Ingavangio kaimo bendruomenės nariai – jau 20 metų kartu

Bendruomenių seklyčia

Gegužės 22 dieną Ingavangio kaimo bendruomenė pirmoji Prienų rajone viešai paminėjo 20 metų veiklos sukaktį – šia proga Šilavoto Švč. Jėzaus Širdies bažnyčioje buvo aukojamos šv. Mišios už bendruomenės narius. Vėliau kraštiečiai ir svečiai susirinko į šventę daugeliui vietinių žmonių labai brangioje vietoje, buvusioje Ingavangio mokykloje – dalyje jos patalpų nuo 2002 m. veikia Ingavangio kaimo bendruomenės centras.
Bendruomenės pirmininkės Rasos Juocevičienės sukviesti, Stakliškių kultūros ir laisvalaikio centro kapelos „Korys“ dar kieme pasveikinti žmonės itin gausiai, su šeimomis susibūrė į žaliąjį pastatą, kuriame laukė sveikinimai, padėkos, muzika, vaišėmis nukrauti stalai, o desertui – ir ypatingo skonio saldus sūris, kurį šventėms spaudžia šio krašto šeimininkės.

Tradicinė Ingavangio kaimo bendruomenės centro narių ir svečių fotografija – ant buvusios mokyklos, dabar – bendruomenės centro, laiptų.

Pastarąjį dešimtmetį Ingavangio bendruomenės centrui vadovaujanti pirmininkė Rasa Juocevičienė trumpai priminė mokyklos ir bendruomenės istoriją bei veiklą:
–1933 metais kelių kaimų ūkininkai susitarę nusprendė pastatyti namą pradinei mokyklai, kurioje galėtų mokytis jų vaikai. Ne vien šis faktas rodo, kad šiame krašte nuo seno gyvena šviesūs žmonės. Šis pastatas buvo statomas bendromis pastangomis: vieni davė rąstų, kiti vežė, turėjusieji staliaus įgūdžių – statė. Nesunku paskaičiuoti, kad šiemet pastatui sukanka 89-eri. Ir labai smagu tai, kad šioje vietovėje ir šiame pastate iki šiol veikia Ingavangio bendruomenė, pirmoji iš susikūrusių Prienų rajone. Šiemet jai – 20 metų!
Ingavangio kaimo bendruomenės centrą įkūrė ir įregistravo energijos nestokojusi Onutė Tamošiūnienė, antrasis bendruomenės pirmininkas Jonas Radzevičius kartu su žmona Valentina įdėjo daug pastangų buriant žmones. R.Juocevičienė yra trečioji bendruomenės pirmininkė, nors ji gyvena Prienuose, šis kraštas jai yra artimas. Abi jos senelės –Marija Aleksynaitė ir Konstancija Juodsnukytė –užaugo sodybose prie pagrindinio Ingavangio kaimo kelio.

Bendruomenės pirmininkė R.Juocevičienė įteikė padėkas aktyviems nariams.

Du dešimtmečiai žmonių gyvenime yra veržli jaunystė, skatinanti planuoti savo ateitį, o bendruomenės veikloje – tai netrumpas laikotarpis, per kurį padaryta nemažai darbų. R.Juocevičienė padėkojo visiems bendruomenės nariams, kurie matė prasmę bendruomeninėje veikloje, tikėjo jos potencialu. Šių žmonių pastangų dėka pastatas gyvas iki šiol. Jos teigimu, per daugelį metų bendruomenės nariai įrodė, kad, visiems kartu nuoširdžiai darbuojantis, galima suremontuoti pastatą, sutvarkyti jo aplinką. Įgyvendinti trys projektai, kurių lėšomis buvo perdengtas pastato stogas, aptverta tvora, išgrįstas takas. Prienų rajono savivaldybės skirtomis ir bendruomenės narių lėšomis suremontuotas pastato vidus. Žmonės dovanojo tapetus, dažus, patys tvarkė patalpas, kad turėtų kur susiburti, organizuoti renginius. Iki pandemijos jų būta kasmet ir įvairių – vykdyta programa su Prienų meno mokykla „Edukacinis sūrio kelias“, bendradarbiauta su VDU studentais, gegužę tradiciškai vyksta kraštiečių sueigos, liepą švenčiamos Oninės, lapkričio 1-ąją bendroje maldoje prisimenami bendruomenės mirusieji nariai, dalyvaujama seniūnijos ir rajono šventėse. 2020 m. išleista kraštiečio dr. Kostanto Algirdo Aleksyno knyga – gimtojo kaimo apybraiža „Mes – iš Ingavangio“. Tai pavyzdys kitiems, kaip, net ir gyvenant kituose miestuose, galima neprarasti šaknų, puoselėti šio krašto istoriją ir tradicijas, išsaugoti vaikystės prisiminimus ir dalelę savęs.
R.Juocevičienė pasidžiaugė, kad pastaruoju metu į bendruomenės veiklą įsitraukė ir jaunų šeimų.
Dėkodama už aktyvią veiklą, ji skyrė padėkas bemaž dvidešimčiai pačių aktyviausių bendruomenės narių.
Bendruomenės narius su jaunatvišku veiklos jubiliejumi pasveikino, LR Seimo narių Andriaus Kupčinsko ir Andriaus Palionio padėkas bei šventinius pyragus pirmininkei įteikė parlamentarų padėjėjai Jovydas Juocevičius ir Valė Petkevičienė. Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė prie padėkos pridūrė linkėjimą nenustoti telkti žmones, bendrauti ir bendradarbiauti su kitomis krašto bendruomenėmis. Prie linkėjimų prisidėjo Kultūros ir jaunimo skyriaus vedėjas Rimantas Šiugždinis.
Ingavangiškių atvyko pasveikinti ir Klebiškio bendruomenės atstovės, ir Šilavoto seniūnijos seniūnė Neringa Pikčilingienė, kuri, beje, suskaičiavo ir daugiau darbų bei projektų, įgyvendintų kartu su bendruomene. Vienas iš naujausių –poeto ir publicisto Jono Mačio-Kėkšto, kuris kilęs iš šio krašto, paminklo restauravimas.
Bendruomenei ir jos nariams sugiedota „Ilgiausių metų“. Jubiliejinę gimtadienio šventę primins tradicinė bendra nuotrauka ant pastato laiptų, joje – žmonės, kuriuos vienija meilė ir pagarba Ingavangio kraštui, kurie nori veikti kartu…
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *