Kodėl būtini saulės akiniai?

Gydytoja oftalmologė Doloresa Margelevičienė atkreipia skaitytojų dėmesį, kad saulėtą dieną į mūsų akis ultravioletinių spindulių patenka dešimt kartų daugiau nei jos reikėtų. Tai kenkia ragenai, lęšiukui, tinklainei, todėl akių apsaugai būtini tinkami akiniai. Būnant be jų saulėtomis dienomis ilgainiui gali vystytis katarakta (nes pamažu lęšiukas netenka skaidrumo, formuojasi drumstys) bei tinklainės degeneracijos.

Gydytoja oftalmologė Doloresa Margelevičienė.

Kuo tamsesni – tuo geriau
„Patarčiau rinktis akinius kuo tamsesniais aukštos kokybės plastikiniais lęšiais, geriausia rusvos ar pilkos spalvos, nes pastarieji patikimiausiai apsaugo akis nuo ultravioletinių saulės spindulių poveikio,“ – pastebi gydytoja oftalmologė.
Vieni geriau jaučiasi su akiniais, kurių tamsinta viršutinė lęšių dalis, kiti – su kuo tamsesne lęšių spalva. Praktiški žmonės neretai renkasi akinius su fotochrominiais („chameleonais“) lęšiais. Priklausomai nuo ultravioletinių spindulių kiekio pastarieji šviesėja ar tamsėja.
„Beje, rožiniai, rausvi, violetiniai, salotiniai lęšiai – daugiau šiuolaikinės mados reikalas, o akims sveikiausios anksčiau minėtos lęšių spalvos,“ – atkreipia dėmesį pašnekovė.

Vairavimui, pramogoms – su poliarizuotais lęšiais
Vairuojant automobilį nederėtų rinktis akinių su fotochrominiais lęšiais, nes jų poveikis silpnesnis – akiniai patamsės mažiau.
„Važiuojant automobiliu saulėtą dieną derėtų turėti akinius su tamsiais lęšiais, o vakare – su šviesesniais lęšiais arba antirefleksine danga. Tada jūsų neakins priešais važiuojančių automobilių žibintai,“ – aiškina gydytoja.
Pasak jos, poliarizuoti lęšiai nepraleidžia blizgančio šviesos atspindžio nuo horizontalių paviršių. Pavyzdžiui, po lietaus šlapios kelio dangos, vandens paviršiaus, todėl didėja regėjimo aštrumas, matomumo kokybė, o akys jaučia malonų komfortą. Tokie akiniai ypač tinkami vasarą, atostogų metu: vairuotojams, kelionių mėgėjams, lipantiems į kalnus, žvejams ir pan.

Būtinas UV filtras
Leidžiant savaitgalius, atostogas gamtoje, prie vandens telkinio, svarbu išsirinkti akinius, kurie apsaugotų jūsų akis ne tik nuo saulės, bet ir vėjo, smėlio.
Jeigu jūsų akys jautrios, rinkitės akinius didesniais apgaubiančiais rėmeliais.
Beje, ne visiems tinka lenkti akiniai. Nuo jų kartais atsiranda nesmagus pojūtis akyse, net galvos svaigimas. Tada rinkitės klasikinius akinius tiesesniu priekiniu paviršiumi.
„Norėčiau atkreipti dėmesį, kad geltoni lęšiai šviesos sulaiko tik 50 proc., tad jų apsauga – gana maža. Patarčiau rinktis akinius su UV filtru, turinčius rudą, žalią ar pilką lęšių spalvą. Pastarieji geriausiai apsaugos jūsų akis nuo akinimo ir sugers saulės šviesą iki 90 proc.,“ – pasakoja D. Margelevičienė.
Akinių priežiūra
. Akinius laikykite kietame dėkle, lęšiais žemyn.
. Nepalikite akinių atviroje saulėje, karštyje, – aukšta temperatūra kenkia lęšių dangai, rėmeliams.
. Nedėkite akinių ant stalo, jų lęšiais žemyn.
. Akinius valykite švelnia popierine ar specialia servetėle.
. Saugokite akinius nuo aštrių daiktų, sūraus vandens.
. Akinius nuimkite abiem rankomis, laikant už abiejų rėmelio kojyčių.
Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *