Padėti karo pabėgėliams reikia sutelktų pastangų

Birštoniečiai neabejingi tam, kas vyksta Ukrainoje, ir yra pasiruošę priimti karo pabėgėlius savo namuose. Negalutiniais duomenimis, prie iniciatyvos „Stiprūs kartu“ prisijungė apie 30 asmenų.


Pabėgėlių apgyvendinimo klausimus koordinuojantis Birštono savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojas Valentinas Vincas Revuckas sako, kad paramą apgyvendinant bei įdarbinant ukrainiečius pažadėjo ir Birštono savivaldybėje veikiančių verslo, paslaugų įmonių atstovai, tai – UAB „Seklytėlė“, AB Birštono sanatorija „Versmė“, „Royal Spa Residence“, vila „Liepa“, viena baldų gamybos įmonė. Laisvų darbo vietų gali pasiūlyti Birštono sanatorija „Eglė“ ir „Mineral SPA Vytautas“.
Ketvirtadienio duomenimis, į Birštono savivaldybę iš Ukrainos jau atvykę 16 Ukrainos karo pabėgėlių, dauguma jų moterys, vienas nepilnametis asmuo. Maždaug pusė jų pareiškė ketinimus kurtis Birštone.
V.V.Revucko turimomis žiniomis, penki atvykėliai jau užsitikrino vieno verslo atstovo paramą, jiems bus suteiktas ir gyvenamasis plotas, ir darbas. Darbdavys ir įmonės darbuotojai rūpinasi ukrainiečių įsikūrimu, surinko gyvenimo pradžiai reikalingų daiktų.
Nuspėti, kaip ilgai truks karas Ukrainoje, neįmanoma. Gali būti, kad prieglobsčio prisireiks ir didesniam skaičiui pabėgėlių, todėl Administracijos direktoriaus pavaduotojas rekomenduoja gyventojams, ketinantiems savo namuose apgyvendinti karo pabėgėlius iš Ukrainos, registruotis ne tik internetiniame puslapyje  www.stipruskartu.lt, bet ir apie tai pranešti Savivaldybės administracijai el. p. egle.macione@birstonas.lt arba tel. 8 685 86 192.
Užsiregistravus Savivaldybėje, taps paprasčiau palaikyti ryšius su karo pabėgėliais, išsiaiškinti jų problemas, organizuoti ir koordinuoti jiems reikalingų socialinių, sveikatos bei švietimo paslaugų teikimą.
– Šiuo metu atvykusiems į Lietuvą per laikinus registracijos centrus suteikiamas maisto ir higienos reikmenų paketas, asmenys nukreipiami į laikino apgyvendinimo vietas. O kas toliau? Savivaldybės gali tarpininkauti gaunant Maisto banko paramą, priimant vaikus į lopšelius-darželius ir mokyklas, įsidarbinant, patenkinant specialiuosius poreikius, užtikrinant sveikatos priežiūrą. Savivaldybės atstovai nuolat dalyvauja SADM, SAM, VRM organizuojamuose pasitarimuose ir gali greičiausiai suteikti karo pabėgėliams reikalingą informaciją apie jų statusą reglamentuojančius teisės aktus, jų pasikeitimus. Greitu laiku ketinama patvirtinti socialinės paramos mechanizmą. Gavus laikiną leidimą gyventi Lietuvoje dėl humanitarinių priežasčių ukrainiečiams ir jų šeimos nariams Lietuvoje priklausys socialinė parama, kuri ypač pravers, kol atvykusiems pavyks susirasti darbą ir užsidirbti pragyvenimui Lietuvoje. Jie galės kreiptis dėl socialinės pašalpos, vienkartinės paramos įsikūrimui, išmokų vaikams, globos (rūpybos) išmokų, šalpos pensijų, tikslinių kompensacijų žmonėms su negalia,“ – pasakojo V.V.Revuckas.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje „Birštono versmės“. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *