Tarybos posėdis

* Sprendimai, susiję su aviacinio turto perdavimu panaudos pagrindais, Taryboje buvo priimti kiek anksčiau. Gegužės 27 dienos Prienų rajono savivaldybės posėdyje prie šio klausimo vėl buvo sugrįžta, gavus 2021 metais įsteigto Prienų aeroklubo prašymą perduoti jam laikinai neatlygintinai valdyti ir naudoti panaudos teise dalį turto, kuris reikalingas tenkinti žmonių fizinio aktyvumo poreikius per kūno kultūros ir sporto veiklos skatinimą. Klubas planuoja vykdyti vaikų pradinį mokymą skraidyti, mokyti sklandytojus ir mėgėjus, įtraukti į veiklą krašto jaunimą ir kt.
Prienų rajono savivaldybei nuosavybės teise priklausančio turto, perduodamo Prienų aeroklubui, sąrašas papildytas šešiomis pozicijomis – traktoriumi, dviviečiais sklandytuvais ir tekinimo staklėmis. Nustatyta, kad šis turtas turi būti naudojamas panaudos gavėjo veikloms, išskyrus komercinę veiklą, vykdyti, taip pat Lietuvos, Europos ir pasaulio čempionatų, vykstančių Pociūnų aerodrome, metu. 
Atitinkamai kitu sprendimu išvardintas turtas išbrauktas iš Kauno apskrities aviacijos sklandymo klubui perduodamo nekilnojamojo ir ilgalaikio materialiojo turto sąrašo.
Atsakydamas į klausimą, kodėl dalis turto Prienų aeroklubui nebuvo skirta iš karto, meras A.Vaicekauskas sakė, kad sąrašai patikslinti po klubų pateiktų pastabų ir teisino „nesusigaudžiusius“ Savivaldybės specialistus.
A.Vaicekauskas ir kiti valdančiosios koalicijos atstovai kolegas kvietė palaikyti paruoštus sprendimų projektus, sakydami, kad aviacinio turto perdavimas klubams panaudos pagrindais šiuo metu yra geriausias galimas sprendimas, siekiant jį išlaikyti Pociūnų aerodrome. Kitas klausimas, kaip susitars, ar tarpusavyje bendradarbiaus abu klubai, tarp kurių kilusi priešprieša nesisklaido. Kauno apskrities aviacijos klubo valdybos nario Vlado Motuzos ir Prienų aeroklubo vieno iš steigėjų ir valdybos pirmininko Vytauto Mačiulio emocingi pasisakymai atskleidė, kad klubai turi nesutarimų ir nuoskaudų.
V.Motuza, kalbėjęs klubo vardu, stebėjosi Savivaldybės bandymu pirmiausia visą perimtą turtą perduoti tik susikūrusiam Prienų aeroklubui ir išvedė analogiją tarp Pociūnuose kilusių nesutarimų ir Rusijos pradėto karo Ukrainoje. Jo teigimu, Tarybos sprendimai yra neteisėti, jie užklius teismuose, nes buvo parengti pažeidžiant Lietuvos įstatymais numatytas procedūras, šiuo atveju nebuvo kreiptasi į Konkurencijos tarnybą.
Savo ruožtu turėjo ką pasakyti ir V.Mačiulis. Pasak jo, nors Pociūnų oro uosto bazė, istorija, laimėjimai ir geras vardas buvo kuriami kartu, atsiskyrimas įvyko nenorint būti viename klube su tam tikrais asmenimis. Jis kalbėjo ir apie Lietuvos sklandymo federacijos daromą psichologinį spaudimą, iš Prienų aeroklubui priklausančių Lietuvos sklandymo rinktinės narių atimtą galimybę dalyvauti čempionatuose ir apsiginti titulus. V.Motuza paneigė oponento išsakytus teiginius.
Pasisakę Tarybos nariai apgailestavo dėl klubų tarpusavio konflikto ir linkėjo jų atstovams kalbėtis bei rasti taikų sprendimą.
Kauno parašiutininkų klubui turtas (lėktuvai) perduotas be prieštaravimų iš šalies.
* Taryba suderino Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos darbo laiką. Gyventojų patogumui biblioteka ir jos padaliniai dirbs ne tik darbo dienomis, bet ir šeštadieniais (iki 16 val.).
* Patvirtintas Viešųjų ir pusiau viešųjų elektromobilių įkrovimo prieigų Prienų rajono savivaldybėje planas. Iki 2030 m. rajone planuojama įrengti 20 elektromobilių įkrovimo stotelių. Savivaldybės tarybos sprendimo priėmimas tiesioginių išlaidų nenumato. Netiesioginės išlaidos biudžete numatytos elektromobilių įkrovimo stotelių įrengimo projektavimui ir rangos darbams. Finansavimas – iš Savivaldybės biudžeto.
* Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) 2022 m. birželio mėn. planuoja paskelbti kvietimą teikti paraiškas paramai gauti pagal Klimato kaitos programos lėšų naudojimo 2021 m. sąmatą detalizuojančio plano priemonę „Atsinaujinančių energijos išteklių (saulės, vėjo) panaudojimas valstybės, savivaldybių, tradicinių religinių bendruomenių, religinių bendrijų ar centrų elektros energijos poreikiams“. Taryba pritarė aštuonių kultūros ir sporto įstaigų ketinimams teikti projektų paraiškas.
* Taip pat buvo išklausyta VšĮ „Stakliškės“ sporto klubo 2021–2022 metų sezono veiklos ataskaita, kurią pristatė Rimas Katukevičius. Klubo vadovo teigimu, Regionų krepšinio lygoje žaidusi, vien iš Prienų krašto žaidėjų sudaryta dublerinė komanda „Labas GAS–KKSC“ (treneris Paulius Ivanauskas) praėjusiame sezone nukeliavo iki aštuntfinalio. R.Katukevičius informavo, kad žaidėjams atsiveria galimybės žaisti A divizione, tačiau būtina išspręsti pradelstus finansinius „Prienų“ krepšinio klubo įsipareigojimus. Jo teigimu, jeigu neaiški situacija užsitęs, bus sunku išlaikyti komandą, žaidėjai pradės skirstytis, jie ieškos progų pereiti į aukštesnėje lygoje žaidžiančias ekipas.
Tarybos narių nuomonės išsiskyrė: vieni siūlė iš Savivaldybės biudžeto skirti 5 tūkst. eurų licencijai apmokėti, kitiems atrodė, kad „Prienų“ klubas privalo tesėti duotus pažadus dublerių komandai be Savivaldybės įsikišimo.

Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *