Sovietų kariams skirti paminklai Prienuose ir Jiezne nugriauti

Rusijai pradėjus karą Ukrainoje, Lietuvoje kilo sąjūdis dėl sovietinių karių kapinėse stovinčių paminklų ar obeliskų, kaip ideologinių reliktų, nugriovimo. Kai kurių miestų savivaldybės jau priėmė sprendimus monumentus su Antrojo pasaulinio karo militaristine simbolika nugriauti.
Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų Prienų rajono skyrius, vadovaujamas Jovydo Juocevičiaus, smerkdamas Rusijos vykdomus karo nusikaltimus Ukrainoje, priėmė rezoliuciją „Dėl 1941–1945 m. žuvusių tarybinių karių atminimui skirto paminklo“ Prienų karių kapinėse (Kęstučio g.), ragindamas Prienų rajono savivaldybę nedelsiant imtis veiksmų ir šį paminklą pašalinti.
Praėjusiame Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdyje ir TS–LKD Prienų skyriaus narys Vytautas Jonelis kėlė klausimą dėl Prienuose, Basanavičiaus g./Kęstučio g. sankirtoje, ir Jiezne, Vilniaus g., stovinčių paminklų sovietų kariams nukėlimo.
Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė Jūratė Zailskienė Tarybos narius informavo apie tai, kad balandžio mėnesį Kultūros paveldo departamentui buvo pateiktas prašymas dėl minimų paminklų demontavimo. Neoficialiomis žiniomis, paveldosaugininkai tam neprieštarauja, gavus jų raštišką sutikimą ir išbraukus objektus iš vertybių sąrašo, jie bus demontuoti.
Tepraėjo kelios dienos, ir gegužės 3 dieną sovietiniai stabai Prienuose ir Jiezne buvo nukelti nuo postamentų ir išvežti. Darbus atliko viešųjų pirkimų metu atrinkti rangovai. Administracijos direktorė redakcijai negalėjo atsakyti, koks bus tolimesnis paminklų likimas, anot jos, greičiausiai kurį laiką jie bus saugomi sandėlyje.

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *