Prienų rajono savivaldybėje efektyviai įgyvendinama dujų balionų šalinimo programa

Įvertinus pavojų, kurį kelia nesaugiai daugiabučiuose namuose naudojami dujų balionai, ir siekiant užtikrinti gyventojų saugumą, Energetikos ministerija dar 2019 m. parengė veiksmų planą, pagal kurį iš trijų (dviejų, jei mansardoje įrengtos gyvenamosios patalpos) ir daugiau aukštų daugiabučių namų iki 2022 m. pabaigos turės būti pašalinti dujų balionai. 
Prienų rajono savivaldybėje keletą metų buvo intensyviai dirbama, kad eksploatuojamų dujų balionų būtų atsisakyta kuo greičiau ir galimybė gauti valstybės paramą nesukeltų papildomų administracinių rūpesčių gyventojams. Kelerių metų įdirbis davė gerą rezultatą: pagal Valstybės reguliavimo tarybos pateiktą informaciją Prienų rajono savivaldybė yra devintoje vietoje Lietuvoje pagal suskystintų naftos dujų balionų keitimo kitais energijos šaltiniais įgyvendintus projektus – įgyvendinta 75 proc. projektų, t. y. didžiojoje dalyje daugiabučių gyvenamųjų namų, kurių gyventojai maistui gaminti naudojo suskystintų dujų balionus, šių pavojingų balionų neliko.
Per 2020 m. dujų balionai pakeisti į elektrines virykles 12 daugiabučių gyvenamųjų namų. Per 2021 metus, bendradarbiaujant su daugiabučių gyvenamųjų namų administratoriumi UAB „Prienų butų ūkis“, Lietuvos Respublikos aplinkos projektų valdymo agentūrai buvo pateikta 11 paraiškų, o dujų balionai buvo pakeisti dar 9 namuose. Prienų rajone yra likę 7 namai (3-ų ir daugiau aukštų), kuriuose gyventojai naudojasi suskystintomis dujomis. Deja, yra ir tokių, kurie nenori nieko keisti ir nepriima jiems siūlomos alternatyvos.
Didžiausia problema su daugiabučių gyventojais, neturinčiais namo administratoriaus, kuris pasirūpina projekto įgyvendinimu nuo pradžios iki pabaigos. Tokie gyventojai neranda bendro sutarimo, nesiryžta pradėti procedūrų, bijo susidurti su sunkumais. Neadministruojamų jokios įmonės daugiabučių namų gyventojai gali kreiptis į Prienų rajono savivaldybės administracijos Statybos ir ekonominės plėtros skyriaus specialistus, kurie paaiškins ir padės užpildyti paraišką Aplinkos projektų valdymo agentūrai.
2022 m. – paskutiniai Energetikos ministerijos parengto veiksmų plano įgyvendinimo metai, paraiškų suskystintų naftos dujų balionams daugiabučiuose namuose atsisakyti, keičiant juos elektros energiją arba gamtines dujas naudojančiais prietaisais, teikimas jau prasidėjęs ir tęsis iki 2022 m. birželio 1 d.
Prienų r. sav. informacija

Rubrikoje Mūsų kraštas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *