Policijos pareigūnai – naujų iššūkių akivaizdoje

Vasario 17 d. kiek siauresniame rate, nei įprastai, dalyvaujant Prienų rajono savivaldybės vadovams, seniūnams ir spaudos atstovams, buvo pristatyta Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato (AVPK) Prienų rajono policijos komisariato 2021 m. veiklos ataskaita.

Ataskaitą pristatė Prienų r. policijos komisariato viršininkas A.Rupeikis.

Pasitikėjimas policija gana aukštas
Prienų r. PK viršininkas Andrius Rupeikis susirinkusiuosius supažindino su nusikalstamumo statistika 2021 metais, pasidžiaugė, jog Alytaus apskrities policijos pareigūnai išsaugojo didžiosios visuomenės dalies pasitikėjimą, ja pasitiki 75 proc. gyventojų. Bet, kaip matyti iš pateiktos statistikos, Alytaus ir Panevėžio regionų gyventojų pasitikėjimo policija rodiklis yra mažiausias Lietuvoje ir nesiekia šalies vidurkio (80 proc.).
– Prieš metus 82 proc. apskrities gyventojų išreiškė pasitikėjimą policija, dabar jis šiek tiek kritęs, ir tai mus įpareigoja stengtis dar labiau, kad galėtume užtikrinti visuomenės saugumą, – kalbėjo Prienų r. PK viršininkas.

Prienų rajono savivaldybė pakankamai saugi
Andriaus Rupeikio teigimu, pagal nusikalstamų veikų tankumą Prienų rajono savivaldybė, palyginti su šalies vidurkiu, yra gana saugi – pernai joje registruota 1198,7 nusikalstamų veikų 100 tūkst. gyventojų, per pastaruosius metus jų skaičius sumažėjo.
2021 metais Prienų rajono savivaldybėje buvo užregistruota 6 940 įvykių. Anot A.Rupeikio, pranešimų apie įvykius skaičius išaugo gana ženkliai, pagrindinė priežastis ta, kad pareigūnams COVID-19 pandemijos metu buvo priskirta tikrinti asmenis, ar jie laikosi saviizoliacijos reikalavimų. Su tuo susiję net 1645 registruoti pranešimai.
Daug pranešimų gauta ir dėl viešosios tvarkos pažeidimų rajone – 759, turtinių veikų, vagysčių –700, smurto artimoje aplinkoje –675, kelių eismo taisyklių pažeidimų –581, nusikaltimų prieš asmenį – 413 ir kt. Su pavojumi žmogaus gyvybei susiję 84, narkotinėmis medžiagomis – 46, ginklais ir šaudmenimis –23, eismo įvykiais –110 pranešimų.
Komentuodamas nusikalstamų veikų dinamiką, Prienų r. PK viršininkas A.Rupeikis pastebėjo, jog 2018 –2021 metais registruotų nusikalstamų veikų skaičius sumažėjo nuo 455 iki 302, jų ištyrimo rodikliai šiuo laikotarpiu gerėjo. Pernai nusikalstamų veikų ištirta 70,9 proc., tai kiek mažiau nei 2020 m. (78,7 proc.).
– Susidūrėme su daugeliu iššūkių, vienas iš jų – COVID-19 pandemija. Dėl viruso plitimo visuomenėje ne visuomet galėjome dirbti kontaktiniu būdu, tiesiogiai bendrauti su gyventojais, galbūt dėl šios priežasties pernai suprastėjo nusikalstamų veikų ištyrimo rodiklis, iki 72 dienų pailgėjo jų ištyrimo trukmė, – apgailestavo Prienų r. PK viršininkas.
Daugiausia –105 – nusikalstamas veikas padarė neblaivūs asmenys. Tiesa, atvejų, kuomet pažeidėjai nusikalto būdami apsvaigę nuo alkoholio, per praeitus metus pastebimai sumažėjo. Mažiau registruota nepilnamečių, veikusių grupėje asmenų, pakartotinai linkusių nusižengti asmenų padarytų nusikalstamų veikų.

Visuomenės piktžaizdės: smurtas, alkoholis ir vagystės
Pagal pobūdį daugelį metų Prienų rajone dominuoja tos pačios nusikalstamos veikos – smurtas artimoje aplinkoje (pernai registruotos 84 veikos), neblaivių vairuotojų sukelti įvykiai (67) ir vagystės (59). Praėjusiais metais pranešimų apie smurtą artimoje aplinkoje padaugėjo – policija gavo 684 iškvietimus, tačiau pradėtų ikiteisminių tyrimų sumažėjo perpus (nuo 133 iki 69), mažiau jų perduota prokuratūrai procesiniams veiksmams priimti. 39 atvejais kreiptasi į prokuratūrą dėl Baudžiamojo kodekso straipsnių, numatančių smurtautojo suėmimą, įpareigojančių jį gyventi skyrium nuo nukentėjusiojo (ar) nesiartinti prie jo, taikymo.

Policijos ataskaitiniame susirinkime dalyvavo Prienų r. savivaldybės vadovai, seniūnai, Alytaus AVPK viršininkas A.Jurgelevičius.

– Gautus pranešimus registruoja Bendrasis pagalbos centras, į skambučius atsiliepiantys operatoriai neturi galimybių įvertinti, ar visais atvejais, kilus konfliktams artimoje aplinkoje, yra realiai smurtaujama, pasitaiko ir melagingų pranešimų, – teigė Prienų r. PK viršininkas A.Rupeikis.
2021 m. tarp nusikalstamų veikų daugiau nei 19 proc. sudarė vagystės, ištirta kas trečia iš jų. Vagysčių, kai pasisavinto ar pagrobto turto vertė viršija 150 eurų, ištyrimo procentas gana aukštas –74 proc.
Situacija keliuose nesikeičia: nors eismo įvykių pernai įvyko daugiau – 281 (2020 m. –221), įskaitinių įvykių, kuriuose nukentėjo žmonės, skaičius išliko toks pats – 37. Jų metu 42 asmenys buvo sužeisti, vienas žmogus žuvo. Girti ir apsvaigę nuo narkotinių medžiagų vairuotojai – nerimą kelianti tendencija, todėl, pasak Prienų r. PK viršininko, ir toliau kryptingai bus vykdomos prevencinės priemonės keliuose.
Per pastaruosius dvejus metus rajone šiek tiek išaugo nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, skaičius. Alytaus AVPK aptarnaujamoje teritorijoje tokių atvejų pernai užregistruota 105 (ištirta 98), Prienų r. PK teritorijoje – nustatyti ir ištirti 8 atvejai.
Komisariato vadovas pripažino, kad iš kontrabandininkų išimtų akcizais apmokestinamų prekių (tabako, alkoholio) kiekiai 2021 metais ypač sumažėjo, bet tai susiję su objektyviomis priežastimis: dėl išaugusių nelegalių migrantų srautų valstybės siena buvo geriau saugoma, todėl buvo užkirstos spragos šių prekių gabenimui neleistinais būdais.
Iš administracinių teisės nusižengimų didžiausią dalį sudaro kelių eismo taisyklių pažeidimai, susiję su automobilių parkavimu, jų vairavimu neturint galiojančios techninės apžiūros bei draudimo. Toliau statistikoje rikiuojasi administraciniai nusižengimai, susiję su COVID-19 taisyklių nesilaikymu, smulkiomis vagystėmis, alkoholinių gėrimų vartojimu arba neblaivaus asmens pasirodymu viešojoje vietoje, nedideliais viešosios tvarkos pažeidimais.
Į rizikos sąrašą įtraukti 44 policijos stebimi asmenys, jų atžvilgiu taikytos 167 prevencinės priemonės.

Pernai beveik visose seniūnijose nusikalstamų veikų mažėjo
Apžvelgdamas situaciją atskirose Prienų rajono vietovėse, A.Rupeikis pažymėjo, kad beveik visose seniūnijose, išskyrus Pakuonio, praėjusiais metais buvo fiksuotas nusikalstamų veikų mažėjimas. Pagal nusikalstamų veikų skaičių pirmauja Prienų miesto (79 n.v.), Veiverių (32 n.v.) ir Pakuonio (21 n.v.) seniūnijos, jose daugiausia fiksuota smurto artimoje aplinkoje, vagysčių, sukčiavimo atvejų ir sulaikyta neblaivių vairuotojų, sėdusių prie vairo.
– Visos seniūnijos stengiasi kuo labiau prisidėti prie policijos darbo, veikia 30 sukurtų bendruomeninių saugios kaimynystės grupių, nuolat bendraujame su seniūnais, keičiamės aktualia informacija. Tokiais atvejais, kaip vagystės, sukčiavimai, sulaukiame visuomenės pagalbos. Vyko nemažai reidų, tarpžinybinių susitikimų, organizavome pasikalbėjimus su gyventojais smurto šeimose klausimais. Policijos bendruomenės pareigūnai palaiko nuolatinius ryšius su vietos bendruomenėmis. Kvietėme dalyvauti gyvenamosios aplinkos saugumo stiprinimo konkurse, jį laimėjusios keturios bendruomenės, seniūnijos gavo vaizdo stebėjimo kameras,– pasakojo Prienų r. PK viršininkas A.Rupeikis.

Daugiau dėmesio gyventojų saugumui ir prevencinei veiklai
Jis kalbėjo ir apie 2021 m. komisariate įgyvendintas priemones, kurios buvo skirtos pareigūnų geresniam fiziniam pasirengimui, darbo ir poilsio sąlygų gerinimui. Pasak A.Rupeikio, sėkmingai dalyvauta respublikiniame pareigūnų sąskrydyje, komisariate suremontuota 18 kabinetų, gautas naujas automobilis, pareigūnai aprūpinti tarnybiniais telefonais.
Pasak PK viršininko, šiais metais bus skiriamas didesnis dėmesys gyventojų saugumui jų gyvenamoje aplinkoje, greitesniam ir efektyvesniam policijos reagavimui į įvykius, kokybiškam pirminių veiksmų atlikimui bei pėdsakų paėmimui įvykio vietoje. Prioritetu išlieka aktyvi prevencinė veikla prižiūrimoje teritorijoje ir proaktyvi veikla išaiškinant teisės pažeidimus ir nusikalstamas veikas.

Į pagalbą pareigūnams – viešosios tvarkos specialistai
Prienų rajono meras Alvydas Vaicekauskas pasidžiaugė, kad kai kurie policijos veiklos rodikliai ir techninis aprūpinimas gerėja ir užsiminė apie būsimą glaudesnį bendradarbiavimą su policija viešosios tvarkos srityje. Mero teigimu, dar šiemet Savivaldybėje bus įdarbinti du viešosios tvarkos specialistai, kurie prižiūrės, kaip tvarkomos atliekos, parkuojami automobiliai, peržiūrės vaizdo stebėjimo kamerų įrašus ir atliks kitas pavestas funkcijas, todėl jiems prireiks Prienų r. PK pareigūnų konsultacijų ir pagalbos.
Merą neramina nepilnamečių nusikalstamumo, jų smurtavimo, svetimo turto niokojimo tendencijos, o tvarkytis su jomis neretai sudėtinga dėl įstatyminės bazės.
– Turime ieškoti būdų, kaip suvaldyti nusikalsti linkusius paauglius, būtina įvertinti jų veiksmus, antraip visuomenė, kuriai svarbus tvarkos palaikymas ir saugumas, mūsų nesupras, – ataskaitiniame policijos susirinkime kalbėjo meras A.Vaicekauskas, pridurdamas, kad viešasis saugumas bendruomenėse kuriamas ir diegiant technines priemones. Jo nuomone, rajone įrengtos vaizdo stebėjimo kameros ne tik padeda išaiškinti kai kuriuos nusikaltimus, bet ir veikia kaip prevencinė priemonė.
Nors šie metai dėl pandemijos išlieka problemiški, meras vylėsi, kad gyvenimas netrukus sugrįš į ankstesnį ritmą, ir, dalyvaujant policijos pareigūnams, bus galima susitikti su seniūnijų gyventojais, iš jų tiesiogiai išgirsti apie rūpimas problemas.
Meras palinkėjo Prienų r. PK pareigūnams sėkmingo darbo, užtikrinant gyventojų saugumą ir užkardant nusikalstamas veikas.
Pasak Savivaldybės administracijos direktorės Jūratės Zailskienės, planuojama plėsti rajone veikiančių stebėjimo kamerų tinklą. Pasak jos, ne mažiau svarbus bendruomenės pareigūnų kasdienis bendravimas su gyventojais, pokalbiai apie saugumą, jų dalyvavimas šventiniuose renginiuose.
Tai patvirtino ir Prienų seniūnijos seniūnė Janina Armonienė, padėkojusi policijos bendruomenės pareigūnei Editai Kubilienei už geranorišką, pasidalijimą reikiama informacija ir kartu sprendžiamas problemas.

Ragino stiprinti ryšius su visuomene, reaguoti į kiekvieną pranešimą
Susirinkime dalyvavęs Alytaus apskrities vyriausiojo policijos komisariato viršininkas Alvydas Jurgelevičius pirmiausia padėkojo Prienų r. PK darbuotojams už atsakingą darbą ir pasiektus užsibrėžtus tikslus. Pasak jo, praėjusiais metais kilus nelegalių migrantų krizei, dalis Alytaus apskrities, tarp jų – ir Prienų rajono pareigūnų, buvo laikinai atitraukti nuo savo tiesioginių funkcijų ir komandiruoti į Varėnos, Druskininkų, Lazdijų komisariatų teritorijas, kur padėjo saugoti šalies išorines sienas.
–Dvi savaites išsivertėme su savo pajėgomis, saugojome nelegalius migrantus, padėjome pasieniečiams užtikrinti sienų apsaugą, – pabrėžė Alytaus AVPK viršininkas.
A.Jurgelevičius pasidžiaugė policijos pareigūnų bendradarbiavimu su Prienų rajono savivaldybe, seniūnais, bendruomenėmis, pasak jo, šiuo bendradarbiavimo keliu reikia eiti ir toliau.
– Pagirtina, kad gyventojai yra pilietiškai aktyvūs, nepakantūs teisės ir viešosios tvarkos pažeidimams ir apie juos informuoja mus. Reikia reaguoti į kiekvieną pranešimą, išsiaiškinant realią situaciją, – kreipdamasis į pareigūnus, kvietė A.Jurgelevičius.
Anot jo, praėjusiais metais į Prienų r. PK techninę bazę buvo investuota per 55 tūkst. eurų darbo sąlygų pagerinimui, stengiamasi visiems apskrities komisariatams proporcingai paskirstyti gaunamą transportą, kitas technines priemones, kad pareigūnai nepajustų diskomforto, atlikdami vieną ar kitą užduotį.
Alytaus AVPK viršininkas teigiamai įvertino žinią, jog Savivaldybėje kuriamas viešosios tvarkos padalinys, jo nuomone, šie specialistai policijos pareigūnams bus didesnė paspirtis ir pažadėjo jiems visokeriopą pagalbą.
Dalė Lazauskienė
Autorės nuotraukos

Rubrikoje Teisėsauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *