Girininkijose tvarkomos vėjovartos: miškas už tai padėkos

Sausį vyravę stiprūs ir gūsingi vėjai pridarė žalos ne tik apželdintoms gyvenamosioms teritorijoms, bet ir šalies miškams. Valstybinių miškų urėdijos miškininkų skaičiavimais, juose išversta ir išlaužyta apie 33 tūkst. kietmetrių medžių.
VMU Prienų padalinio miškai taip pat nukentėjo nuo gamtos stichijos, tačiau, anot padalinio vadovo Tomo Barkausko, girininkams įvertinus miško kvartalus, paaiškėjo, kad į juos įsisukęs vėjas išvertė pavienius medžius, nedidelius jų plotus, todėl vėjalaužas bus siekiama sutvarkyti iki pavasario. Laiku neišvežus jų iš miško, pažeistus medžius gali apnikti tokie kenkėjai, kaip žievėgraužis tipografas, kuris iš židinio labai greitai išplinta į sveikus medžius.
VMU Prienų padalinio vyr.miškininkas Tadas Zubavičius patikslino, kad, preliminariais duomenimis, išvartyta ir išlaužyta apie 2,3 tūkst. kietmetrių medžių, labiau nukentėjo medynai, augantys Dzirmiškių (Alytaus r.) ir Meškapievio (Prienų r.) girininkijose. Visgi nuostoliai nedideli, palyginti su daugiau nei prieš dešimtmetį siautusio škvalo padariniais, kuomet žala buvo skaičiuojama šimtais tūkstančių kietmetrių. Prieš stiprų vėją daugiausia neatsilaikė eglynai, medžiai, jau paveikti puvinio.
Regioninio padalinio darbuotojai ir rangovai jau dirba miškuose ir tvarko išlaužas bei išvartas, nes nuo kovo 15-osios, prasidėjus paukščių ramybės laikui, įsigalios draudimas kirsti ir ištraukti medieną. Miško ruošos darbai vykdomi, prisitaikant prie gamtinių sąlygų, o jos nepalankios dėl gausaus sniego ir po jo paklotu neįšalusios žemės. Lygiagrečiai vyksta ir jaunuolynų ugdymo darbai.
Pasak T.Barkausko, didžioji dalis paruoštos medienos parduodama aukcionuose, bet malkinės medienos tiesiai iš VMU Prienų padalinio sandėlių gali įsigyti ir gyventojai, jų pageidavimu teikiama ir mokama atvežimo paslauga.
Malkinės medienos kaina ženkliai didėjo praėjusių metų spalį, tačiau ji neatbaidė pirkėjų, jie iš anksto, nelaukdami dar didesnio pabrangimo, rūpinasi, kad turėtų kuo pasikūrenti krosnis ir pasišildyti namus.
Pagal VMU Prienų padalinio medienos ruošos ir prekybos specialistų pateiktą informaciją matyti, kad kaitresnės I grupės malkos didmeninėje prekyboje pabrango nuo 33 eurų iki 44 eurų/kub.m, II grupės malkos nuo 25 iki 46 eurų/kub.m, III – nuo 25 iki 41 eurų/kub.m.
Gyventojams, kurie nuo šių metų sausio medieną perka savo reikmėms ir tai deklaruoja, pritaikius lengvatinį 9 proc. pridėtinės vertės mokestį, už kubinį metrą I ir II grupės medienos tenka mokėti vienodai – po 51,23 euro (2021 m. lapkričio mėn. kaina buvo 37,06 ir 28,34 Eur/kub.m), III grupės mediena atsieis po 45,78 eurus/kub.m (praėjusių metų antro pusmečio kaina –28,34 Eur/kub.m). Perkant su 21 proc. PVM, visų grupių malkinės medienos kubinis metras kainuos penkiais eurais brangiau.
Metų pradžioje pardavimo vadybininkai negalėjo atsakyti, ar malkinės medienos kaina šiemet išsilaikys stabili, anot jų, padėtis rinkoje bus aiškesnė po pusmečio aukciono.
Dalė Lazauskienė

Rubrikoje Aplinkosauga. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *