Kodėl vasarą silpnėja klausa?

Gana dažnai žmonės pastebi, kad vasaros laikotarpiu pablogėja klausa. Kokios priežastys tai lemia, pasakoja Prienų ligoninės otorinolaringologė Julija Šneider.

Sieros kamštis
Daugeliui teko patirti tokią būseną, kai apkurstama abiem arba viena ausimi. Klausa neretai susilpnėja, kai susidaro sieros kamštis. Tai – ausies išorinėje landoje susikaupusi siera – nuo gelsvos iki rausvos, net juodos spalvos, kuri gali būti trupinių, skysčių ar košelės pavidalu, – visa tai yra norma.
„Jokiu būdu nesistenkite sieros išvalyti patys krapštuku, degtuku ar pan. Dėl ausies praplovimo kreipkitės į ausų ligų gydytoją otorinolaringologą, – atkreipia dėmesį J. Šneider. – Jeigu pašalinus kamštį klausa neatsistato, gali būti kita jos susilpnėjimo priežastis, tada reikalingas tolimesnis ištyrimas“.
Pasak gydytojos, įvairūs reklamuojami purškalai, deja, sieros kamščių nepašalina. Jie gali tik suminkštinti, bet sierą būtina pašalinti.
Beje, vyresnio amžiaus žmonės dar mėgsta pilti į ausis vandenilio peroksidą… bet patikimiau, jei tai profesionaliai atliktų gydytojas.

Dažniau maudotės jūroje, ežere…
Vasaros metu žmonės labiau prakaituoja, dažniau lankosi baseinuose, maudosi jūroje, upėje, ežere. Kai į ausis patenka vanduo, užpildęs landą, jis gali sukelti ausų užgulimą, galvos skausmą, ūžimą ar net svaigimą.
Pajutus minėtus simptomus, derėtų kreiptis į otorinolaringologą, kuris nustatytų tikslią ligos diagnozę.

Kintantis slėgis
Antra klausos pablogėjimo priežastis – kintantis slėgis. Žmonės vasarą atostogauja, daug keliauja, lipa į kalnus, skraido lėktuvu, nardo ir pan., todėl keičiasi slėgis ir neretai užgula ausis. Kartais pakanka pakramtyti kramtomą gumą, pačiulpti čiulpinukų, atlikti specialių pratimų, ir klausa atsistato.
Priešingu atveju derėtų kreiptis į specialistą. Paskyrus gydymą, ausies užgulimas praeina per savaitę ar 10 dienų.

Infekciniai ausų uždegimai
Trečia klausos pablogėjimo priežastis – infekciniai ausų susirgimai.
Tai nutinka, kai maudotės nesaugiame vandens telkinyje ir į ausis patenka nešvaraus vandens, – infekcija pasireiškia skausmu, ausies paburkimu.
„Pajutę minėtus simptomus negerkite jokių antibiotikų, o kreipkitės į gydytoją, – pastebi pašnekovė, – tik paėmus pasėlį skiriamas gydymas“.

Ausų kamštukai
Jei po pasiplaukiojimo baseine užgula ausis, klausa neprastėja. Bet sloguojant nederėtų nardyti. Nuo ausų užgulimo patartina naudoti ausų kamštukus. „Tai nebloga priemonė, tik derėtų rinktis kokybiškus, – ne plastikinius, o silikoninius. Svarbus ir jums tinkantis dydis. Įsidėjus per mažus arba per didelius kamštukus, pažeidžiama ausies landa, ji burksta,“ – aiškina J. Šneider.

Patarimai vasarai:
. Atkreipkite dėmesį, kur maudotės. Jeigu netoli ganosi karvės, nesimaudykite…
. Jei sloga, esate peršalę Jums nederėtų nardyti, tarkim, nuvykus į Egiptą.
. Nesigėdinkite, kad yra sieros kamščių. Tai normalu.
Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *