie sklandytuvais priskraidę per 2000 val., abu – civilinės aviacijos pilotai. Pasaulio čempionu tapo olandas Nick Hanenburg, taip pat į padangę kilęs su Mini LAK fes. Jam, kaip geriausiam lietuvišku baltasparniu

FAI žiuri prezidentas Bruno Ramseyr.

skraidžiusiam pilotui, bendrovės „Sportinė aviacija ir Ko“ direktorius Vytautas Mačiulis įteikė šio sklandytuvo modeliuką.
Europos čempionate geriausiai iš mūsiškių sekėsi standartinėje klasėje kovojusiam prieniškiui Gvidui Sabeckiui, kuris su belgu Jeroen Jennen surinko vienodą taškų skaičių ir užėmė 5–6 vietas. Jie, kaip ir kiti sportininkai, užėmę 1–9 vietas, apdovanoti diplomais. Šioje sklandytuvų klasėje skraidęs Rimantas Kikalas iš Kartenos liko dvidešimt pirmas. Klubinėje sklandytuvų klasėje triumfavo čekas Tomas Suchanek, olandas Thies Bruins, britas Tom Arscott. Vilnietis Andrej Lebedev užėmė 9 vietą, telšiškis Artūras Pilvinis – dvyliktas. 15 metrų sklandytuvų klasės Europos čempionu tapo lenkas lenkas Sebastian Kawa, antras – jo tautietis Lukasz Grabowski, trečias – vokietis Oliver Springer. Vilnietis Marius Pluščauskas – dvyliktas, biržietis Gintaras Drevinskas – šešioliktas.

Pociūnuose iškilo dar vienas koplytstulpis, priminsiantis apie 2022-ųjų čempionatus.

Komandinėje įskaitoje Lietuvos komanda – po Lenkijos, Čekijos Respublikos, Vokietijos, Rumunijos, Nyderlandų – liko šešta. Čempionatą oficialiai uždarė, kaip ir atidarė, Tarptautinės aeronautikos (FAI) žiuri prezidentas Bruno Ramseyr iš Šveicarijos. Uždarymo šventėje sklandytojus sveikino, sėkmės linkėjo Lietuvos aeroklubo prezidentas Arūnas Gražulis, Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė, sklandymo čempionato direktorius Vladas Motūza, dainavo prieniškė Vytautė, šoko Daivos Alaveckienės vadovaujama mergaičių grupė Fidema iš Balbieriškio. Renginį vedė Prienų kultūros ir laisvalaikio centro darbuotojai. Nuleidus FAI vėliavas, tradiciškai jas Vladas Motūza perdavė Lenkijos ir Čekijos Respublikos komandų vadovams – šios šalys būsimų čempionatų organizatorės.
Onutė Krygerytė
Nuotraukos autorės

V. Mačiulis įteikia sklandytuvo modeliuką geriausiam lietuvišku baltasparniu skraidžiusiam pilotui Nick Hanenburg.

Rubrikoje Sportas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *