„Ąžuolo“ progimnazijos moksleiviai – Ispanijoje

Sausio 15–22 dienomis Prienų „Ąžuolo“ progimnazijos komanda (mokiniai ir mokytojai) vykdė Erasmus+KA229 projekto „Europe – „Our Home“ („Europa – mūsų namai “) tarptautines mokymo ir mokymosi veiklas C.R.A.Sierra de Alcaraz mokykloje Ispanijoje.
Priėmusi projekto dalyvius „C.R.A. Sierra de Alcaraz“ mokykla turi 5 skyrius gretimuose kaimuose. Skyriuose ugdosi po 5–19 mokinių, klasės – jungtinės. Mokyklos yra pilnai finansuojamos ir išlaikomos valstybės. Mokiniai priimami nuo 3 metų ir jau pirmaisiais metais pradedami mokyti anglų kalbos, tam skiriamos 3 savaitinės pamokos.
Projekto dalyviai aplankė visus mokyklos skyrius, susipažino su mokytojais ir mokiniais. Šiltas mokinių ir mokytojų bendravimas paliko labai gerą įspūdį.
Visos dienos Ispanijoje buvo išnaudotos projekte numatytų tikslų – kuo daugiau susipažinti su šalimi, pažinti jos kultūrą, praplėsti akiratį – įgyvendinimui.
Kartu su gidu aplankytas Stebėjimo bokštas Albacete mieste, kuriame yra biblioteka ir laboratorijos, tikrinančios geriamo vandens kokybę, Castilla-La Mancha Botanikos sodas, kuriame auga labai daug augalų, kuriems gresia išnykimas. Apžiūrėtas miesto centras. Įspūdį paliko apsilankymas slėptuvėje, esančioje po pastatu pačiame miesto centre, ir gido pasakojimas apie oro antskrydžius, vykusius Pilietinio karo metais.

Projekto dalyviai turėjo progos išklausyti gido papasakojimo apie alyvuogių auginimą ir stebėti, kaip spaudžiamas ekologiškas alyvuogių aliejus. Aplankytas įspūdingas Virgen de Cortes vienuolynas, kuriam jau 800 metų. Vianos kaimelyje aplankyta arena, kurioje vykdomos koridos.
Įspūdžius praturtino suteikta galimybė vakare vaikščioti ir žavėtis kalnuotojo Alkaraso architektūra ir paminklais, teleskopu stebėti dangaus kūnus, taip pat pamatyti vieną gražiausių Ispanijos krioklių, kuris vadinamas Mundo upės gimimas.
Daug dėmesio susitikimo metu buvo skiriama galimybei mokiniams bendrauti tarpusavyje ir praktiškai tobulinti anglų kalbos įgūdžius, kas taip pat buvo vienu iš pagrindinių projekto tikslų.
Paskutinę projekto veiklų savaitės dieną veiklos vyko gamtoje, mokyklos „La Atalaya“ fermoje. Ten projekto dalyviai išbandė savo gebėjimus laipioti siena, šaudyti iš lanko, ekstremaliai laipioti medžiuose. Organizuota užduotis išeiti iš pabėgimo kambario. Veiklų metu mokiniai gilino ne tik anglų kalbą, bet ir loginį mąstymą, tobulino darbą komandoje.
Priėmusi projekto dalyvius mokykla mokinių komandoms organizavo bendrus užsiėmimus, kurių metu vaikai sportavo, žaidė žaidimus, piešė plakatus ir dalinosi vieni su kitais savo įspūdžiais.
Kupini įspūdžių iš projektinių veiklų sugrįžo ir mūsų mokiniai.
Progimnazijos mokinė Akvilė – „Nors mūsų partnerių Ispanijoje mokykloje nebuvo vyresnių vaikų, bet ir jaunesni vaikai buvo mieli, tik gal buvo sunkoka susišnekėti, bet svarbu, kad visi bandėme. Aplankėme daug gražių vietų, net nežinojau, kad Ispanija gali būti tokia įdomi. Kaip sakiau, man labai patiko visi žmonės ten, jie labai malonūs ir šilti, tik buvo keista, kad jie neskubėdami tiek daug valgo. Kur tik valgydavome, patiekalus nešė vieną po kito, bent paragavome daug ispaniškų patiekalų!“
Septintokas Dovydas – „Kiekvieną dieną Alkarasas ar kiti kaimeliai vis kažkuo nustebindavo. Visi kraštovaizdžiai, kalnai, kriokliai ar architektūra tiesiog buvo WOW!!! Patyriau, kad Ispanijos gyventojai yra labai malonūs ir draugiški, visada pasisveikins, padėkos ar netgi kažkuo padės. Veiklos irgi buvo įdomios, jos tikrai įtraukdavo visų šalių vaikus į dalyvavimą ir užduotis. Esu labai laimingas, kad turiu galimybę dalyvauti tokiuose projektuose ir patirti tiek daug.“ 
Adelė Berezovskaja
Projekto koordinatorė
Sonata Pikienė 

Anglų kalbos mokytoja

Rubrikoje Mokyklų gyvenimas. Bookmark the permalink.

Parašykite komentarą

El. pašto adresas nebus skelbiamas. Būtini laukeliai pažymėti *