Paprienės gyventojai tęsia tradiciją keliauti

Jau penktą kartą Paprienės bendruomenės (pirmininkė – Loreta Danilevičienė), nariai ir jų bičiuliai vyko į kelionę. Šį kartą nuspręsta aplankyti kaimyninės šalies Lenkijos miestus Baltstogę (Bialystoką), Tykociną ir Knišiną.
Į kelionę susirinko pilnutėlis autobusas (48 keliauninkai). Jau pradžioje gidės pasakojimas apie Augustavo girios išskirtinumą, jotvingius ir pasienio su Lenkija ypatumus sudomino keliautojus ir nuteikė įdomiai kelionei. Štai, pavyzdžiui, 1569 m. po Liublino unijos, sieną tarp Lenkijos ir Lietuvos nustačius Mėtos upe, šalia upės esantis Augustavas atiteko Lenkijai. Įdomiausia, kad šio miesto kapinės liko Lietuvos pusėje. Tad, kai mirdavo Augustavo gyventojas, vietiniai sakydavo išėjo į Lietuvą. Ir taip ne vieną šimtą metų.
Kaip ir kiekvieno miesto, taip ir Baltstogės, istorinį vystymąsi lėmė karai ir valdžios sprendimai. Miestas priklausė ir LDK, ir Lenkijai, ir Baltarusijai. Anksčiau jis išsiskyrė daugiatautiškumu ir tuo, kad priklausė privatiems savininkams. Nors Baltstogėje stovėjo rotušė, bet taryba nesirinkdavo – joje vyko prekyba.
Prieniškių aplankyti Branickio rūmai išsiskyrė didingumu ir nuostabiu parku. Čia pat vandens kanalai, kuriais didikai plaukdavo medžioti, puikiai atnaujinti ir tvarkomi prancūziški sodai, kuriuose gėlės keičiamos tris kartus per sezoną.
Baltstogė – esperanto kalbos kūrėjo L. Zamenhofo gimtasis miestas. Žydų kilmės gydytojas pastebėjo, kad šiame mieste kalbama įvairiausiomis kalbomis (lenkų, jidiš, lietuvių, rusų ir t.t.) ir nusprendė sukurti dirbtinę kalbą, kuria galėtų susikalbėti įvairiausių tautų atstovai. Nors kalba nėra labai populiari, bet miesto žinomumui tikrai pasitarnavo.
Nė vienas neliko abejingas, kai gidė pasakojo apie skaudžią žydų istoriją, kai vokiečiai sinagogoje 1941 metais sudegino 3000 žydų. Po Antrojo pasaulinio karo čia neliko nei vieno žydo ir nei vienos sinagogos.
Turistai Baltstogėje tikrai laukiami – L. Zamenhofo biustas, bliuzo alėja ir grojantis lokys, bedantis buldogas – tai tik dalelė žavios mažosios architektūros Baltstogėje. Besisukantis apžvalgos ratas, baltoji ir raudonoji bažnyčios, dailus senamiestis, kavinukės – kviečia čia smagiai praleisti laiką.
Aplankytas netoli Baltstogės esantis Tykocinas sužavėjo miesto išplanavimu ir architektūra – išskirtinė bažnyčia, dvi sinagogos, iš kurių viena restauruota, įspūdinga pilis, akmenimis grįstos gatvės, mugė. Čia turistai tikrai laukiami. O važiuodami jau namų link, pravažiavome Knišino miestelį, kuriame buvusioje pilyje mirė Lenkijos karalius ir Lietuvos didysis kunigaikštis Žygimantas Augustas.
Diena, kuri padovanojo ir smagių bendrystės akimirkų, ir naujų žinių, pralėkė akimirksniu, o grįždami kalbėjome ir apie turistinius Prienų krašto objektus. Ir kas žino, kokia bus kita kelionė – ar svetur, ar po gimtąjį kraštą.
Jūratė Zailskienė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *