Po ataskaitos liko intriga: ar dabartinis meras dar kartą bris į tą pačią „upę“?

Balandžio 28 d. vykusiame Prienų rajono savivaldybės tarybos posėdyje meras Alvydas Vaicekauskas Tarybos nariams pristatė savo 2021 metų veiklos ataskaitą.
Anot mero A.Vaicekausko, praėjusieji pandemijos metai Savivaldybei buvo sėkmingi: sklandžiai buvo renkamos biudžeto pajamos, įgyvendinta keletas viešųjų pastatų renovacijos ir išskirtinių lauko erdvių sutvarkymo projektų, įkurtas Turizmo ir verslo informacijos centras, atidarytas baseinas. Mero manymu, pasiteisino investicijos į ugdymo(si) ir verslo sąlygų gerinimą, rajono meno mokyklų ir bibliotekų tinklo pertvarkymas, saulės jėgainių ant viešųjų pastatų įrengimas, tikslingai panaudotos dalyvaujamajam piliečių biudžetui skirtos lėšos.
Mero teigimu, Lietuvos savivaldybių reitingai atskleidė, kad Prienų rajono savivaldybėje situacija pagal keletą rodiklių pagerėjo, ji taip pat įtraukta į „žaliųjų“ savivaldybių dešimtuką, todėl neatsisakoma ambicingo tikslo ateityje tapti kurortine teritorija.
Meras paminėjo ir kylančias problemas bei laukiančius iššūkius. Pasak A.Vaicekausko, viena iš didžiausių problemų, kurią kelia visų kaimiškųjų teritorijų gyventojai – po žiemos ypač suprastėjusi kelių būklė. Meras užsiminė, kad, nepakankant LAKD skiriamų lėšų, prie vietinių kelių remonto savo lėšomis teks prisidėti ir pačiai savivaldybei.
Savivaldybės vadovas pasidalino nerimu dėl šių metų biudžeto pajamų surinkimo, kuriam turės įtakos ir karas Ukrainoje, ir pabrangę energetiniai ištekliai. Anot jo, ne mažiau svarbu teisingai pasirinkti prioritetus naujuoju finansavimo laikotarpiu, įveikti projektams keliamus reikalavimus, kad europinės lėšos būtų panaudotos darbams, atitinkantiems gyventojų lūkesčius. Anot A.Vaicekausko, preliminariais paskaičiavimais, Prienų rajoną būsimu laikotarpiu galėtų pasiekti 22 mln. eurų ES struktūrinių fondų lėšų.

Prienų rajono savivaldybės taryba su meru A.Vaicekausku ir Administracijos vadovais.

Meras pasidžiaugė darbinga Savivaldybės komanda, į kurią galima atsiremti, pagyrė inovatyviai ir skaidriai dirbančias rajono įmones bei jų vadovus, padėkojo Tarybos nariams už diskusijose rastą sutarimą mokesčių surinkimo ir kitais aktualiais klausimais.
Tarybos nariai prieš balsavimą pateikė merui klausimų ir dėl kylančių kainų „pasiutpolkės“, ir dėl svarbiausių darbų, kurie kelia „galvos skausmą“. Jie teiravosi ir dėl „Prienų šilumos tinklų“ bei „Prienų butų ūkio“ vadovų atleidimo, ir dėl galimybių suremontuoti Veiverių PSPC pastatą. Rūpėjo išgirsti atsakymą, kodėl meras apsisprendė kelti savo kandidatūrą kitų metų savivaldos rinkimuose.
A.Vaicekauskas pripažino, kad dėl įtemptos tarptautinės ir ekonominės situacijos šiemet gali būti padaryta mažiau darbų, infliacija paveiks atlyginimus, todėl, mero nuomone, skirstant biudžeto lėšas, nereikėtų pamiršti darbuotojų.
Anot mero, „Prienų šilumos tinklai“ nuolatinio vadovo dar neturi, vyksta su jo parinkimu susijusios procedūros. A.Vaicekauskas apgailestavo, kad, pasibaigus kadencijai, pagal Akcinių bendrovių įstatymą teko atleisti gerai dirbusį, patyrusį bendrovės „Prienų butų ūkis“ vadovą, palikti jį pareigose nebuvo rasta teisinių galimybių. Tiesa, mero teigimu, A.Valatka dar galės šiuos metus dirbti, galbūt per šį laiką pasikeis ir minėto įstatymo nuostatos.
Atsakydamas į pastabą, kad geriausia rajono medike išrinkta Veiverių PSPC direktorė Lina Kazlauskienė dirba prasčiausiomis sąlygomis, meras pasidalino dviem galimybėmis jas pagerinti. Palaukus trejus metus, būtų galima pakeisti europinėmis lėšomis įrengtų Globos ir savarankiško gyvenimo namų veiklos paskirtį ir perkelti į šias patalpas ambulatoriją. Kadangi norisi greitesnio rezultato, meras užsiminė apie modulinių namelių, kokius pandemijos metu naudojo Prienų ligoninė, pirkimą ar nuomą.
Meras sulaukė replikos dėl to, kad įvažiavimas į Prienus nuo Vilniaus pusės nėra reprezentacinis, iki šiol tinkamai nesutvarkytas įvažiavimas nuo pagrindinio kelio į ligoninę. A.Vaicekauskas apgailestavo, kad LAKD pasirinko supaprastintą šios sankryžos įrengimo variantą. Jis užsiminė, kad sankryža galėtų būti pertvarkyta, jeigu prie darbų savo lėšomis prisidėtų privatus investuotojas. Prie A16 kelio suplanuotos „Iki“ prekybos centro statybos, ir, mero žiniomis, pastatas jau projektuojamas.
A.Vaicekauskas tiesiai neatsakė, ar kels savo kandidatūrą artėjančiuose savivaldos rinkimuose. Anot jo, apsisprendimas yra sunkus, apie jį bus paskelbta po LSDP tarybos posėdžio. „Ne aš, o rinkėjai spręs, ar esu tinkamas,“ – mįslingai kalbėjo meras.
Mero 2021 m. veiklos ataskaitai pritarė 17 Tarybos narių, 2 susilaikė, 1 nebalsavo.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Savivalda. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *