Sukčiai, naudojantys vis tas pačias taktikas ir toliau pelnosi iš asmenų

AKTUALU: Visais laikais, net ir sunkiausiomis akimirkomis, net ir šiuo metu vykstant kariniams veiksmams Ukrainoje atsiranda norinčių neteisėtai pasipelnyti. Alytaus apskrities policijos pareigūnai įspėja ir turi duomenų, kad kai kurie už atlygį siūlantys pavežėjimo paslaugas iki Lietuvos asmenys yra sukčiai, viliojantys pinigus. Išlikite budrūs, esant neatidėliotinai situacijai tarkitės dėl tiesioginio apmokėjimo ir iš anksto neperveskite nepažįstamiems asmenims pinigų.

Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (toliau ‒ Alytaus apskr. VPK) prižiūrimoje teritorijoje vasario 7–21 dienomis buvo fiksuota 14 pranešimų dėl sukčiavimo. Smagu, kad didėja visuomenės sąmoningumas, kai sulaukę įtartino skambučio žmonės informuoja teisėsaugą, bet patys nenukenčia. Vien per 2021 m. Alytaus apskrityje buvo ištirta daugiau nei 67 procentai visų užregistruotų sukčiavimo atvejų.

Sukčiavimo schemos išlieka tokios pačios ir dažniausiai paskambinę rusakalbiai asmenys, apsimetantys vieno ar kito banko darbuotojais, informuoja pašnekovą, kad bandoma įsibrauti į jo/jos sąskaitą arba neteisėtai pervesti pinigus į užsienio sąskaitą. Tokiomis akimirkomis, siekiant sustabdyti neteisėtus veiksmus piliečiai gali prarasti budrumą ir netekti savo santaupų. Vasario mėnesį šiuo būdu iš asmenų buvo išviliota apie 5 000 eurų.

Būkite budrūs ir atminkite, kad banko darbuotojai niekada neskambina klientams ir neprašo atskleisti prisijungimo duomenų. Primename, kad bankas taip pat niekada nesiunčia SMS žinučių ar el. laiškų su nuorodomis į banko svetainę ir neprašo atskleisti slaptažodžių, PIN kodų ar kitų konfidencialių duomenų. Tačiau skaudžiausiai finansiškai šį mėnesį nukentėjo viena Prienų gyventoja, kuri pažinčių svetainėje susipažinusi su vyriškiu, prisistačiusiu karo mediku prarado didelę dalį savo santaupų. Apgaulės būdu tariamas gydytojas iš moters išviliojo daugiau nei 14 500 eurų. Alytaus apskr. VPK pareigūnai skatina piliečius itin įtariai vertinti visus pagalbos prašymus, nes sukčius identifikuoti kartais būna labai sudėtinga. Tačiau galima pasidžiaugti, kad per 2021 m. Alytaus apskr. VPK pareigūnai ištyrė 87 procentus fiksuotų sukčiavimo atvejų.

Saugokite save bei sukauptas santaupas.

Eglė Kačinskienė

Alytaus apskr. VPK komunikacijos poskyrio vyriausioji specialistė

 

Rubrikoje Teisėsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *