Jei Rusija karo nepradėjo, tai gal jos mimikrija?

Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas šios savaitės pradžioje pažadėjo pagalbą „Ukrainos kolegoms“, nustatant sprogimo Kremenčuko miesto centre veikusiame prekybos centre priežastis. Birželio 27 d. ukrainiečiai paskelbė, kad rusų gamybos raketa (jos pradėtos gaminti dar 1958 m.) pataikė į taikaus Kremenčuko miesto prekybos centrą „Amstor“, kuriame, pasak Ukrainos prezidento Volodymiro Zelenskio, prieš ataką buvo apie 1000 žmonių. Diduma jų po oro pavojaus signalų spėjo palikti prekybvietę. Žuvusiųjų dabar – apie dvi dešimtys, sužeistųjų – keliskart daugiau.
Rusijos propagandos kanalai ta proga pranešė, esą Rusijos tolimojo veikimo bombonešiai Tu-22 paleido raketas iš Rusijos teritorijos ir sunaikino svarbius ukrainiečių karinius objektus, o sprogimas „Amstor“ įvyko dėl ukrainiečių kariškių neatsargumo (detonavo ten laikyti sprogmenys) arba kitų priežasčių.
Prie rusiškos propagandos cinizmo ir atviro Rusijos diplomatijos šefo melo per paskutinius dešimtį metų esame įpratę. Ypač prie gebėjimų objektyvią tikrovę paversti melu ir atvirkščiai. Tačiau dar 2014 m., po Ukrainos Krymo pusiasalio aneksijos ir separatizmo kurstymo šalies Rytuose, atsiradęs memas iš rusiškos frazės „“ (liet. – jų ten nėra), aiškinęs, kad separatistiniuose Donbaso ir Luhansko regionuose nedalyvavo Rusijos kariuomenės – tebuvo it nekaltų vaikų žaidimas.
Vėliau – 2015-aisiais – kada virš minėtų regionų separatistai numušė Malaizijos lainerį „Boeing-777“ su beveik trimis šimtais žmonių, Maskvos reakcija buvo panaši. Kaip ir mėginimai Britų salose radioaktyviuoju poloniu bei uždraustų cheminių ginklų registre buvusia medžiaga „Novičok“ nužudyti rusų disidentus.
Šiemet, pasiklausius p. Lavrovo, imsi abejoti, ar iš tikrųjų prieš Ukrainą karą pradėjo Maskva. O gal tik jos mimikrija. Arba išvis neaišku, kas.
Didumos Vakarų šalių lyderių tokius Kremliaus aiškinimus iki šiol priėmė gan ramiai, kaip politinę poziciją. Tačiau dabar situacija ėmė keistis iš esmės. Norintieji matyti aiškiai įžvelgia, jog tai, ką p. Putinas išdarinėja Ukrainoje, tai jis darys – degins, sprogdins, žudys, prievartaus bei kankins – ir kitur, kur tik jo kariauna bus pajėgi nužygiuoti, nepaisant Europos Sąjungos ir NATO ribų. Jei tik Ukraina neišlaikys šios š.m. vasario 24 d. ją užgriuvusios misijos apginti ir Vakarus naštos.
Galbūt dėl to Vakaruose pamažu nyksta keistos logikos, esą ukrainiečiai vardan taikos turėtų sumažinti ambicijas ir susitaikyti su teritorijų praradimais, kad tik p. Putinas nusiramintų ir galbūt numirtų. Vis labiau skamba pareiškimai, esą Vakarų šalių pareiga yra remti Ukrainą tiek, kad tos paramos užtektų ligi pergalės. Tokios, kokią ją įsivaizduoja ukrainiečiai.
Tačiau jau dabar kyla klausimų dėl Vakarų galimybių padėti. Gal tik Lenkija, galvodama savo nuosavą interesą, labiau už kitas šalis beatodairiškai atidavė Ukrainos kariuomenei karinę techniką ne iš ilgalaikio saugojimo sandėlių, o iš veikiančios kariuomenės. Kitos šalys – mažiau ryžtingos. Paaiškėjo ir tai, kad Ukrainai reikalingą ginkluotę dar būtina pagaminti. Kai kurių ginkluotės rūšių, kurios yra pažadėtos Kijivui, neturi ir ta pati Vokietijos kariuomenė – „Bundeswehr’as“. Panaši padėtis Jungtinės Karalystės, Prancūzijos, Italijos kariuomenėse, nekalbant apie Rytų ir Vidurio Europos šalis.
XX amžiaus pabaigoje prasidėjęs globalus Rytų ir Vakarų nusiginklavimo procesas NATO paliko apgailėtinos būsenos. Nors iš idėjos turėjo būti paritetinis. Vakarai nusiginklavo daug entuziastingiau už savo kontrpartnerius, tarsi šventai įtikėję amerikiečių filosofo Franciso Fukuyamos „Istorijos pabaiga“.
Dabar jau vykstančiame NATO viršūnių susitikime svarstoma, kad galbūt bloko šalių kariškių skaičių vertėtų padidinti iki tokių rodiklių, kokių būta dar prieš sugriūvant Berlyno sienai. Tačiau šitai padaryti nežmoniškai sunku, o be lemiamo amerikiečių indėlio – beveik neįmanoma.

Rytas Staselis

Rubrikoje Nuomonė. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *