Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos Erasmus + projekto komanda – mobilumo veiklose Čekijoje

Birželio 5 – 11 dienomis progimnazijos komanda vykdė Erasmus + KA229 projekto „Maths in Motion“ („Matematika judesyje“) tarpvalstybinio mobilumo veiklas Čekijos Česka Ves mokykloje. Mokykla įsikūrusi Jesenik mieste, turinčiame per 11 tūkstančių gyventojų. Miestas yra nutolęs 12 km nuo Lenkijos sienos. Džiaugiamės, kad mokiniai buvo apgyvendinti šeimose.

Pirmą dieną buvome šiltai sutikti mokykloje. Dalyvius sveikino savivaldybės meras, tėvų komiteto atstovas, mokyklos direktorius, projekto koordinatorius. Mokytojai buvo paruošę trumpą mokinių koncertą, atliktas Europos Sąjungos himnas, mokiniams įteikti suvenyrai.
Po team building ir ice breaking veiklų komandos parodė video arba pateiktis apie savo mokyklas ir šalis, atsakydami į klausimus „Kuo tau patinka mokykla? Kuo ypatinga tavo šalis?“ Mokytojai stebėjo matematikos pamokas, kuriose dirbama taikant Hejny metodą. Česka Ves mokykloje mokosi 375 mokiniai, o pastatas talpina 700 mokinių. Įsitikinome, kad erdvės mokykloje yra daug, klasės remontuojamos, jaukios, jose įrengtos išmaniosios lentos. Įdomu tai, kad mokiniai pakeičia avalynę atėję į mokyklą. Mokytojai po klasę vaikšto net basi. Yra didelė valgykla, kurioje gaminamas tradicinis maistas, jį noriai valgo mokyklos darbuotojai ir mokiniai.
Dalyvavome gausybėje organizuotų įdomių veiklų. Per dailės ir kūrybingumo veiklą mokiniai pirštų galiukais, alkūnėmis ir nosimi piešė plakatą. Per susipažinimo veiklas žaidė judrius matematinius žaidimus. Žaisdami loginius ir matematinius stalo žaidimus, mokiniai išmoko naujų žodžių, pagilino bendravimo įgūdžius ir, žinoma, išmoko naujų žaidimų. Visos organizuotos veiklos buvo susietos su matematika ir judėjimu, dirbama buvo susiskirsčius į tarptautines grupes. Susitikimo dalyviai galėjo pasivažinėti paspirtuku po mokyklos apylinkes, mokytis šokių, netoliese esančiame ežere plaukioti baidarėmis ir maudytis, atliekant įvairias užduotis. Nuvykus į SPA, dalyviai susiskirstė grupėmis ir ieškojo atsakymų, kaip gauti reikiamą kodą, surasti paslėptus dalykus, atrakinti spynelę ir pasiimti prizus – tai nebuvo labai lengva užduotis, bet pagrindinis motyvas buvo pasidžiaugti darbu drauge, neskubėti – tai ne lenktynės. Veiklos adrenalino parke dalyviams labai patiko, o kelionė po Na Pomezi urvus buvo tikras iššūkis.
Orai įnešė pakeitimų programoje, taigi negalėjome eiti į kalnus. Mokiniai praleido popietę baseine, o mokytojai apsilankė Olmouco mieste, kuris yra krašto sostinė. Jame yra UNESCO saugomų objektų, didingų bažnyčių, paminklų, fontanų ir garsus universitetas. Paragavome saugomo produkto – Olomouco sūrelio.
Atsisveikinimo vakaro metu buvo įteikti sertifikatai, apsikeista suvenyrais ir dovanėlėmis.
Esame dėkingi Čekijos mokyklos bendruomenei už nepamirštamus įspūdžius ir potyrius, už svetingumą ir geranoriškumą.
Džiaugiuosi, kad mūsų progimnazijos mokiniai galėjo pasinaudoti Erasmus + programos suteikta galimybe susitikti su bendraamžiais iš kitų Europos Sąjungos mokyklų, praplėsti savo akiratį ir tapti atviri, motyvuoti Europos piliečiai.
Adelė Berezovskaja
Projekto koordinatorė

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *