Praeivius meniniais akcentais intriguoja „Tvoros“ galerija

Prienų viešosiose erdvėse, ant pastatų atsiranda vis daugiau naujų meninių akcentų. Gegužę maloniai nustebino Prienų meno mokyklos prieigose sukurta „Tvoros“ galerija, kuri ne tik tapo mokyklos vizitine kortele, bet ir suteikė naują prasmę šiai vietai. Aplankyti galeriją nereikia atskiro prisiruošimo. Meno mokyklos dailės skyriaus jaunųjų dailininkų darbai eksponuojami po atviru dangumi, todėl juos galima apžiūrėti ir einant pro šalį ar važiuojant Kauno gatve. Iš tolo žvilgsnį traukiantys išraiškingi tapybos darbai yra įkvėpti žydinčios gamtos ir yra puiki reklama Meno mokyklai, skelbiančiai mokinių priėmimą į kitų mokslo metų muzikinio ir meninio ugdymo programas.
Improvizuota parodų „salė“ neturi nei sienų, nei stogo ir veikia visą parą, tai suteikia mokiniams daugiau galimybių viešai pristatyti savo darbus. Netikėta ekspozicija greitai buvo pastebėta ir sulaukė gerų atsiliepimų, prieniečių nuomone, meno kūriniai ne tik reprezentuoja mokyklą ir jos veiklą, bet ir suteikia šiai miesto vietai išskirtinumo, ugdo meninį praeivių skonį.
Šiemet Prienų meno mokyklos Dailės skyriui sukanka 30 metų. Minint veiklos jubiliejų, dailės mokytojui Vladui Traneliui kilo idėja mokinių darbus parodyti platesniam ratui žmonių – piešiniai buvo perkelti ant lauko reklamos stendų. Sumanymą įrengti „Tvoros“ galeriją palaikė ir mokyklos direktorė Aida Pūraitė – Jankauskė.
Šiuo metu viešai pristatoma dešimt kūrinių, jų autoriai – 4, 6 ir 7 klasių mokiniai – Justė Milušauskaitė, Justė Radzevičiūtė, Darija Kuzmickaitė, Gabija Jankauskaitė, Ignas Urbaitis, Saulė Tamulaitytė, Gabija Gudauskaitė, Goda Kavaliauskaitė, Gustė Andriukevičiūtė. Galerijos kūrėjų teigimu, kol miestui reikės meno, projektas „Tvoros“ galerija bus tęsiamas ir toliau.
Šį pavasarį Dailės skyrius išleidžia jau 26–tą mokinių laidą. Per tris veiklos dešimtmečius jaunieji Prienų dailininkai daugiau nei šimtą kartų tapo rajoninių, respublikinių ir tarptautinių konkursų laureatais, diplomantais ir nominantais. Mokytojo Vlado Tranelio teigimu, buvo ir „auksinių“ metų, kuomet tarptautiniame vizualinio meno konkurse, kurį organizuoja UNESCO L. Francois centras Prancūzijoje, Troyes mieste, po keletą prieniečių laimėdavo laureatų vardus ir medalius. 2020 m. šio konkurso laureate tapo Karolina Maskvytytė, o 2021 m. – Justė Milušauskaitė, jų darbai pastebėti ir įvertinti tarp tūkstančių kitų darbų, kuriuos atsiuntė 60-70 – ties šalių atstovai.
Pavasarį kvietimų dalyvauti įvairiuose meno konkursuose sulaukiama itin daug, bet, pasak mokytojo V.Tranelio, konkursui pasiruošti reikia bent dviejų–trijų mėnesių, o laikas spaudžia įsisavinti mokymo programos dalykus, kurių pamokos pandemijos metu buvo organizuotos ir per nuotolį.
– Mano darbo principas paprastas – stengiuosi perteikti viską, ką pats moku ir žinau,– sako V.Tranelis, džiaugdamasis, kad nemažai jo mokinių, baigusių mokyklą, pasirinko dailės kryptį – tapybos, juvelyrikos, grafinio dizaino studijas. Tarp jų yra ir architektų, tad, anot mokytojo, jeigu jie visi kurtų Prienams, miestas neatpažįstamai pasikeistų.
Nuo 2009 metų mokytojas Vladas Tranelis Meno mokykloje veda ir fotografijos kursą, o 2019 metais išleido pirmąją Suaugusiųjų dailės studijos laidą.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Kultūra. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *