Birštono „Bočiai“ paminėjo Moters dieną

Aktyvi ir gausi Birštono „Bočių“ draugija niekuomet nepraleidžia progos prisidėti prie krašto gražinimo, Lietuvai nusipelniusių žmonių ir svarbių datų minėjimo. Aktyvi bendruomenė nepamiršta ir tokių simbolinių datų, kaip Tarptautinė Moters diena. Tad ir šių metų kovo 8 dieną „Bočių“ draugijos nariai buvo susibūrę į moters pagerbimo šventę.
Tradiciškai įteikdami po tulpės žiedelį, moteris sveikino draugijos vyrai, Birštono savivaldybės vicemeras Vytas Kederys bei Administracijos direktorės pavaduotojas Vincas Valentinas Revuckas, o Seimo nario Andriaus Palionio vardu sveikinimus perdavė patarėja Valė Petkevičienė. Šventinėje popietėje taip pat skambėjo Maironio posmai.
Kaip sakė „Bočių“ draugijos pirmininkė Julija Barutienė, nelinksma, oi nelinksma šiais metais Kovo 8-oji, mat šią dieną jau skaičiuojama 13-oji karo diena Europoje. „Sunkus laikmetis. Skausmingas laikmetis. Mus slegia ukrainiečių netektys ir skausmas. <…> Sunku protu suvokti, kas vyksta visai šalia mūsų. Smerkiame V. Putiną ir jo „kliką“, nuoširdžiai užjaučiame Ukrainos žmones, pagal galimybes aukojame nukentėjusiems kare, meldžiame Dievą teisingumo“, – apie tragediją kalbėjo J. Barutienė, kviesdama susirinkusiuosius žmonių skausmą ir netektis pagerbti tylos minute.
Jau daugelį metų visuomenė diskutuoja apie tai, kad Lietuvoje Moters diena siejama su Sovietų Sąjunga. Pasauliui smerkiant agresoriaus veiksmus, šiais metais ši tema tapo dar aktualesnė, o, artėjant Moters dienai, socialiniuose tinkluose ėmė plisti raginimas atsisakyti Kovo 8-osios minėjimo Lietuvoje. Tačiau Moters dienos ištakos mena tuos laikus, kai Sovietų Sąjungos dar nebuvo.
Birštono „Bočių“ draugijos pirmininkė susirinkusiesiems priminė, jog Moters diena pradėta švęsti po to, kai 1910 m. kovo 8 d. Kopenhagoje vykusioje tarptautinėje moterų konferencijoje aktyvi moterų teisių gynėja Klara Cetkin pasiūlė kasmet vieną dieną skirti dėmesio moters kovai už laisvę ir lygias teises. Pasaulyje ši diena minima jau 112 metų, o Lietuvoje į atmintinų dienų sąrašą ši šventė įtraukta 2002-aisiais.
Rimantė Jančauskaitė

Rubrikoje Bendruomenės. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *