Prieniečiai palaiko Ukrainą ir jos žmones

Vasario 28 –osios pavakarę, baigiantis pirmai daiktų rinkimo karo pabėgėliams akcijos dienai, Prienų miesto gyventojai, susirinkę į Laisvės aikštę, išreiškė palaikymą nuo Rusijos sukelto karo kenčiantiems ukrainiečiams.

Politikai, įstaigų, smulkiųjų verslų atstovai, senjorai, jaunimas savo atėjimu parodė, kad jiems ne vis vien, kas vyksta kaimynystėje. Tiems, kurie po darbo skubėjo namo, turėtų būti įkvepiantis pilietiškų jaunų šeimų pavyzdys – į renginį jie atsivedė ir vaikučius, jų rankose buvo paskubomis pasigamintos Ukrainos vėliavėles, geltoni ir mėlyni balionai, plakatai su užrašais ir kita ukrainietiška atributika. Dalyvavimas solidarumo akcijoje kartu su suaugusiaisiais, pasidalinimas savo mylimais žaislais su nuo namų atplėštais ukrainiečių vaikais, stovėjimas prie degančių aukurų, skambant Lietuvos ir Ukrainos himnams, jaunų atlikėjų, Prienų KLC, Veiverių KLC dainininkų atliekamoms dainoms, tikėtina išliks jų prisiminimuose, kaip pati tikriausia patriotiškumo pamoka.

Prienų rajono savivaldybės mero pavaduotoja Loreta Jakinevičienė padėkojo visiems rajono gyventojams, savanoriams, padedantiems didvyriškiems ukrainiečiams, kurie jau penktą dieną kovoja ne tik už savo tautos, bet ir visos Europos laisvę. „Ukrainiečiai drąsiai pareiškė agresoriams, kad jie visada gynė, gina ir gins savo žemę. Tai jų pareiga ir atsakomybė,“ – sakė mero pavaduotoja.

Prienų rajono savivaldybės administracijos direktorė, Savivaldybės ekstremalių operacijų centro vadovė Jūratė Zailskienė patikino, kad kol Ukrainai reikės moralinės ir materialinės Lietuvos pagalbos, ji bus teikiama. Ji trumpai apžvelgė, kas jau padaryta, ruošiantis priimti pabėgėlius srautus ir mūsų savivaldybėje, ką galima padaryti, kad, ištikus ekstremaliai situacijai, būtų apsaugoti ir gyventojai.

Paramos akcijai vadovavusi Administracijos direktorė Jūratė Zailskienė prisipažino nesitikėjusi tokio didelio Prienų krašto gyventojų aktyvumo: visą pirmadienį jie aukojo šiltus drabužius, antklodes, pagalves, patalynę, čiužinius, jogos kilimėlius, kitus daiktus, kurių gali prireikti nuo karo bėgančioms šeimoms. Kas atnešė vieną megztinį, kas kelis maišus daiktų – svarbus kiekvienas atjautos ir pagalbos gestas; žmonės supranta, kad Ukrainos vietoje galėjo būti mažytė Lietuva…

Maišai su surūšiuotais daiktais ir drabužiais vos tilpo į tris autobusiukus, kurie labdarą nuvežė saugojimui į Jiezno paramos šeimai centrą. Paramos gali prisireikti bet kuriuo metu, nes Prienus jau pasiekė pirmosios ukrainiečių šeimos (jose yra ir vaikų), kurios apgyvendintos prieniečių namuose. Žmonės geranoriškai pasisiūlė užleisti savo butus, sodybas, skirti privačių namų dalis atvykstantiesiems.

J.Zailskienės teigimu, per 60 gyventojų pasisiūlė priimti ukrainiečius savo būstuose, todėl pirmieji karo pabėgėliai gyvens patogiomis sąlygomis. Dar 90 asmenų galės būti apgyvendinti Savivaldybės skirtose patalpose: po 25 asmenis – Jiezno paramos šeimai centro ir „Žiburio“ gimnazijos patalpose, taip pat buvusioje Jiezno PSPC ligoninėje, priimti karo pabėgėlius ketina ir kaimo turizmo verslo atstovai. Maždaug 20 verslo įmonių Prienuose pasiūlė įdarbinti ukrainiečius. Kai kurie verslininkai ir patys organizavo paramos rinkimą, pasirūpino jos išvežimu.

Tokia stipri, istoriniais ryšiais pagrįsta Lietuvos ir Ukrainos žmonių bendrystė!

Dalės Lazauskienės nuotraukos

 

 

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *