Karas Ukrainoje: kaip įveikti nerimą ir baimę?

„Negaliu dirbti, dingsta apetitas, blogai miegu. Liūdna, labai neramu ir pikta“. Taip Rusijai užpuolus Ukrainą jaučiasi daugelis ir Lietuvos gyventojų. Kaip sumažinti stresą bei nerimą, kalbamės su medicinos psichologe, psichoterapeute Greta Glizikiene.

Medicinos psichologė, psichoterapeutė Greta Glizikienė.

– Karo naujienas Ukrainoje sekame dažniau nei įprastai: nuolat stebime naujausius įvykius, tikriname informaciją telefone. Tačiau nepertraukiamas naujienų srautas ganėtinai pavojingas…
– Taip, nėra gerai visą dieną „prilipti“ prie televizoriaus ar telefono ekranų. Tai kenkia emocinei bei fizinei sveikatai: sunkiau susikaupti kasdieniams darbams, gali išprovokuoti įvairių susirgimų.
Kiekvienas žmogus turėtų suprasti, koks informacijos kiekis jam priimtinas, saugus, nekeliantis pavojaus neurologinei būsenai. Peržengus „ribą“, kai kraupūs vaizdai, informacijos srautas per didelis, – blogėja savijauta, dėmesio koncentracija, didėja negatyvios emocijos, atsiranda baimė, nerimas, neviltis.
Kaip bebūtų sunku, stenkitės gyventi įprastinį gyvenimą, pernelyg nenukrypstant nuo kasdieninių rūpesčių.
– Bet pasąmonėje vis tiek kirba nerimastingos mintys dėl nežinomybės, ateities…
– Pagalvokite, ką Jūs veikiate tada, kai aplanko blogos mintys. Kaip sėdite, kuo apsirengę, kokios spalvos Jūsų rūbai. Tai padės atsitraukti nuo įkyrių minčių. Užsiimkite mėgstama veikla, tvarkykite namus, aplinką. Šiandien kaip niekada svarbu padėti kitiems. Kasdieninė rutina, naujienų srauto ribojimas šiek tiek sumažina įtampą.
Natūralu jausti baimę stebint kraupius vaizdus, nuo karo siaubo bėgančius žmones. Šioje situacijoje kiekvienam svarbu išreikšti save: pagal galimybes prisidėti prie pagalbos, labdaros akcijų kariams Ukrainoje ar į Lietuvą atvykstantiems pabėgėliams. Išreikškite palaikymą Ukrainai ne tik finansiškai, skambindami 1845, 1842, bet ir savanoriaujant organizacijose „Stiprūs kartu“, „Maisto bankas“, „Raudonasis Kryžius“, „Caritas“. Jausitės reikalingu ne tik darbe, bet ir visuomenėje.
Prisidėkite suteikdami apgyvendinimą arba pavėžėjant nuo karo siaubo bėgančius ukrainiečius. Padedami konkrečiais darbais mažiau galvosite apie save, ateities „tikimybes“. Beje, Lietuvos senjorams taip pat reikalinga pagalba, geras žodis.
– Ir vis dėlto… Kas padėtų žmonėms jaustis saugesniems?
– Mes gyvename valstybėje, kurioje karas nevyksta. Krizinėse situacijose derėtų nepanikuoti, o reaguoti apgalvotai ir strategiškai. Pasirūpinkite maisto atsargomis, vandeniu; galiojančiais dokumentais, pilnu benzino baku, pasiruoškite grynųjų pinigų, išvykimo krepšį su svarbiausiais daiktais, – jeigu šie dalykai padės jums jaustis saugiau, tai kodėl gi ne?
Bendraukite su ramesnio būdo žmonėmis, kalbantis ne tik apie įvykius Ukrainoje.
Neužsisklęskite, nekaupkite įtampos savyje. Popieriaus lape parašykite laišką, išreikšdami emocijas, kurios jums neleidžia jaustis gerai. Kai parašysite, būtinai perskaitykite, kad pažintumėte save, o tada suplėšykite ar sudeginkite.
– Kokie vaistiniai preparatai padėtų sumažinti nerimą šiuo įtemptu laikotarpiu?
– Naudinga juoda arbata, joje yra katechetų ir polifenolių, kurie mažina streso hormono kortizolio kiekį kraujyje. Pagerkite raminančios mėtų arbatos, valerijono lašų (tablečių), valeradix antistresinių tablečių (sudėtyje valerijono šaknys, apynių spurgai, melisų lapai, sukatžolių žolė) ar Neurosan 3 su Mg. Visa tai vartokite dieną, kad nurimtų nervų sistema. Vakare užmigti padės Ambio firmos tabletės.
Jei po dviejų savaičių savijauta nepagerėtų, kreipkitės į gydytoją specialistą.
Naudingi patarimai – jais verta pasinaudoti !
. Daugiau laiko praleiskite aktyviai: vaikščiodami, sportuodami, dirbdami sode.
. Rytais padarykite 3–5 pritūpimus. Tai pagerins savijautą.
. Suvalgykite kelis gabalėlius juodo šokolado ar bananą. Tai suteiks energijos.
. Kiekvieną rytą atsikėlus išgerkite šilto vandens ar arbatos. Šiluma nuramins skrandyje esančius neuronus.
. Išliekite savo emocijas pokalbiuose su artimaisiais, draugais, – tai padės išlaisvinti susikaupusį nerimą, liūdesį, baimę, pyktį.
. Juokitės. Trys minutės juoko pašalina įtampą net 24 val. Žiūrėkite komedijas.
. Melskitės, malda nuramina sielą. Dalyvaukite sinodo kelyje, į kurį kviečia Popiežius Pranciškus. Padėkime vieni kitiems.
Veronika Pečkienė

Rubrikoje Sveikata ir socialinė apsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *