Savivaldybės vadovai aplankė Ukrainos karo pabėgėlius

Birželio 8 d. Prienų r. savivaldybės meras A. Vaicekauskas ir mero pavaduotoja L. Jakinevičienė apsilankė Prienų „Žiburio“ gimnazijos bendrabutyje, kuriame Savivaldybė yra apgyvendinusi nuo karo bėgusias ukrainiečių šeimas.


Vadovai domėjosi ukrainiečių gyvenimo sąlygomis, bendravo su šeimomis, išklausė jų rūpesčius.
Šiuo metu bendrabutyje gyvena 14 asmenų – 7 suaugę ir 7 vaikai. Vaikai lanko ugdymo įstaigas, visos moterys dirba, išskyrus močiutę, kuri prižiūri mažametę savo vaikaitę. Ukrainiečiai labai džiaugėsi ir gyvenimu bendrabutyje, ir galimybe dirbti ir užsidirbti. Daug dėkingumo žodžių buvo išsakyta bendrabučio darbuotojams, darboviečių vadovams, bendradarbiams – už nuolat jaučiamą dėmesį, rūpestį, pagalbą, kurios, anot ukrainiečių, nereikia net prašyti, jos sulaukiama net ir iš vietinių gyventojų.
Darbą vienoje baldų gamybos įmonėje Prienuose greit susiradusios ukrainietės teigimu, visi supantys žmonės yra nepaprastai dėmesingi ir geri, be to, daug pagalbos sulaukta ir iš Savivaldybės. Štai ir pokalbio su meru metu užsiminta, kad bendrabučio gyventojams (ne tik ukrainiečiams) reikėtų naujos automatinės skalbyklės, kadangi senoji sugedo nepataisomai. Meras pažadėjo Savivaldybės pagalbą ir jau kitą dieną skalbyklė buvo nuvežta į bendrabutį.
Ukrainiečiai taip pat domėjosi mokymosi lietuvių kalbos galimybėmis suaugusiems, o vaikams – ir vasaros metu, kad rudenį jie ateitų į mokyklas jau pramokę lietuviškai. Susitikime dalyvavusi „Žiburio“ gimnazijos direktorė I. Kačinauskienė informavo, kad gimnazija jau priima prašymus į suaugusiųjų grupes. Galimybės atostogų metu vaikus mokyti lietuvių kalbos kol kas nėra aptartos, tačiau pažadėta į tai pasigilinti.
Susitikimo metu gimnazijos bendrabučio darbuotoja D. Baranauskienė pasidžiaugė paramos fondo „Gelbėkit vaikus“ 2000 eurų finansine parama Ukrainos vaikams, kuri suteikta per Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centrą kuris yra pasirašęs su fondu bendradarbiavimo sutartį, o už šias lėšas įsigytas naujas šaldytuvas ir su UAB „Mačiūnai“ savanoriška pagalba pakeistas linoleumas trijuose gyvenamuosiuose kambariuose.
Tam, kad nuo karo baisumų bėgę ir Prienų rajone apsistoję Ukrainos žmonės vėl jaustųsi saugūs, dirba daugybė organizacijų ir savanorių. Šeimoms organizuojami užsiėmimai, vaikai turi galimybę lankyti vaikų dienos centrus, jiems taip pat planuojamos vasaros stovyklos. Jų organizavimu rūpinasi ir projekto „Stipri šeima Prienuose“ komanda, ir Prienų bendruomenės vaikų dienos užimtumo centras. Centrui fondas „Gelbėkit vaikus“ skyrė 1000 eurų stovyklai organizuoti, taip pat apmoka pusę socialinio darbuotojo etato (įdarbinta ukrainietė).
Vadovų apsilankymo metu prie bendros diskusijos prisijungė ir Prienų bendruomenės projektų koordinatorė, Vaikų dienos užimtumo centro darbuotoja A. Grižaitė, projekto „Stipri šeima Prienuose“ koordinatorė I. Urbonaitė. Svetingi ukrainiečiai visus pavaišino tradiciniais ukrainietiškais barščiais ir tikruoju „Napoleono“ tortu.

Prienų r. savivaldybės informacija

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *