Kartu su Ukraina!

Daugelyje pasaulio šalių jau kelias dienas vyksta protestai prieš karą Ukrainoje, vis daugiau valstybių siunčia ukrainiečiams ginkluotę ir amuniciją, organizuoja palaikymo akcijas ir humanitarinę paramą. Lietuviai taip pat aktyviai remia brolius ukrainiečius.
Nacionalinio savanorių pagalbos koordinavimo centro „Stiprūs kartu“, turimais šio pirmadienio duomenimis, 4736 Lietuvos gyventojai į Lietuvą atvykstantiems karo pabėgėliams pasiūlė laikinus būstus, 3500 pasisiūlė juos pavėžėti nuo pasienio iki apsigyvenimo vietų. Pasak Centro atstovų, gauta 240 pagalbos prašymų iš ukrainiečių, 30-čiai šeimų jau suteikta pastogė. Dauguma pabėgėlių vis dar yra pakeliui užstrigę eismo kamščiuose. Todėl nuo pirmadienio Centro „Stiprūs kartu“ savanoriai ir Raudonojo Kryžiaus atstovai pradėjo dirbti Lenkijos ir Lietuvos pasienyje, koordinuodami karo pabėgėlių nukreipimą į mūsų šalį.
Paramos grupė Ukrainai „Blue /Yellow“ prieš kelias dienas paskelbė, kad organizacijai Lietuvoje buvo paaukoti 3 mln. eurų. Geros valios žmonės Lietuvoje aukoja ir daiktus, kurių gali prireikti namų netekusiems, metro stotyse, pastatų rūsiuose ir bunkeriuose besislepiantiems, šaltį ir nepriteklius kenčiantiems civiliams.
Vasario 27 d., sekmadienį, Raudonojo Kryžiaus draugijai Lietuvoje paskelbus apie skubų paramos rinkimą ukrainiečiams, tūkstančiai didžiųjų miestų gyventojų atsiliepė į kvietimą ir vos per kelias valandas suneštais daiktais užpildė 50 vilkikų, kurie iškart išvažiavo į Lenkiją, kur parama bus tiesiogiai perduodama į Ukrainą.
Gyventojai nešė maišus ir paketus su šiltais vyriškais, moteriškais ir vaikiškais drabužiais, batus, antklodes, pledus ir patalynę, tarp dėvėtų daiktų netrūko ir naujų. Per sekmadienį daiktų surinkus daugiau, nei planuota per tris dienas ir yra galimybių išvežti, Raudonasis Kryžius laikinai sustabdė paramos telkimą, netilpę daiktai bus saugomi sandėliuose, iki jų prireiks.
Prienų rajono savivaldybė pirmadienį ir antradienį planuotos daiktų rinkimo akcijos neatšaukė. Kaip sakė Administracijos direktorė Jūratė Zailskienė, net jei daiktų ir nepavyktų išgabenti į Ukrainą, jie pravers Jiezno paramos šeimai centre, kur apgyvendinti migrantai, padedant įsikurti karo pabėgėliams.
Birštono savivaldybė taip pat nelieka nuošalyje, aptartas planas, kokiomis priemonėmis galėtų padėti Ukrainos žmonėms, bus renkami gyventojų paaukoti daiktai. Kai kurie birštoniečiai, tarp jų – ir vietos politikai, užpildė anketas, siūlydami savo namuose priimti ukrainiečių pabėgėlius.


Daugiau solidarumo veiksmų

Vasario 25 dieną prie Rusijos ambasados Stokholme įvyko protesto prieš Putino režimo agresiją Ukrainoje mitingas.
Kartu su Švedijos lietuviais šiame mitinge dalyvavo ir Lietuvos ambasadorius Švedijoje G. Čekuolis, ambasadoriaus patarėjas D. Butkus.
Pakalbintas D.Butkus sakė, kad dabar, šiuo tamsiu Europos istorijos laikotarpiu, kai nusikalstamas Putino režimas, okupuodamas Europos demokratinę Ukrainą, bando atgaivinti iš istorinio kapo Sovietų Sąjungą, yra tiesos akimirka mums visiems – ar būsime pasyvūs spragėsių valgytojai, ar mes imsimės aktyvios pozicijos, dėdami visas mums prieinamas pastangas ir priemones Putino nusikalstamam režimui pasmerkti, kad ateityje jis būtų patrauktas atsakomybėn už nusikaltimus prieš savo tautą ir kaimynines šalis. Reikia kuo daugiau solidarumo su Ukraina veiksmų!
Gintautas Bartulis, Prienų r. savivaldybės tarybos narys (iš Stokholmo)


… už savo ir mūsų laisvę!

Ukrainiečiai kovoja už savo ir kartu visų Baltijos respublikų nepriklausomybę, todėl mūsų šventa pareiga jiems padėti visais įmanomais būdais.
Lietuvos vadovybė daug daro šalies viduje ir dar didesnių darbų atlieka Vakarų valstybėse organizuodama pagalbą ir palaikymą Ukrainai bei telkdama griežtas sankcijas Rusijai.
Noriu pakviesti visus, turinčius draugų ir pažįstamų Rusijoje, rašyti ar kitais būdais juos šviesti, nuolat informuojant apie tikrąją padėtį Ukrainoje ir beprotiškus Putino ir jo galvažudžių klikos veiksmus. Rašant draugams į Rusiją, svarbu priminti, kad mes mylim rusų tautą, bet nekenčiam bandito Putino.
Tikiu, kad lietuviai puikiai supranta, kokioje tragiškoje situacijoje atsidūrė Ukrainos tauta. Padėkime jai pagal savo išgales, nes ukrainiečiai saugo ir mus. Visi mano pažįstami, draugai, verslo partneriai tikrai pasiturintys, turintys nekilnojamojo turto įvairiose Vakarų Europos šalyse ir galėję išvykti, su šeimomis liko Ukrainoje kovoti už savo šalies nepriklausomybę. Aukščiausio lygio patriotizmas. Jis jaučiamas ir tarp mūsų. Tuo įsitikinau ir nuvykęs į Alytų, kur buvo įrengtas labdaros rinkimo punktas. Kartu su dukrų šeimomis ir keliais draugais prikrovėme pilną mikroautobusą medikamentų, maisto produktų ir kitų daiktų, skirtų Lietuvoje dirbusiems, o dabar grįžtantiems ginti Tėvynės ukrainiečiams. Tik užsiminus apie paramą, svariai prie jos prisidėjo ir Stravinskų, Martinaičių šeimos, V. Bukevičienė.
Teikdami paramą Ukrainai, kartu turime imtis sparčių priemonių apsaugai nuo cheminio ir branduolinio ginklo.
Slava Ukraine!
Vytautas Silevičius, verslininkas
Birštonas


Kiekvieno pilietinė pareiga

Mano nuomone, karas Ukrainoje tai nėra karas vien dėl Ukrainos, tai karas dėl saugios Europos ateities, todėl negalime likti abejingi, privalome remti Ukrainą visais įmanomais būdais.
Kaip piliečiai galime prisidėti teikdami humanitarinę pagalbą. Tad kviečiu visus, kurie turi sąlygas suteikti stogą virš galvos Ukrainos karo pabėgėliams, registruotis platformoje stipruskartu.lt ir priglausti brolius ir seses iš Ukrainos.
Mūsų šeima jau laukia atvykstančio Mikolos, taip pat prisidėjome finansiškai prie Blue Yellow organizacijos, paaukojome daiktų Raudonajam Kryžiui. Raginu visus nelikti abejingiems ir prisidėti prie kovos su priešu, keliančiu grėsmę visos Europos saugumui.
Jovydas Juocevičius, Jaunųjų konservatorių lygos Prienų skyriaus pirmininkas

Rubrikoje Aktualijos. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *