Susitikimas su rašytoja Asta Jolanta Miškinyte

Gegužės 27 dieną Prienų Justino Marcinkevičiaus viešojoje bibliotekoje bei Prienų r. Pakuonio pagrindinėje mokykloje trumpam sustojo laikas – vyko tikras, gyvas nuoširdus bendravimas su rašytoja Asta Jolanta Miškinyte.
Rašytoja pristatė savo romaną „Bitlas, Ana Orka ir aš“, pasidalino klaidžiais knygos rašymo užkulsiais: nuo rankraščio iki knygos pardavimo knygynuose. Autorė atskleidė paslaptį, kad pagal šią knygą yra statomas meninis filmas, kuris turėtų pasirodyti po kelerių metų.
Antroje dalyje mokiniai turėjo progą patys trumpam pavirsti tikrų rašytojų būriu bei sukurti trumpą istoriją, kuri galėtų tapti knyga. Rašytoja Asta Jolanta Miškinytė juokavo: „Gal po 10 metų vėl vyks susitikimas su skaitytojais ir bus pristatoma būtent pagal šią istoriją parašyta knyga?“, todėl mokinių sukurtą istoriją įsiamžino ją nusifotografavusi ir išsaugojusi telefone.
Mokiniai noriai įsitraukė į rašytojos inicijuotą diskusiją apie tai, ką reikia daryti, kad knygos būtų skaitomos, kaip pritraukti skaitytojus?
Mokinių nuomone, knygos būtų dažniau skaitomos, jeigu jos būtų reklamuojamos drastiškesniais būdais. Jaunųjų skaitytojų teigimu, dažniau reikėtų rengti konkursus, skelbti įgarsintas knygų ištraukas, knygų viešinimui padėtų ir įžymių žmonių komentarai bei rekomendacijos, na o kartais nereikia nieko, tiesiog parašyti gerą knygą… Visi diskusijoje dalyvavę skaitytojai vieningai teigė, kad pati geriausia knygų reklamos priemonė – skaitytojų susitikimai su knygų autoriais.
Keletas faktų apie rašytoją Asta Jolanta Miškinytę. Ji yra gimusi ir augusi Vilniuje, baigusi VVPI Gamtos geografijos fakultetą, keletą metų dirbo fizinio lavinimo, lietuvių kalbos, dailės istorijos mokytoja, turi tris dukras ir pirmą savo knygą parašė būdama 60. Pirmieji rašytojos eilėraščiai draugų dėka buvo išspausdinti žurnale „Jaunimo gretos“. Tai buvo atspirtis, padrąsinimas kurti, dalintis. 2004 metais pjesė „Mama, aš tave myliu“ Lietuvos radijo pjesių konkurse laimėjo trečiąją premiją. Debiutinė knyga pasirodė tik 2019 metais, ją rašytoja galvoje nešiojosi 5 metus – tai romanas „Bitlas, Ana Orka ir aš“. Romanas skirtas tiek paaugliams, tiek suaugusiems, netgi turi dvi dalis, kurias skaitytojas gali rinktis. Kūrinyje paliečiamos tokios temos kaip tėvų nesutarimai, skyrybos, paauglių problemos, melas, nelaiminga meilė. Šiuo metu rašytoja Asta Jolanta Miškinytė yra parašiusi tris knygas ir save apibūdina kaip skaudžių, problemiškų, nepatogių istorijų kūrėją. Kitos jos knygos – romanas „Kasios K. asmeninis gyvenimas“ bei „Ir tada jie išplaukė“ – skirtos jau suaugusiems skaitytojams. Netrukus pasirodys ir ketvirtas romanas. Rašytoja išdavė paslaptį, jog galvoje nešiojasi bent penkis romanus, taigi, nekantriai laukiame naujai pasirodančių knygų!
Susitikimas su rašytoja Asta Jolanta Miškinyte buvo organizuotas įgyvendinant projektą „Literatūrinės dirbtuvės. Laisvai, linksmai ir kūrybingai“. Projektą vykdo Prienų Justino Marcinkevičiaus viešosios bibliotekos Vaikų literatūros skyrius, iš dalies finansuoja Lietuvos kultūros taryba ir Prienų rajono savivaldybė.

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *