„Fotomedžioklė“ ir stebuklingi atradimai gamtoje

Pasivaikščiojimas Nemuno krantine brėkštant ryto žaroms jau yra tapęs Birštono gimnazijos kūno kultūros vyr. mokytojos Audronės Šidiškienės kasrytiniu ritualu. Tuomet, kai mes dar tik keliamės ir ruošiamės naujai darbo dienai, Audronė jau būna išbraidžiojusi visas rasas, grįžusi iš „fotomedžioklės“ ir spėjusi pasilabinti su feisbuko bičiuliais, kurie nekantriai laukia jos rytmetinio „laimikio“. Pagal jos užfiksuotus gamtos vaizdus gali nuspėti, koks bus oras – švies saulė, lis ar bus apniukę…Audronė mielai su kitais dalinasi savo „atradimais“ gamtoje, kurie nuteikia pozityviai pradėti dienos darbus.
– Aš esu rytinis „paukštis“, man patinka pasivaikščioti kurorto gatvėmis, panemune, po skverus, parkus, kol dar nėra šurmulio ir skubančių žmonių. Pakanka dviejų – trijų valandų pabraidžiojimo, kad pasikrautum energijos visai dienai, – sako fotomenininkė, kuriai pandemija tapo stimulu daugiau laiko praleisti gamtoje, stebėti ją ir atskleisti jos paslaptis. Audronės kuprinėje visuomet yra keli skirtingi objektyvai. Vienas skirtas iš arti pastudijuoti vabzdžių makropasaulį ir įamžinti mažiausius gamtos sutvėrimus – skruzdes, uodus, vabalus, plaštakes. Teleobjektyvo pagalba fotomenininkė nepastebėta fiksuoja Nemuno kilpų regioninio parko paukščių bei gyvūnų gyvenimą.
A.Šidiškienė Birštone gyvena jau 42 metus, atrodytų, jai kiekvienas medis, akmuo, suolelis, valtis, Nemuno vingis yra pažįstami iki nuobodumo. Tačiau Audronė, kone kasdien eidama tuo pačiu maršrutu, vis viena jame suranda kažką netikėto: fotografės dėmesį atkreipia originalios formos debesys, promenadoje kelią pastojusi gulbė, per porą metrų nutūpęs genys… Jos fotografijos – tarsi kaleidoskopas, kuriame matyti, kaip keičiasi metų laikai, kaip skleidžiasi ir vysta lapai, iš žiedų užsimezga sėklos ir vaisiai.
– Prieš penkias ryto pažiūriu pro langą ir matau, ar fotografijoms tinkamas apšvietimas. Rytinio dangaus spalvos ir jo atspindys vandenyje itin ryškūs, tačiau, kylant saulei aukštyn, jie sparčiai keičiasi ir nublanksta, todėl reikia paskubėti, kad spėtum įamžinti stebuklingą ryto nuotaiką. Ypač gražus būna Nemunas, paskendęs rūkuose… – sako Audronė. Jos nuotraukose užfiksuota upė rytais pilna gyvybės: savojo svajonių laimikio tylomis tykantys žvejai, rytiniam pasiplaukiojimui išsiruošusi ūdra, savo mažylius į pratybas išsivedusi antis, sparnų vėduokle vandenį semiantis baltasis garnys…
Saulei patekėjus fotomenininkė fotoobjektyvą nukreipia į rasos lašelių karalystę – po vieną, po du ar suvertais smaragdiniais karoliukais jie apkibę smilgas, žolynų lapelius, savo drėgme sotina uodus ar apsunkina iš vakaro nunertus vorų tinklus. Dar vienas gamtos fotografės pomėgis – „kolekcionuoti“ paukščius, kurių fotografijos suguls į jos ruošiamą fotoalbumą „Birštono paukščiai“.
Šis gamtos fotografijų albumas – bus nebe pirmas, kurį A.Šidiškienė išleidžia savo lėšomis. Dėl šios priežasties paprastai ji užsisako vos po keletą albumo egzempliorių: vieną – sau ir artimiausiems bičiuliams. Anksčiau jiems dovanojo kalendorius su atrinktomis gražiausiomis fotografijomis.
Savo „braižą“ turinti, iš nuotraukų atpažįstama kūrėja reprezentuoja savo mylimą kraštą jai priimtiniausiu būdu – per fotografijas. Audronė Šidiškienė su dideliu pastabumu kantriai fotografuoja Birštono gyvenimą: kurorto gamtą, žmones, šventes, viešosiose erdvėse aktyviai laiką leidžiančius miesto svečius. Juk tam, kad surastum „auksinį“ kadrą, dažnai net neprireikia toli važiuoti… 
Audronė Šidiškienė aktyviai fotografuoja nuo 25-erių metų, yra dalyvavusi ir laimėjusi prizines vietas respublikiniuose fotografijų konkursuose, taip pat surengusi ne vieną autorinę parodą Birštono krašto muziejuje ir Birštono gimnazijoje. …Pastaraisiais metais jos fotografijos eksponuojamos Birštono kultūros centro fotostudijos „Varpas“ narių darbų parodose.
Dalė Lazauskienė
Audronės Šidiškienės nuotraukos

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *