Šaulių sąjungoje savo vietą atranda ir pilietiškas jaunimas

Renkuosi savanorystę

Siekiant skatinti Lietuvos pilietinės visuomenės susitelkimą, pilietiškumo ugdymą bei stipresnės ir tvaresnės valstybės kūrimą, 2022-ieji paskelbti Savanorystės metais. Ir visoje Lietuvoje, ir Prienų krašte viena iš labiausiai matomų savanoriškų organizacijų – tai Šaulių sąjunga, kur savo vietą atranda ne tik suaugusieji, bet ir žingeidus jaunimas.

Šiemet šauliukai stovyklavo Skriaudžiuose.

Šaulių sąjunga yra kone pagrindinė pilietinės savigynos organizacija Lietuvoje, taikos metu vykdanti šaulių rengimą, esant reikalui, remti valstybines institucijas ekstremalių situacijų metu. Atskirą organizacijos narių grupę sudaro jaunieji šauliai, aktyviai dalyvaujantys ir organizuojantys įvairius visuomeninius renginius, akcijas, sporto varžybas bei prisidedantys prie istorinės atminties puoselėjimo.
Jau penkerius metus jaunųjų šaulių būrelis veikia ir Prienuose ir šiuo metu vienija 35 jaunuosius piliečius. Anot Prienų jaunųjų šaulių būrelio vadovo Tomo, jų užsiėmimų tikslas – ugdyti atsakingą, motyvuotą, patriotišką jaunąją kartą, neleidžiant jai pamiršti skaudžios praeities, istorinių įvykių.

Jaunieji šauliai įvairius įgūdžius ir asmenines savybes ugdo stovyklose.

Tikslui pasiekti jaunieji šauliai mokomi pagal keturių pakopų programą. Užsiėmimų metu jie mokosi karybos, Lietuvos istorijos, pirmosios medicinos pagalbos pagrindų, lyderystės, pilietiškumo ir netgi sveikos gyvensenos. Jaunuolių kompetencijas ir asmenines savybes ugdo kviestiniai instruktoriai bei vyresnieji jaunieji šauliai, baigę aukštesnių pakopų mokymus, išlaikę testus vasaros stovyklose, kurios vyksta Lietuvos kariniuose daliniuose ir Prienų rajono mokyklose.
Į jaunųjų šaulių gretas įsilieti gali asmenys, sulaukę 11 metų. Nors visuomenėje vis dažniau kalbama, jog jaunimas darosi pasyvus, nenoriai įsitraukia į savanoriškų organizacijų veiklas, tačiau Prienų būrelio vadovas pastebi ir teigiamų tendencijų – prie jaunųjų šaulių jaunimas prisijungia ne tėvų paragintas, o savo iniciatyva, kitus paskatina draugų ir bendraamžių pavyzdys.
Paklaustas, ko Šaulių sąjungoje ieško paaugliai, su Prienų krašto jaunimu dirbantis Lietuvos Šaulių sąjungos atstovas pastebi, jog vieni jaunuoliai ateina paprasčiausio smalsumo vedini, kiti – paraginti draugų, o dar kitus traukia noras išmokti drausmės bei disciplinos.
Nuo 2017 metų Prienuose jaunųjų šaulių programą jau baigė kelios šauliukų grupės, būrelio vadovo pastebėjimu, kiekvienais metais norinčiųjų prisijungti prie organizacijos amžius jaunėja. Kita vertus, mažėja ir pačių narių skaičius. Būrelio įsikūrimo pradžioje iškilmingo Kovo 11-osios minėjimo metu Prienų Laisvės aikštėje pasižadėjimo žodžius ištarė apie 60 jaunų žmonių iš viso rajono, šiemet – perpus mažiau. Svarbu paminėti, kad kai kurių šauliukų nutekėjimą iš pačių Prienų lemia ir tai, kad mokiniai pakeičia mokyklą ar gyvenamąją vietą.
Beje, jaunųjų šaulių būreliai taip pat veikia ir Stakliškėse, Jiezne, Skriaudžiuose, Veiveriuose bei Išlauže.

Akimirka iš savaitgalio stovyklos Užuguostyje (2018 m.).

Dar vasario mėnesio pabaigoje, prasidėjus karui Ukrainoje, Lietuvoje skambėjo žinia, jog tai suaktyvino visuomenę jungtis prie Šaulių sąjungos, tačiau ši tendencija labiau pastebėta tarp suaugusiųjų. Su Prienų jaunimu dirbantis šaulys didesnio jaunimo susidomėjimo nepastebėjo.
Narių aktyvumą ir skaičių pastaruosius metus stipriai koregavo ir pandemija, tačiau, pagerėjus epidemiologinei situacijai, šauliukų gretos Prienuose vėl po truputį pildosi.
Prasidėjus karui Europoje ir pasikeitus požiūriui į geopolitinę situaciją, imta svarstyti ir apie privalomąjį karinį rengimą Lietuvos mokyklose, kurio metu moksleiviai įgytų išgyvenimo įgūdžių. Paklaustas, kaip vertina tokią viziją, Prienų jaunųjų šaulių būrelio vadovas Tomas sako: „Bent minimalus karinis rengimas mokyklose turi būti“.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Jaunimo skveras. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *