Ne tik gražus, bet ir patogus

Dideliu būriu į seniūnijos ataskaitinį susirinkimą atvykusius Prienų rajono savivaldybės vadovus ir tarybos narius Jieznas pasitiko ir pernai pastatytais naujais atminimo ženklais bei naujai atsivėrusiomis viešosiomis erdvėmis.

Jiezno seniūnijos seniūnas Algis Bartusevičius, pristatydamas 2021-ųjų metų veiklas, padėkojo ūkininkui Pauliui Radvilai ir „Nemuno“ žemės ūkio bendrovės vadovui Algimantui Šidlauskui už paramą kelių priežiūros darbuose žiemą.

Tarp jų – rekonstruota miesto aikšte su unikaliais akcentais: paminklu visų laikų savanoriams ir suoleliu, ant kurio prisėdus galima „pasimatuoti“ didikų Pacų batus. Įdomus akcentas, bet ar visiems? Pasak kai kurių jiezniškių, ši atrakcija skirta daugiau svečiams. O vietos žmonėms, pavyzdžiui, iš daugiabučio Mokyklos gatvėje, kaip sako šio namo administratorė Alvyra Lisauskienė, labiau rūpi batai, kuriuos avint būtų patogiau išbristi į pagrindinę gatvę. Ji pritarė Tarybos nario Arūno Vaidogo išsakytai minčiai, kad valdžios žmonėms reikėtų dažniau, ne tik per susirinkimus susitikti su žmonėmis. Alvyra Lisauskienė svečius būtinai pakviestų praeiti Mokyklos gatve, kuria šiandien sunku žengti ir garbaus amžiaus sulaukusiems žmonėms, ir jaunoms mamoms su vežimėliais. Minėto namo administratorė taip pat sakė nesuprantanti, kodėl bandydami bent minimaliai sunkiai įveikiamą gatvės atkarpą jie „atsimušė į sieną“. Buvo susiradę rangovą, kuris sutiko paremontuoti tą kelio atkarpą, tačiau, kai nupiešta vizualizacija pasiekė savivaldybę, būsimi darbai išbrango 3000 eurų. Ir liko nepadaryti.
Mero Alvydo Vaicekausko teigimu, tokie šiandien yra galiojantys įstatymai, kuriais privaloma vadovautis. Meras sutiko su tuo, kad kai kurie įstatymai kartais tampa kliūtimis vykdant vieną ar kitą projektą. Prireikė net trejų metų, kol su Valstybine kelių ir automobilių direkcija buvo suderintas Jiezne, Vytauto gatvėje, už savivaldybės pinigus vykdomas labai reikalingas perėjos įrengimo projektas.
Be derinimo su šia institucija, matyt, nebus galima išspręsti ir gyventojų keliamos problemos dėl senų elektros stulpų pakeitimo toje pačioje Vytauto gatvėje. Kaip ir įrengti šaligatvio, kuris vestų į naujas Jiezno kapines. Nebent šaligatvis būtų tiesiamas ne prie regiono kelio, o, kaip siūlo gyventojai, laisvoje valstybinėje žemėje.
Pokalbio su seniūnaičiais, bendruomenių pirmininkais ir įstaigų vadovais metu buvo keliamas klausimas dėl įstrigusios Nibrių kelio rekonstrukcijos. Seniūnaičio Jono Anužio tvirtinimu, žmonės jau pavargo būti maitinami pažadais apie rengiamus projektus, organizuojamus viešuosius pirkimus, kurių rezultatų taip ir nesimato. Su tuo, kad šio trečiuoju prioritetinių kelių rekonstrukcijos darbų sąraše įrašyto objekto įgyvendinimas įtartinai atidėliojamas, sutiko ir savivaldybės vadovai. Pagrindo nuogąstavimams suteikia ir vykstantys Butrimonių kelio remonto darbai. Šis kelias prioritetų sąraše buvo tik dešimtoje pozicijoje.
Paraginti teikti projektus viešosioms erdvėms tvarkyti dalyvaujamajam savivaldybės biudžetui, Jiezno seniūnijos bendruomenių atstovai sakė nusivylę paraiškų atrankos tvarka. Vėžionių bendruomenės „Topolis“ pirmininkės Vilmos Kereišienės manymu, vertinant projektus turėtų lemti ne balsavusiųjų internetu skaičius, bet projekto reikalingumas.

Susirinkimą pradėjo Jiezno kultūros ir laisvalaikio centro ansamblio dainininkai.

– Tiesiog nesąžininga tų bendruomenių, kuriose gyvena daugiau vyresnio amžiaus žmonių, kurie nesinaudoja informacinėmis technologijomis, atžvilgiu. Be to, ar galima lyginti, pavyzdžiui, Vėžionis, kuriuose gyvena 200 gyventojų, ir Balbieriškį su 1500 gyventojų. Net jei vėžioniškiai ir pasitelktų miestuose gyvenančius anūkus, kad už jų projektą prabalsuotų – rezultatas vis tiek bus ne jų naudai.
Susirinkimo metu gyventojai taip pat kėlė klausimus dėl nuotekų tinklų plėtros, renovacijos, apleistų pastatų, daugiabučių namų kiemų tvarkymo, autobusų maršrutų ir kitų problemų. Neišsemiama ir kelių tema.
Jiezno seniūnija – ne išimtis. Keliai, jų priežiūra ir šioje seniūnijoje, kaip ir kitose, išlieka viena iš aktualiausių problemų…
…Akivaizdu, kad pastebėdami ir vertindami tai, kas padaryta, Jiezno krašto žmonės taip pat nori, kad kraštas būtų įdomus ne tik svečiams, bet ir patogus gyventi miestelio ir visos seniūnijos gyventojams.
Ramutė Šimukauskaitė

Rubrikoje Tai, kas išaugina.... Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *