Vyko socialinė akcija „Matau kitaip“

Aklieji ir silpnaregiai – tai žmonės, kuriems teko dalia pasaulį patirti kitaip. Skaityti, laisvai vaikščioti gatve, atsiliepti telefonu, pasitikrinti valandas, išsivirti kavos ir atlikti daugelį kitų, mums įprastų veiksmų, jiems prireikė išmokti, naudojantis kompensacinėmis priemonėmis.
Birželio 2 dieną Lietuvos aklųjų ir silpnaregių sąjungos Prienų filialo narės Laisvės aikštėje vykdė socialinę akciją „Matau kitaip“, kurios metu pakvietė prieniečius – jaunimą ir senjorus – užsukti į palapinę Laisvės aikštėje ir bent akimirką atsidurti neregių ir silpnaregių situacijoje: pavaikščioti su „baltąja lazdele“, apžiūrėti ir išbandyti techninės pagalbos priemones, kuriomis regėjimo neįgalieji naudojasi kiekvieną dieną. Tai – kalbantys rankiniai ir staliniai laikrodžiai, kraujospūdžio matuokliai, didinimo stiklai, garsiniam knygų skaitymui pritaikyti grotuvai, specialios priemonės, matuojančios skysčio lygį, ir kt.
Baltoji lazdelė – neatskiriama neregio palydovė. Ji suteikia savarankiškumo, mobilumo gatvėse, perspėja apie kelio paviršiaus nelygumus, o balta jos spalva praeivius bei vairuotojus informuoja apie tai, kad kelyje aklas žmogus. Tačiau regintiesiems su užrištomis akimis, į rankas paėmus „baltąją lazdelę“, nebuvo paprasta orientuotis aplinkoje net ir prilaikomiems palydovų.
Susidomėję žmonės klausėsi filialo narės Onutės Matusevičiūtės pasakojimo apie tai, kaip ji išmoko naudotis Brailio raštu, stebėjo, kaip ji rašė ir, rankų pirštais liesdama iškilius rašmenis, skaitė tekstus. Natūralu, kad žmonėms kilo nemažai klausimų apie šio rašto galimybes.
Papasakota apie neregiams ir silpnaregiams pritaikytus žaidimus – šaškes, šachmatus, domino, tai – galimybė įdomiai praleisti laisvalaikį, dalyvauti varžybose kartu su sveikaisiais.
Akcija organizuota ir prevenciniu tikslu, siekiant paraginti žmones labiau rūpintis savo akių sveikata. Daugelį suintrigavo galimybė pasimatuoti akinius, kurie atspindi įvairių akių ligų – glaukomos, kataraktos, diabetinės retinopatijos, tinklainės atšokos, pigmentinio retinito ir kt. – padarinius.
Akcija „Matau kitaip“ organizuota kartu su Prienų rajono savivaldybe. Joje apsilankiusios mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė ir Administracijos direktorė Jūratė Zailskienė padėkojo organizatorėms – LASS Prienų filialo pirmininkei Irenai Karsokaitei ir narėms – už šią socialinę iniciatyvą, atkreipiant visuomenės dėmesį į žmonių su regėjimo negalia problemas, supažindinant su jų galimybėmis, pasiekimais, kasdieniu gyvenimu ir, svarbiausia, keičiant požiūrį į neįgaliuosius.
Dalė Lazauskienė
Autorės nuotraukos

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *