Gražėjantys Prienai – puiki vieta gyventi

Prienų seniūnija pagal gyventojų skaičių – didžiausia seniūnija rajone, kuriai priklauso Prienų miestas ir 17 kaimų. Praėjusių metų duomenimis, čia gyveno 9996 gyventojai, aktyviai veikė trys kaimo (Alksniakiemio, „Bagrėno dvaro“, Strielčių kaimo) ir penkios miesto (Paprienės, Dvariuko, Prienų miesto, Revuonos, Tartoko) bendruomenės.

Prienų seniūnijos seniūnė Janina Armonienė.

Seniūnija prižiūri 131,266 kilometrų vietinės reikšmės kelių, kurie, anot seniūnės Janinos Armonienės, kaip ir kitose seniūnijose, yra vienas iš didžiausių iššūkių. Pristatydama 2021-ųjų metų ataskaitą seniūnė pastebėjo, jog vienas svarbiausių praėjusiais metais vykdytų kelių remonto darbų – Revuonos g. rekonstrukcijos pabaiga. Iš viso kapitaliniam kelių ir gatvių remon-tui 2021 m. išleista 1252756 Eur, iš kurių 917715 Eur skirta Revuonos gatvei.
J. Armonienė prie pagrindinių kelių priežiūros problemų priskyrė ir mažas automobilių stovėjimo aikšteles prie daugiabučių, susidėvėjusią aikštelių dangą, J. Janonio, Kranto, Šaltinių, Žaliosios, Beržų, Gamybos, Draugų, Kęstučio ir kitų gatvių bei kelių asfalto dangos, šaligatvių plytelių prie daugiabučių namų būklę. Seniūnės teigimu, taip pat dėl intensyvaus eismo reikalingi šaligatviai Liepų (Strielčių k.) ir J. Basanavičiaus (Prienai) gatvėse bei pėsčiųjų perėjų įrengimas J. Basanavičiaus ir Kęstučio gatvėse.
Kelių remonto problemas įžvelgia ne tik seniūnė, bet ir visa bendruomenė, mat ir pokalbio su seniūnaičiais, bendruomenių pirmininkais, įstaigų vadovais metu, ir susitikime su gyventojais Prienų rajono savivaldybės atstovai bene daugiausia klausimų sulaukė dėl kelių remonto bei eismo saugumo. Žmonėms teiraujantis, kodėl kai kurie keliai dingo iš prioritetinių kelių tvarkymo sąrašo, meras Alvydas Vaicekauskas pristatė naują tvarką, pagal kurią prioritetas bus teikiamas, atsižvelgiant į gyventojų skaičių, aplink esančius lankytinus objektus, įsikūrusias verslo įmones ir kitus kriterijus. Mero teigimu, būtent dėl naujai patvirtintos tvarkos kai kurios gatvės buvo išbrauktos iš sąrašo.

Prienų seniūnijos problemos pirmiausia aptartos savivaldybės vadovų ir bendruomenių pirmininkų bei seniūnaičių susitikime.

Savivaldybės atstovų pokalbyje su bendruomenėmis, seniūnaičiais bei įstaigų vadovais aptarti ir eismo saugumo klausimai. Bendruomenių pirmininkams bei seniūnaičiams rūpėjo greičio ribojimo ir pėsčiųjų saugumas Stadiono gatvėje šalia Beržyno parko. Tuo tarpu A. Vaicekauskas atkreipė dėmesį ir į Kęstučio gatvės atkarpą, kur pėstieji kerta kelią iš naujai sutvarkytos Nemuno pakrantės. Siekiant užtikrinti pėsčiųjų saugumą, čia planuojama įrengti perėją. Eismo saugumo problema aktuali ir Tartoko seniūnaitijos gyventojams, mat čia nėra nė vieno šaligatvio, todėl susitikimo su gyventojais metu seniūnaitis pasigedo atskiro šaligatvių tvarkymo prioritetinio sąrašo. Be eismo saugumo užtikrinimo, seniūnaičiai ir bendruomenių pirmininkai taip pat prašė peržiūrėti laiptų turėklų būklę Prienų mieste bei užtikrinti nerūkymo zonas šalia vaikų žaidimų aikštelių.
Susitikimo su gyventojais metu seniūnė pastebėjo, jog dažniausios problemos, su kuriomis susiduria seniūnija: kaimynų konfliktai dėl ne vietoje pasodintų medžių, augintinių ir pan., medžiai, augantys prie daugiabučių, kuriuos, pasak seniūnės, vieni gyventojai prašo nupjauti, kiti saugo, taip pat „benamės“ katės, palaidi šunys, varnos, šiukšlės bei triukšmas sporto aikštelėse, esančiose šalia daugiabučių. Tarybos narys A. Narvydas, kaip gyventojas, atkreipė dėmesį, jog didelė problema Prienuose yra neaiškių atliekų deginimas individualiuose namuose, prasidėjus šildymo sezonui, o šiltuoju metų laiku – Prienus ypač pamėgę kovai. Su šiomis problemomis sutiko ir Savivaldybės atstovai, pridurdami, jog kovų problemą ketinama spręsti, į pagalbą pasitelkiant ornitologijos specialistus. Anot seniūnės, praėjusiais metais daug dėmesio skirta ir visą seniūniją, o ypač Prienų miestą, kamavusiai problemai – nenaudojamų, apleistų, netinkamų naudoti pastatų, gyvenamosios vietos, socialinių būstų patikrinimui.
Atsižvelgdama į gyventojų prašymus, skundus ir pastabas bei bendradarbiaudama su Prienų rajono savivaldybės Statybos ir ekonominės plėtros skyriumi, seniūnija džiaugiasi praėjusiais metais atliktais darbais: šaligatvių remontu šalia Prienų seniūnijos, Tyliojoje gatvėje ir Kauno g. atkarpoje,tako per Prienų miesto senąsias kapines asfaltavimu ir apšvietimo įrengimu, šaligatvio tarp Sporto g. ir Kęstučio g. remontu, laiptų į sodus remontu, turėklo Žaliakalnio gatvėje įrengimu, gatvių apšvietimo plėtra ir kitais darbais. Nuveiktais darbais bei gražėjančiais Prienais džiaugėsi ir savivaldos atstovai. Anot Administracijos direktorės Jūratės Zailskienės, po daug metų vėl augantys gyventojų skaičiai Prienų rajone, o ypač mieste, rodo, jog Prienai – puiki vieta gyventi.
2022-aisiais seniūnija ir toliau planuoja vykdyti kelių remonto ir priežiūros darbus, rūpintis apšvietimo plėtra, aplinkos tvarkymu, Prienų miesto gražinimu. Anot seniūnės, labai reikalingi nauji stendai, šiukšliadėžės (vietoj atvirų betoninių), šunų ekskrementų dėžutės, šiemet numatomas ir Prienų senųjų kapinių tvoros remontas. J. Armonienė taip pat labai tikisi ir laukia dar vieno etato – darbininko pareigybės, mat viešųjų darbų darbininkų seniūnijoje beveik nėra, o jų labai reikia.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *