Projekto dalyviai pasiruošę naujiems iššūkiams

Pusantrų metų vyko gidų mokymai, kuriuos organizavo VšĮ „Baltijos gidas“, finansuojami Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšomis. Projekto „Darbingų neaktyvių gyventojų neformalus profesinis švietimas užtikrinant ekskursijų vadovų trūkumą Prienų mieste“ tikslas buvo paruošti gidų, galinčių vesti ekskursijas turistams, atvykstantiems į Prienų kraštą.
Projekto metu buvo sudarytos dvi grupės, kurių mokymai truko po aštuonis mėnesius. Mokytis gidų kursuose norą pareiškė didesnis dalyvių skaičius negu buvo planuota, tačiau ne visi turėjo užsispyrimo dalyvauti paskaitose, laikyti egzaminus, atlikti užduotus namų darbus. Kursų metu teko dalyvauti istorijos, geografijos, architektūros, turizmo teisės, ekskursijų vedimo metodikos paskaitose ir išlaikyti ekskursijos vedimo egzaminą.
Pirmoji grupė mokėsi nuotoliniu būdu, nes mokymai vyko pandemijos metu. Laikyti baigiamąjį egzaminą teko pasitelkiant technologijas. Vieni ruošė skaidres apie pasirinktą objektą, kiti savo ekskursiją nufilmavo ir parodė kursų dalyviams bei komisijai. Pirmoji grupė gyvai susitiko ir pasidalino savo nuotolinio mokymosi patirtimis tik pažymėjimų įteikimo dieną, kuri buvo organizuota Giraitiškių poilsiavietėje.
Antroji grupė pradėjo mokytis 2021 m. spalio mėnesį. Jiems taip pat teko mokytis istorijos, geografijos ir kitų dalykų, laikyti egzaminus, atlikti namų darbus ir išlaikyti baigiamąjį egzaminą. Antroji grupė mokėsi nuotoliniu būdu, tačiau, pasibaigus pandemijai, nuo balandžio tęsė mokslą kontaktiniu būdu. Bendravimas vienas su kitu labai svarbus dalykas mokantis gido profesijos, nes reikalingi bendravimo su žmonių grupe įgūdžiai. Balandžio mėnesį buvo mokomasi pristatyti objektus, esančius ne tik aplinkoje, bet ir uždarose patalpose – muziejuje. Kiekvienas gidas turi žinoti muziejaus ekspozicijas ir jas pristatyti grupei taip, kad ji, atvykusi į muziejų, žinotų ir mokėtų surasti svarbiausius istorinius momentus, pateiktus muziejuje, net jeigu ir nėra planuota ekskursija su muziejaus gidu. Gidui privalu – gerai žinoti objektus, esančius grupės maršrute.
Baigiamoji ekskursija po Prienus buvo svarbiausia diena gidų kursų dalyviams, nes jie patys pasakojo apie pasirinktus objektus, mokėsi pakviesti turistus prie naujų objektų. Ekskursijos metu keliaudami po Prienus sužinojom naujų istorinių faktų apie senuosius pastatus, apie žydų gyvenimą Prienuose, apie buvusias Prienų miesto tradicijas ir žymius žmones. Kiekvienas ekskursijos dalyvis turėjo galimybę ne tik pasivaikščioti istorinėmis Prienų miesto vietomis, bet ir dalelę istorijos parsinešti į savo namus.
Projekto dalyviai Prienų krašto gidams pasodino japoniškų vyšnių Prienų miesto sakurų parke.
Projektas baigėsi. Kiekvienas kursų dalyvis, gavęs pažymėjimą, turi laiko pagalvoti, ar gido darbas jam patinka, ir pateikti dokumentus Valstybinės vartotojų teisių apsaugos tarnybai licencijai gauti.
Tikimės, kad kursus baigę gidai svečiams, atvykusiems į Prienus, parodys pačias gražiausias miesto vietas ir papasakos surastas, o gal ir naujai sukurtas legendas taip, kad jie pamiltų mūsų miestą ir sugrįžtų su savo draugais ir giminaičiais pasivaikščioti Revuonos ir Beržyno parkuose, aplankyti istorines vietas, išgerti puodelį kavos Prienų kavinukėse, pasėdėti prie Nemuno ir pasigėrėti gamtos vaizdais.
Ramutė Milušauskienė
VšĮ „Baltijos gidas“ direktorė

Rubrikoje Teisė žinoti. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *